Użytkowników online: 97

Morele czyli młodość – oto dlaczego warto je jeść

Przypominają z wyglądu brzoskwinie, ale są od nich dużo mniejsze i mniej soczyste, za to w smaku wydają się być bliższymi kuzynkami śliwek. Dlaczego warto jeść morele?

Skąd się biorą morele?

W Polsce nie są to najpopularniejsze ani najchętniej kupowane owoce, za to w okolicach Sandomierza zdecydowanie klimat im sprzyja i to tam właśnie można spotkać największe morelowe sady. Morele lubią nieco cieplejszy klimat – może właśnie dlatego nie rosną tak chętnie wszędzie, a tylko w niektórych regionach Polski i świata. Należy ona do rodziny różowatych i wydaje na świat pomarańczowe, okrągłe i lekko spłaszczone owoce. Są one pokryte zamszową skórką z lekkim rumieńcem i mają słodki, ale kwaskowaty miąższ nieco mniej soczysty od brzoskwini. Ten pestkowy owoc jest bardzo chętnie uprawiany również z Turcji – jest bardzo prawdopodobne, że kupując morele suszone płacisz za ten przysmak wygrzany w tureckim słońcu!

Jakie wartości odżywcze mają morele?


Morele surowe
48 kcal / 100g
IG-34

Białko 1.4 g
Tłuszcz 0.39 g
Węglowodany 11.12 g
Błonnik 2 g
Woda 86.35 ml

Mają one bardzo mało kalorii, są za to bogate w węglowodany i błonnik. W morelach znajduje się też niewielka ilość białka oraz kilka innych ważnych składników bioaktywnych:

Kaloryczność moreli na tle innych owoców

Dlaczego nazywa się je owocami młodości?

Nie bez powodu morele w historii uważane były za owoce młodości. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że niwelują one ilość wolnych rodników w organizmie i zapobiegają stresowi oksydacyjnemu. To w praktyce przekłada się na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby serca czy nowotwory, ale również na zapobieganie starzenia się komórek organizmu. Regularnie jedzone morele mogą zapewnić gładką, piękną cerę na długie lata. Odmładzające i profilaktyczne działanie moreli to skutek nagromadzenia się w tych owocach różnych przeciwutleniaczy: polifenolowych, żółtych barwników i witamin przeciwutleniających. 

Morele a nasze zdrowie

Jak wpływają na profilaktykę wzroku?

Owoce i warzywa w kolorach pomarańczowym i żółtym są pełne barwników o działaniu profilaktycznym. W przypadku moreli są to luteina i zeaksantyna, które wzbogacają plamkę żółtą w oku i zapobiegają jej zwyrodnieniom będącym między innymi skutkiem złego trybu życia i wieku. Dodatkowo morele mają również wysoką zawartość beta-karotenu, czyli prekursora witaminy A, odpowiadającej za utrzymanie prawidłowego widzenia. Najlepiej spożywać morele w towarzystwie tłuszczów – na przykład oleju kokosowego, ponieważ witaminy A i E są rozpuszczalne w tłuszczach. 

Jak morele pomagają utrzymać piękną cerę?

Gładka, zarumieniona skórka moreli to wystarczająca zachęta, aby spożywać te owoce również w celach kosmetycznych. Mają one szerokotorowe działanie na skórę. Witamina C i beta-karoten działają niczym naturalny filtr w kremie, chroniąc skórę przed nadmiernym działaniem promieni UV. To może zmniejszać ryzyko zachorowania na czerniaka. Dodatkowo ta witamina pozwala na syntezę kolagenu – białka, które uelastycznia skórę i zapobiega zmarszczkom. Można spożywać morele na zdrowie w postaci świeżej lub suszonej, aby skorzystać jak najbardziej na ich urodowych właściwościach. 

Czy morele są dobre na odchudzanie?

O ile 100 g świeżej moreli to około 34 kcal, o tyle 100 g suszonej moreli to już ponad 241 kcal! Wynika to oczywiście ze zmniejszonej zawartości wody. Trzeba jednak przyznać, że zjedzenie 100 gramów moreli suszonej to prawdziwy wyczyn, zwykle nie zjada się ich jednorazowo więcej niż 3-4 sztuki. Świetnie zastępują one słodycze, ponieważ są bardzo słodkie i zaspokajają apetyt. Dlatego poleca się je na odchudzanie, oczywiście w ograniczonych ilościach. Zawierają mnóstwo błonnika, zarówno frakcji rozpuszczalnej jak i nierozpuszczalnej. Rozpuszczalne włókno pozwala utrzymać niski poziom cholesterolu i właściwego poziomu cukru we krwi po posiłku. Morele skutecznie oczyszczają jelita, pobudzają perystaltykę jelit i stanowią dobrej jakości prebiotyk dla bakterii jelitowych. Warto więc od czasu do czasu wrzucić ich garść do porannej owsianki lub przekąsić razem z ulubionymi orzechami w ramach drugiego śniadania. Pozwalają utrzymać sytość dzięki błonnikowi – dlatego wspierają skuteczne odchudzanie, oczywiście gdy zjada się je w rozsądnych ilościach. 

Morele zapobiegają anemii i chorobom serca?

Z uwagi na wysoką zawartość żelaza, morele mogą być skutecznym lekiem na anemię. W dodatku mają dużo witaminy C, która ułatwia wchłanianie żelaza – jest to więc sam w sobie świetny suplement zapobiegający anemii i stymulujący tworzenie nowych czerwonych ciałek krwi. Wysoka zawartość potasu w morelach czyni je korzystnymi owocami dla zdrowia serca, a duże ilości błonnika powodują, że cholesterol całkowity i HDL obniża się, co sprzyja zapobieganiu rozwojowi chorób serca i miażdżycy.

Jak morele chronią wątrobę?

Osoby, które cierpią na choroby wątroby lub spożywają dużo alkoholu, powinny spożywać te owoce z uwagi na ich korzystne działanie. Do tej pory sprawdzono ich działanie na szczurach pojonych alkoholem i zauważono, że szczury jedzące morele miały niższy poziom enzymów wątrobowych i markerów zapalnych od szczurów, które spożywały wyłącznie alkohol. Naturalnie wysoka zawartość przeciwutleniaczy w morelach może być tym czynnikiem chroniącym wątrobę przed uszkodzeniami. Wciąż jednak badania te wymagają testów na ludziach, aby przekonać się co do ich faktycznej skuteczności. Z pewnością jednak jedzenie moreli nie zaszkodzi – więc warto je jeść na zdrowie!

Jak jeść morele?

To owoce bardzo łatwe do dodania do diety. Można je spożywać jako przekąskę, na surowo, nawet łącznie ze skórką. Pokrojone w małe cząstki będą stanowiły świetny, kwaśno-słodki dodatek do sałat. Konfitury z moreli będą fantastycznie smakowały nie tylko ze świeżą bagietką czy croissantem, ale również jako dodatek do wędlin czy pieczeni. Suszone morele, podobnie jak świeże, można spożywać jako przekąskę lub w sałatkach czy daniach głównych jako aromatyczny dodatek. 

Koniecznie spróbuj też tego letniego dressingu do sałat:

Suszone morele zalej wrzątkiem i zakryj, aby zmiękły, nawet przez kilka godzin. Następnie pokrój je w bardzo drobną kostkę lub zblenduj, wciśnij nieco soku z cytryny i musztardę, dopraw solą i pieprzem, a następnie blendując dodawaj oliwę z oliwek, aby powstała emulsja. Taki dressing z pewnością zrobi furorę na letnim przyjęciu grillowym!