8 prostych zmian które polepszyły moje zdrowie – jak odżywia się motywator dietetyczny ?

Podziel się ze znajomymi :)
  • 473
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    473
    Shares

Osobiście nie liczę kalorii. Jem 3-5 posiłków, przed każdym posiłkiem wypijam szklankę wody, jem tak aby zaspokoić głód ,ale nie najadam się w 100%.  Koncentruję się na nieprzetworzonych zdrowych produktach bogatych w błonnik, węglowodany złożone, prawidłową proporcje tłuszczy omega-3. Staram się aby produkty zawierały białko z jak najlepszą BIO przyswajalnością.

Wszelkie procesy budujące-regenerujące czy spalające tkankę tłuszczową  odbywają się w towarzystwie wody, witamin, minerałów oraz wielu innych składników odżywczych dlatego :

1. Wybieram produkty, które są bogate w : 
a) witaminę C –  słodka papryka czerwona i zielona, truskawki, brukselka, grapefruit, kiwi, pomarańcze, pomidory, brokuły, kalafior, groch, jarmuż, kapusta, chrzan, porzeczki czarne i czerwone, agrest, żurawiny, czarne jagody, owoc dzikiej róży, jabłka
b) witaminę A – marchew, szpinak, sałata, pietruszka, szczypior, szczaw, papryka, pomidory, morele
c) witaminę D –  jajka
d) witaminę K – sałata, groch, orzechy włoskie, szpinak, kapusta, pomidory, pokrzywa, zielone pomidory, lucerna
e) witaminę E – słonecznik, orzechy, migdały, otręby pszenne, ryż, szparagi, brokuły, seler, groch, kukurydza, płatki owsiane,  jajka, sałata, fasola, pietruszka, marchew.
Pamiętajcie Wyżej wymienione produkty bogate są również w niezbędne minerały takie jak : Magnez, Potas, Wapń, Cynk, Żelazo i witaminy z grupy B, odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie :
– układu hormonalnego
– układu pokarmowego
– układu odpornościowego
– układu nerwowego
– układu sercowo-naczyniowego



Ponadto moja dieta opiera się na : 

2. Kontrolowaniu poziomu IG i ŁG spożywanych produktów, staram się aby średnia suma dziennego IG nie przekraczała 60.
Pamiętajcie im mniejsze wahania cukru we krwi w ciągu dnia, tym lepsza kontrola apetytu a co najważniejsze, energia czerpana jest z tkanki zapasowej, czyli z waszych „boczków” 😉

3. Zwracam uwagę, aby produkty były bogate w błonnik :
a) Fasola biała, Brukselka, Morele suszone, Bób, Nasiona i orzechy.
Pamiętajcie błonnik blokuje wchłanianie cukrów prostych i tłuszczy trans, te składniki odpowiedzialne są za choroby cywilizacyjne, stany zapalne, nowotwory, cukrzycę i tysiąc innych chorób wywołanych za dużą ilością tłuszczy trans i cukrów prostych.
Ponadto błonnik :
– wspomaganie pracy przewodu pokarmowego
– powoduje uczucie sytości
– zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi
– zwiększenie wydalania tłuszczu

4. Dostarczam jak największe ilości tłuszczy omega-3 i kontroluję odpowiedni stosunek między tłuszczami omega 3 a 6 stosunek na poziomie 2:1(szybsza regeneracja, sprawniejszy mózg, mniejsze ryzyko chorób serca, chroni przed rakiem, świetne samopoczucie, kreatywność. działa przeciwzapalnie)
źródło : głownie tłuste ryby : Łosoś, Makrela, Karp oraz masło orzechowe, Avocado, Olej z Pachnotki i Lniany.

5. Białko dostarczam z produktów :
a) pochodzących w 80% z ryb i owoców morza
(Bio Ryby pochodzące z hodowli stawowej mojego TATY: Karp, Lin, Karaś Złocisty, Sandacz ) oraz morskie Łosoś,  Makrela, Krewetki.
b) 10% drób
(głownie indyk, to co dzieje się z kurczakami nawet mnie już przerosło)
c) 5% wołowina
d) 5% z jaj.
Zrezygnowałem w 100% z nabiałów (sery białe za dużo laktozy, białko słabo przyswajalne, retencja wody pod skórą, wzdęcia, niestrawność)

6. Węglowodany dostarczam głownie z : 
– Komosa ryżowa
– kasze (kasza jaglana, jęczmienna, kuskus)
– ryże (parboiled, basmati, brązowy)
– Ziemniaki Bataty
Zrezygnowałem z makaronów jasnych i brązowych, przy współczesnym oszukiwaniu konsumenta bardzo ciężko dostać rzetelny ciemny makaron.

7. Szczególnie zwracam uwagę na :
1. Obróbkę kulinarną – gotuje, piekę, duszę, gotuję na parze, grilluje
ograniczam smażenie na głębokim tłuszczu, smażone potrawy mają wyższy IG i dużą ilość tłuszczy nasyconych.
2. Moje Przyprawy to – Kurkuma, Chili, Bazylia, Orygano, Czerwona papryka, pieprz,
ograniczam sól ze względu na retencję wody w organizmie i negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy
3. Czytam etykiety
4. Jem wolno – delektuje się jedzeniem
5. Żuję bardzo dokładnie (w ustach już zaczyna się trawienie, im dłużej żujesz tym łatwiej trawiony jest pokarm)
6. Po zjedzeniu czegoś niezdrowego (słodycze, pizza) uzupełniam posiłek produktami z dużą zawartością błonnika aby obniżyć cukier we krwi i zablokować wchłanianie cukrów prostych i tłuszczy trans.
7. Nie jem produktów typu light
8. Piję regularnie wodę

Od momentu kiedy stałem się świadomym konsumentem, moja forma i zdrowie zmieniły się o 100%

Ps. Przepraszam za błędy

Jeżeli zainteresował cię tan temat zapraszam na kurs wideo  „Naucz się jak tworzyć zdrową dietę na spalanie tkanki tłuszczowej” , kurs wideo uszykowałem dla Was razem z dziewczynami z Medfood, światowej klasy dietetycy

 

Kurs wideo zawiera:

  • 90 min filmów na życzenie
  • Całkowity dożywotni dostęp
  • 10 infografik e-book
  • 2 Magazyny PREMIUM e-book
  • E-book z transkryptem ze szkolenia
  • Dostęp na urządzeniach mobilnych i telewizorach
  • Certyfikat ukończenia
  • Darmowe uaktualnienia kursu (raz w miesiącu nagrywana jest nowa lekcja)
  • Cena zł 19.99 KUP TERAZ

Kurs dostępny w tej cenie jeszcze przez 9 godzin

Zobacz darmowy fragment tego kursu. Kliknij tutaj 



Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz