Owoce – te mniej i bardziej znane

Owoce wszelkiego rodzaju są dla nas niczym „zdrowe słodycze”. Całkowicie zaspokajają nasze pragnienie zjedzenia czegoś słodkiego, i nadają się do spożywania zarówno jako dodatki do deserów, kasz, jogurtów, jak i w postaci surowej, jako przekąski. Możemy je mrozić, suszyć, konserwować w syropach i zalewach, i w każdej postaci smakują wybornie. To jedna z tych zdrowych przekąsek, do których nie trzeba specjalnie nikogo namawiać – nawet dzieci zajadają je z apetytem. Czym charakteryzują się owoce?

Charakterystyka owoców

Są one produktami roślinnymi o wysokiej zawartości wody i cukrów prostych – głównie fruktozy. Z tego też powodu należy się wystrzegać spożywania nadmiernej ilości bardzo słodkich owoców, i raczej delektować się tymi kwaskowatymi, jagodowymi. Mimo to, dużo korzystniej jest zjeść nawet większą ilość słodkiego owocu, niż przetworzonych słodyczy. Nie odmawiajmy ich sobie zatem, ale korzystajmy z ich dobrodziejstw z umiarem. Owoce są bogatym źródłem witamin, głównie witaminy C, a także związków mineralnych. Charakteryzują się bardzo intensywnymi kolorami, stąd też są bogatym źródłem beta-karotenów, antocyjanów i innych barwników. Mają one szereg właściwości: przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe. Tym samym spożywanie dwóch porcji owoców i soków dziennie może nam przynieść bardzo wiele korzyści zdrowotnych.

Jabłko ze skórką 

Jabłka to najpopularniejsze polskie owoce, których największa obfitość odnotowuje się jesienią i zimą. Należy je spożywać ze skórką, gdyż to ona kryje w sobie najwięcej witamin i błonnika.

Jabłka w postaci startej stosuje się w biegunkach u dzieci, a także przy niestrawności i na wrzody. Jabłka zawierają dużo błonnika i pektyn, a zatem obniżają ciśnienie, poziom cholesterolu, regulują pracę jelit, chronią przed zaparciami i nowotworem jelita grubego.

Mają niski indeks glikemiczny i około 50 kalorii w 100 gramach. Śmiało powinny zatem stanowić uzupełnienie diety każdego, szczególnie osób odchudzających się.


Jabłka, surowe, złote, ze skórką
57 kcal / 100g
IG-32

Białko 0.28 g
Tłuszcz 0.15 g
Węglowodany 13.6 g
Błonnik 2.4 g
Woda 85.81 ml

Gruszki 

Mają soczysty miąższ i bardzo duża zawartość cukru, dlatego są słodkie i uwielbiane przez wszystkich.

Jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod, mogą być więc uzupełnieniem diety u osób chorych na niedoczynność tarczycy. Dodatkowo zawierają bor, który wspomaga pracę mózgu.

Gruszki mają około 57 kcal w 100 g. Są lekkostrawne i bardzo dobrze pobudzają perystaltykę jelit. Mają też niski indeks glikemiczny.


Gruszki Surowe
57 kcal / 100g
IG-38

Białko 0.36 g
Tłuszcz 0.14 g
Węglowodany 15.23 g
Błonnik 3.1 g
Woda 83.96 ml

Czereśnie 

To jedne z najbardziej pożądanych latem owoców. Miękki, bardzo słodki miąższ ma działanie wręcz uzależniające, dlatego wyczekujemy czereśni z utęsknieniem każdego lata.

Czereśnie powinny spożywać przede wszystkim osoby borykające się z dną moczanową z powodu zawartości cyjanidyny, która może hamować odczucie bólu.

Zawierają duże ilości potasu – są dobre na serce, oraz jodu – wspomagają pracę tarczycy. Im ciemniejsze czereśnie, tym więcej przeciwutleniaczy zawierają. 100 gram czereśni to 63 kalorie.


Czereśnie, surowe
63 kcal / 100g
IG-22

Białko 1.06 g
Tłuszcz 0.2 g
Węglowodany 16.01 g
Błonnik 2.1 g
Woda 82.25 ml

Pigwa 

To bardzo aromatyczny owoc, z którego najchętniej przyrządza się nalewki, ale nie tylko. Owoc pigwy warto wykorzystać też w innych celach. Jest jednym z owoców najbardziej zasobnych w witaminę C. Nie nadaje się do spożycia na surowo, ale po przetworzeniu może stanowić pyszny sok lub marmoladę, która będzie miała wiele ciekawych właściwości. Pigwa łagodzi niestrawność, zgagę, a także dobrze działa w stanach przeziębienia. Jest więc nie tylko smaczna, ale także poprawia stan naszego zdrowia.


Pigwa, surowa
57 kcal / 100g
IG-35

Białko 0.4 g
Tłuszcz 0.1 g
Węglowodany 15.3 g
Błonnik 1.9 g
Woda 83.8 ml

Winogrona

To niezwykle słodkie owoce, z których przygotować można przede wszystkim pyszne wino. Znane są głównie z powodu wysokiej zawartości polifenoli, które spowalniają proces starzenia, chronią przed chorobami serca i nowotworami. Winogrona mają 69 kalorii na 100 gram, są więc dość zasobne w cukier i kaloryczne.

Mimo wszystko warto je spożywać ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Zawierają też resweratrol, który działa wspomagająco przy redukcji masy ciała.

Winogrona są bardzo cenionym składnikiem różnych potraw, wyjątkowo dobrze smakują w towarzystwie serów pleśniowych i dobrze dobranego wina. Najcenniejsze są winogrona o ciemnofioletowej skórce, zawierające więcej flawonoidów.


Winogrona, muscadine, surowe
57 kcal / 100g
IG-42

Białko 0.81 g
Tłuszcz 0.47 g
Węglowodany 13.93 g
Błonnik 3.9 g
Woda 84.29 ml

Liczi świeże

Owoc liczi należy do grona egzotycznych, dość mało popularnych w Polsce i rzadko dostępnych. Liczi ma bardzo silne właściwości antynowotworowe, co zawdzięcza wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.

Dodatkowo ma zdolność do obniżania poziomu cholesterolu LDL, zawiera dużo potasu i witamin. Jest dość kaloryczne – 66 kcal na 100 g. Liczi surowe powinno się dać łatwo obedrzeć ze skórki – wtedy to znak, że jest odpowiednio dojrzałe. Można z niego robić soki i kompoty, doskonale smakuje też jako dodatek do sałat, czy deserów.


Liczi, surowe
66 kcal / 100g
IG-50

Białko 0.83 g
Tłuszcz 0.44 g
Węglowodany 16.53 g
Błonnik 1.3 g
Woda 81.76 ml

Figa świeża 

Świeże figi są owocami, których miąższ jest soczysty i ma konsystencję żelu. Jego cechą charakterystyczną są miniaturowe pestki, które nadają figom specyficznej chrupkości. Są to owoce alkalizujące – doskonale nadają się do spożywania, gdy chcemy utrzymać prawidłową równowagę kwasowo-zasadową.

Mają wysoką zawartość wapnia, a także innych minerałów oraz witamin: z grupy B oraz C, E, K, A. Są też owocami bardzo bogatymi w błonnik, dlatego warto je spożywać również będąc na diecie. Są dość słodkie i kaloryczne, dlatego spożywajmy je z umiarem.


Figi surowe
74 kcal / 100g

Białko 0.75 g
Tłuszcz 0.3 g
Węglowodany 19.18 g
Błonnik 2.9 g
Woda 79.11 ml

Śliwki

W Polsce dostępnych jest wiele rodzajów śliwek.

Sezon na nie jest latem i jesienią, dlatego w tym czasie objadajmy się nimi oraz przetwarzajmy na powidła, soki i kompoty.

Śliwki są bardzo bogate w błonnik i świetnie poprawiają perystaltykę jelit, zapobiegają też zaparciom. Zawierają wiele witamin i minerałów, a także mają właściwości antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe.


Śliwki, surowe
46 kcal / 100g
IG-39

Białko 0.7 g
Tłuszcz 0.28 g
Węglowodany 11.42 g
Błonnik 1.4 g
Woda 87.23 ml

Banany

Są jednymi z naszych ulubionych i najbardziej popularnych owoców egzotycznych, dostępnych przez cały rok. Ze względu na wysoką zawartość skrobi dostarczają one sporej ilości energii, są dość energetyczne – mają 89 kcal w 100 gramach. Są znane głównie jako bogate źródło potasu, ale także magnezu. Mają wysoki indeks glikemiczny, więc powinny ich unikać osoby chorujące na cukrzycę. Mogą się za to przysłużyć osobom chorującym na miażdżycę i nadciśnienie – regulują poziom cholesterolu i ciśnienie. Ciekawostkę może stanowić fakt, że banany podobno są w stanie obronić organizm przed wirusem HIV!


Banany surowe
89 kcal / 100g
IG-51

Białko 1.09 g
Tłuszcz 0.33 g
Węglowodany 22.84 g
Błonnik 2.6 g
Woda 74.91 ml

Kaki

Inaczej persymona, to kolejny dość rzadki owoc egzotyczny. Ma wysoką zawartość witaminy C, a także przeciwutleniaczy. Jego kaloryczność to około 70 kcal na 100 gram. Ma też właściwości obniżające poziom cholesterolu, a do tego świetnie chroni wzrok dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu.


Persimmons, japońskie, surowe
70 kcal / 100g

Białko 0.58 g
Tłuszcz 0.19 g
Węglowodany 18.59 g
Błonnik 3.6 g
Woda 80.32 ml

Mandarynka

Jest owocem, który szczególnie często ląduje na naszych stołach zimą, w okresie świątecznym. Mandarynki oprócz bogactwa smaku, witaminy C i minerałów, zawierają też ciekawy flawonoid – nobiletynę. Jako jedyne są w niego dość obfite, a nobiletyna pomaga zwalczać otyłość i reguluje poziom cukru we krwi. Mają niewielką wartość energetyczną – jeden owoc to około 30 kcal. Cechują się też niskim indeksem glikemicznym.


Mandarynki, surowe
53 kcal / 100g
IG-30

Białko 0.81 g
Tłuszcz 0.31 g
Węglowodany 13.34 g
Błonnik 1.8 g
Woda 85.17 ml

Żurawina świeża

Jest niewielkim, czerwonym owocem o bardzo wysokich wartościach odżywczych. Ma cierpki, kwaskowaty smak, dlatego też dużo częściej wykorzystuje się ją do przetworów, niż do jedzenia na surowo. Kulki żurawiny mogą jednak świetnie uzupełniać charakter wytrawnych sałat z dodatkiem serów pleśniowych. Jej najważniejszą cechą jest zawartość poliantocyjanidyn – związków przeciwutleniających o bardzo wysokich właściwościach. To właśnie one odpowiedzialne są za moczopędne i chroniące pęcherz właściwości żurawiny. Ponadto żurawina świetnie leczy wrzody zwalczając H.pylori, a także zapobiega próchnicy.


Żurawina, surowa
46 kcal / 100g

Białko 0.46 g
Tłuszcz 0.13 g
Węglowodany 11.97 g
Błonnik 3.6 g
Woda 87.32 ml

Grejpfrut różowy i czerwony

To charakterystyczny, duży owoc cytrusowy o różowym miąższu i gorzko-słodkim smaku. Ma nie tylko dużo witaminy C oraz likopenu, ale także świetnie sprzyja odchudzaniu, ułatwiając spalanie tłuszczu. Mają niski indeks glikemiczny. Przeciwutleniacze w nich zawarte skutecznie chronią przed nowotworami oraz miażdżycą. Grejpfruty są niskokaloryczne – ich 100g zawiera tylko 40 kcal.

Granadilla

To owoc z Ameryki Południowej, zwany też marakują, passiflorą lub męczennicą. Ma słodko-kwaśny smak i soczysty miąższ. Przede wszystkim jest bogata w witaminy z grupy B, ale także A, C i E, czyli witaminy przeciwutleniające. Oprócz tego ma właściwości łagodzące w przypadku objawów astmy oraz uszczelnia naczynia krwionośne.

Granat

Jest bardzo charakterystycznym owocem o miękkiej, gąbczastej łupinie, pod którą kryją się prawdziwe klejnoty. Miąższ granatu przypomina nieco kryształki rubinów – ma krwistoczerwony kolor, błyszczącą skórkę i jest przejrzysty.

Te piękne drobne owoce świetnie nadają się jako dekoracja dla różnych sałatek i deserów, jako dodatek do serów pleśniowych, a także na soki i przetwory.

Granat wpływa na pobudzenie seksualne, zawiera też mnóstwo polifenoli, które mają wpływ na opóźnienie procesów starzenia organizmu. Można więc śmiało powiedzieć, że to „owoc życia”.

Grejpfrut biały

To propozycja dla osób, które nie przepadają za gorzkim smakiem różowego owocu. Jest on świetny dla osób odchudzających się, zawiera mnóstwo witamin oraz błonnika, szczególnie jego biała skórka w miąższu, czyli tak zwane albedo.

Wiśnie

Te cierpkie słodko-kwaśne owoce o bardzo charakterystycznym smaku i ciemnoczerwonym miąższu są doskonale nam znane. Można je spożywać na surowo lub przetwarzać na soki czy konfitury. Są znane przede wszystkim ze swojego łagodzącego wpływu na problemy z układem moczowym i pęcherzem.

Zawierają dużo antocyjanów – stąd ich charakterystyczny ciemnoczerwony kolor, a także silne właściwości antyoksydacyjne. Ciekawostką może być fakt, że sok z wiśni może mieć spory wpływ na leczenie bezsenności – ułatwia zasypianie. Mają tylko 50 kcal w 100 gramach, są więc świetnym owocem w dietach redukcyjnych. Mają wysoką zawartość kwasów owocowych, więc pobudzają wydzielanie enzymów trawiennych i poprawiają apetyt!


Wiśnie, kwaśne, czerwone, surowe
50 kcal / 100g
IG-23

Białko 1 g
Tłuszcz 0.3 g
Węglowodany 12.18 g
Błonnik 1.6 g
Woda 86.13 ml

Awokado

Jest owocem, choć traktuje się je raczej jako warzywo ze względu na niewielką zawartość cukrów. Ma ono za to bardzo wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, stąd też jest pożywnym źródłem dobrej jakości tłuszczów – zawiera w 100 gramach aż 160 kalorii.

Spożywa się je w postaci surowej, można je dodawać do sałatek lub potraw pokrojone w plastry lub rozsmarowywać na kromkach. Doskonale chroni wzrok dzięki wysokiej zawartości luteiny oraz zeaksantyny. Awokado jest również bogatym źródłem kwasu foliowego. Wykazuje też wpływ na leczenie insulinooporności.


Awokado, surowe
167 kcal / 100g
IG-10

Białko 1.96 g
Tłuszcz 15.41 g
Węglowodany 8.64 g
Błonnik 6.8 g
Woda 72.33 ml

Pomarańcza

Jest jednym z popularniejszych owoców egzotycznych, które cenimy szczególnie w postaci soku. To bogate źródło beta-karotenu i witaminy C. Zawierają dużo przeciwutleniaczy, a także są bogate w błonnik. Mówi się, że sok pomarańczowy pozwala nieco lepiej przyswajać prozdrowotne składniki zawarte w tych owocach.


Pomarańcze, surowe, ze skórką
63 kcal / 100g
IG-42

Białko 1.3 g
Tłuszcz 0.3 g
Węglowodany 15.5 g
Błonnik 4.5 g
Woda 82.3 ml

Karambola

To charakterystyczny owoc w przekroju przypominający kształtem gwiazdę. Ma niską wartość energetyczną – tylko 31 kcal w 100 gramach. Polifenole zawarte w karamboli świetnie wpływają na zapobieganie zmarszczkom i zwiększają poziom nawilżenia skóry.

Łagodzi wzdęcia, zaparcia i biegunki, zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawału serca. Karambola poprawia też jakość snu, a ze względu na właściwości przeciwzapalne można ją stosować w infekcjach dróg oddechowych.


Karambola
31 kcal / 100g

Białko 1.04 g
Tłuszcz 0.33 g
Węglowodany 6.73 g
Błonnik 2.8 g
Woda 91.38 ml

Melony: miodowy, casaba, cantalupa

Ten wodnisty, delikatnie miękki i słodki owoc to przede wszystkim bogactwo wody oraz beta-karotenu. Zawiera duże ilości witamin z grupy B, a także innych witamin i minerałów. Jest owocem, który zaspokaja pragnienie i syci, choć jego 100 gram ma zaledwie 36 kalorii. Doskonale nadaje się do sałatek owocowych czy sałatek z szynką parmeńską.

Melony mają zasadniczo dość wysoki indeks glikemiczny, więc powinny go unikać osoby chore na cukrzycę.


Melony miodowy
36 kcal / 100g

Białko 0.54 g
Tłuszcz 0.14 g
Węglowodany 9.09 g
Błonnik 0.8 g
Woda 89.82 ml

Arbuz

Bliski krewny melona, który zawiera dużo wody, sporo cukrów, a stosunkowo niewiele witamin i minerałów. Jego smak i właściwości orzeźwiające wynagradzają jednak ten drobny niedostatek. Zawiera cytrulinę, która wspomaga pracę serca, poprawia popęd seksualny oraz regeneruje mięśnie.

Dodatkowo ma sporo karotenoidów, przeciwutleniaczy, potasu i magnezu. Dzięki temu stanowi nie tylko orzeźwiający deser, ale też zdrowy składnik diety każdego z nas.


Surowy arbuz
30 kcal / 100g
IG-72

Białko 0.61 g
Tłuszcz 0.15 g
Węglowodany 7.55 g
Błonnik 0.4 g
Woda 91.45 ml

Mango 

Jest pysznym owocem o zwartym, pomarańczowym miąższu i fantastycznie słodkim smaku. Maja około 60 kalorii w 100 gramach. Zawiera spore ilości polifenoli chroniących przed nowotworami.

Poprawia ono również tolerancję na insulinę, przez co może pomagać w leczeniu insulinooporności.


Mango, surowe
60 kcal / 100g
IG-51

Białko 0.82 g
Tłuszcz 0.38 g
Węglowodany 14.98 g
Błonnik 1.6 g
Woda 83.46 ml

Nektarynka

Jest owocem przypominającym brzoskwinię pod względem wyglądu i smaku, ma jednak błyszcząca, niepokrytą włoskami skórkę. Jest przede wszystkim doskonałym źródłem witaminy A, C oraz beta-karotenu.

Jest owocem nieco słodszym i bardziej chrupiącym niż brzoskwinia. Doskonale nadaje się jako zdrowa przekąska.


Surowe nektaryny
44 kcal / 100g
IG-35

Białko 1.06 g
Tłuszcz 0.32 g
Węglowodany 10.55 g
Błonnik 1.7 g
Woda 87.59 ml

Brzoskwinia

Ten owoc można poznać po obecności meszku na powierzchni skórki. Jej miąższ jest soczysty, delikatny i słodki. Brzoskwinie mają niewiele kalorii, wspomagają pracę nerek i układu moczowego.

Zawierają mnóstwo beta-karotenu, dzięki czemu pozytywnie wpływają na wzrok oraz na stan skóry, szczególnie w trakcie opalania się.

Owoce te zwiększają produkcję czerwonych krwinek, są więc polecane osobom chorującym na anemię. Dodatkowo – mają niski indeks glikemiczny i są pyszne!


Brzoskwinie, żółte, surowe
39 kcal / 100g
IG-30

Białko 0.91 g
Tłuszcz 0.25 g
Węglowodany 9.54 g
Błonnik 1.5 g
Woda 88.87 ml

Ananas

Ma charakterystyczny wygląd i specyficzny, cierpki smak połączony z ogromną słodyczą. To sprawia, że jest owocem bardzo lubianym. Ma również wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Zawiera oprócz witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, również bromelainę – unikalny enzym.

Wpływa on korzystnie na proces spalania tłuszczu w organizmie ponieważ hamuje uczucie głodu. Bromelaina ma także właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Ananas może być również stosowany przy infekcjach układu oddechowego, a także jako środek na poprawę pracy układu pokarmowego.


Ananas surowy
45 kcal / 100g
IG-59

Białko 0.55 g
Tłuszcz 0.13 g
Węglowodany 11.82 g
Błonnik 0.6 g
Woda 87.24 ml

Limonka

W Polsce wykorzystywana głównie jako dodatek do napojów i drinków. Jest owocem nieco twardszym od cytryny, ma zielony kolor, i oprócz kwaskowatości – również przyjemny, kokosowy aromat.

Zawiera liczne bioflawonoidy działające przeciwnowotworowo. Pomaga rozrzedzać żółć i ułatwiać jej przepływ, dlatego wspomaga pracę wątroby. Ma niewielką wartość kaloryczną – 30 kcal w 100g.

Fantastycznie smakuje woda z limonką i listkiem mięty, pita jako napój orzeźwiający bez cukru, za to z dużą zawartością witamin!

Papaja

Jest bardzo charakterystycznym owocem egzotycznym o wyjątkowym smaku i właściwościach. Zawiera dużo kwasu foliowego, potasu oraz cynku, a także wiele innych witamin i minerałów.

Owoce papai zawierają enzym papainę – przyspiesza on trawienie, jest także wykorzystywany w produkcji niektórych leków do leczenia raka. Zawiera także fibryny, które pomagają w krzepnięciu krwi.

Ma właściwość zmiękczania innych owoców, dlatego do sałatek należy ją wkrajać jako ostatni produkt.


Papaje surowe
43 kcal / 100g
IG-59

Białko 0.47 g
Tłuszcz 0.26 g
Węglowodany 10.82 g
Błonnik 1.7 g
Woda 88.06 ml

Kiwano

To charakterystyczny, egzotyczny ogórek o ciekawym spektrum właściwości i okrągłym kształcie. Ma niewiele kalorii, za to świetnie poprawia pracę serca i układu krwionośnego. Reguluje metabolizm, przeczyszcza, działa moczopędnie, a także zawiera bardzo wiele witamin i minerałów.


Rogaty melon (Kiwano)
44 kcal / 100g
IG-65

Białko 1.78 g
Tłuszcz 1.26 g
Węglowodany 7.56 g
Błonnik 0.1 g
Woda 88.97 ml

Kiwi 

Ten charakterystyczny, cierpki i kwaskowaty owoc to prawdziwe bogactwo witamin, minerałów i właściwości prozdrowotnych. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C. Poza tym, obniża ciśnienie, a zawarty w nim potas reguluje pracę serca.

Okazuje się, że kiwi ma moc naprawiania uszkodzeń DNA wynikłych z działania nowotworów. Enzymy zawarte w kiwi pomagają w trawieniu białek. Do tego owoc ten świetnie wpływa na poprawę widzenia ochronę wzroku.


Kiwi, zielony, surowy
61 kcal / 100g
IG-53

Białko 1.14 g
Tłuszcz 0.52 g
Węglowodany 14.66 g
Błonnik 3 g
Woda 83.07 ml

Cytryna 

To najpopularniejszy owoc cytrusowy stosowany w polskich domach głównie jako dodatek do herbaty czy wody. Zawiera bardzo dużo witaminy C, stymuluje produkcję żółci, czym przyspiesza pracę wątroby.

Świetnie uszczelnia naczynia krwionośne, a także przyspiesza gojenie się ran i pomaga likwidować siniaki. Zawiera pektyny, które hamują łaknienie i wspomagają odchudzanie.

Cytryna, pomimo mylącego kwaśnego smaku, ma właściwości alkalizujące, a więc odkwaszające organizm.


Cytryny, surowe, bez skórki
29 kcal / 100g
IG-30

Białko 1.1 g
Tłuszcz 0.3 g
Węglowodany 9.32 g
Błonnik 2.8 g
Woda 88.98 ml

Morele 

Świeże owoce moreli podobnie jak brzoskwinie zawierają sporo beta-karotenu i przeciwutleniaczy. Mają też dużą zawartość witamin i minerałów. Mają działanie alkalizujące, więc powinny być regularnie spożywane przez osoby cierpiące na refluks. Są też bogactwem błonnika, więc wspomagają odchudzanie i przyspieszają perystaltykę jelit.


Morele surowe
48 kcal / 100g
IG-34

Białko 1.4 g
Tłuszcz 0.39 g
Węglowodany 11.12 g
Błonnik 2 g
Woda 86.35 ml

Spożywanie jednej lub dwóch porcji dowolnych owoców każdego dnia może uczynić nas piękniejszymi i zdrowszymi!