Wraz ze wzrostem świadomości wpływu cukru a dokładnie Fruktozy na nasze ciało, owoce w ostatnim czasie są obiektem wielu specjalistycznych badań. Mimo że owoce oferują witaminy, antyoksydanty, probiotyki i cenne minerały, większość owoców jest dobra albo zła. Debata wynika z zawartości fruktozy (cukru najbardziej metabolicznie szkodliwego) i ogólnej zawartości cukru. To nie znaczy, że nie należy jeść owoców. Nie należy zaprzeczać dobroci płynącej ze spożywania owoców, aby z nich rezygnować. Zamiast wybierać podejście wszystko albo nic, te 14 zasad pomoże dokonywać bardziej świadomych wyborów owocowych:
Niektóre owoce są lepsze
Wyższy indeks glikemiczny, słodsze owoce jak banany, mango i winogrona mogą podnieść poziom cukru we krwi dość szybko, ponieważ mają więcej cukru i mniej błonnika niż owoce, takie jak jagody. Jeśli chcemy pozbyć się tłuszczu lub zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy, należy wybierać owoce takie jak jagody i maliny.
Najmniej kaloryczne owoce
Owoce choć zawierają cukier, są też pełne dobrych rzeczy
Natura obdarzyła jagody i inne owoce w substancje odżywcze, błonnik, przeciwutleniacze i wszelkiego rodzaju inne dobrodziejstwa, które łącznie obniżają wpływ cukru na nasz poziom insuliny. Błonnik i składniki odżywcze w jagodach mają stosunkowo niski indeks glikemiczny, pomimo ich zawartości cukru. W rzeczywistości, badania pokazują, że borówki mogą faktycznie pomóc w normalizacji poziomu cukru we krwi i zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy.
Można zmniejszyć wpływ cukru owocowego
Białko i zdrowy tłuszcz mogą pomóc w optymalnym trawieniu cukru owocowego. Więc jeśli mamy plasterki jabłka, warto posmarować je łyżeczką masła migdałowego. I jeśli jesteś aktywną osobą, nie musisz się martwić, że dostarczasz więcej kcal.
Nie wszystkie owoce zawierają cukier
Ze względu na duży ładunek cukru w owocach, prawdopodobnie sklasyfikowane są wszystkie jako źródło węglowodanów. Ale są owoce, takie jak awokado, oliwki i kokos, które mają niską zawartość cukru i pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.
Zamrożone jest w porządku
Szczególnie w okresie zimowym, mrożone owoce mogą stać się bardziej praktyczne i trwałe niż świeże owoce. Wystarczy czytać etykiety w przypadku dodawanego cukru – upewnij się, że kupujesz mrożone wersje prawdziwych, a nie pakowanych przetworzonych owoców. Zwracaj uwagę czy dane owoce były zbierane i mrożone w okresie ich zbiorów na naszym terenie (lokalne owoce)
Owoc nie jest jedzeniem „jesz ile chcesz”
Niektórzy twierdzą, że planowany posiłek z owoców jest „wolnym” jedzeniem. Niestety, zajadając się bananami przez cały dzień bez umiaru, może spowodować drastycznie dodatni bilans kaloryczny dostarczony z fruktozy. Jedzmy codziennie owoce, ale bądźmy świadomi ile zjedliśmy kalorii oraz ile dostarczyliśmy kalorii.
Owoce i warzywa pomocne w walce z rakiem.
Najbardziej Kaloryczne owoce
Suszone owoce powinny być traktowane jak cukierek
Pozornie zdrowe pokarmy, takie jak rodzynki lub daktyle uznane są jako przetworzona żywność. Dlaczego? Nawet jeśli jest w nich trochę błonnika, nie ma wystarczająco dużo składników odżywczych i przeciwutleniaczy, aby zrównoważyć wpływ stężenia cukru do wydzielania insuliny.
Nie! Soki owocowe nie liczą się jako owoc
Gdy jedzenie jest „rozpakowywane” z błonnika – a soki owocowe z pewnością są – to pozostają bez składników odżywczych, witamin i minerałów, co zaburza równowagę glikemiczną. Przetworzone soki owocowe kupowane w marketach na pewno nie są dobrym wyborem.
Jeżeli lubimy soki, raz na jakiś czas możemy wypić świeżo wyciskany sok z ulubionych owoców, jednak musimy pamiętać u być świadomi faktu, że soku zawsze wypijemy więcej niż zjedli byśmy surowych owoców.
Wyciskany sok powoduje ogromny wzrost cukru
Sok warzywny jest w porządku, ale większość soków owocowych powoduje ogromny wzrost cukru. Przeczytaj najpierw etykiety: możesz być zaskoczona, jak dużo cukru zawierają „zdrowe” soki handlowe!
Jogurt z całymi kawałkami może zawierać za dużo cukru
Przejdź z odmian jogurtów owocowych załadowanych cukrem na niesłodzony jogurt grecki i wymieszaj go z prawdziwymi owocami,np. jagodami (jeśli nie jesteś wrażliwy na nabiał) lub na niskosłodzone jogurty kokosowe. Pamiętaj, że kwestia nabiału jest bardzo problematyczna, nie chodzi tutaj tylko o nietolerancję laktozy ale głownie o kazeinę, która wg. najnowszych statystyk uczula blisko 50% społeczności wysoko rozwiniętych.
Warzywa vs Owoce
„Jeśli kazał byś mi wybrać jedną z tych dwóch kategorii, nie byłoby dyskusji: Warzywa są wyraźnym zwycięzcą”, pisze dr Jonny Bowden w „150 najzdrowszej żywności na Ziemi „. „Prawie wszystkie składniki odżywcze znajdujące się w owocach są dostępne w warzywach i ze znacznie mniejszym wpływie na poziom cukru we krwi”. Właściwe przechowywanie owoców i warzyw
Nie zawsze trzeba kupować ekologiczne
Jeśli masz ograniczony budżet lub po prostu potrzebujesz pomocy w dokonywaniu wyboru, należy użyć tych list , aby wybierać odpowiednie warzywa i owoce. Lista „Czysta Piętnastka” obejmuje owoce i warzywa z najmniejszą ilością pestycydów. Alternatywnie, lista „Parszywa dwunastka” obejmuje owoce i warzywa, których należy kupować w ograniczonych ilościach – ponieważ mają najwięcej pestycydów.
„Czysta Piętnastka”- owoce i warzywa z najmniejszą ilością pestycydów:
- Awokado
- Ananasy
- Kapusta
- Groszek
- Cebula
- Szparagi
- Mango
- Papaja
- Kiwi
- Bakłażan
- Grejpfrut
- Kantalupa
- Kalafior
- Słodkie ziemniaki
„Parszywa dwunastka”- owoce i warzywa z większością ilością pestycydów:
- Jabłka
- Brzoskwinie
- Nektarynki
- Truskawki
- Winogrona
- Seler
- Szpinak
- Słodka papryka
- Ogórki
- Pomidory koktajlowe
- Groszek (importowany)
- Ziemniaki
Podsumowanie
Jeżeli pewni „eksperci” twierdzą, że cukier nie jest zły a ich głównym argumentem jest regułka „to tylko kalorię powodują tycie ” niech spojrzą na plagę otyłościm, chorób wieńcowych, cukrzycy czy rozregulowaniu (Leptyny, Greliny) a w kolejności skorelują te dane ze wzrostem spożycia cukru od lat 60. O uzależnieniu psychicznym i patologi jakim jest przekupowanie dzieci przez matki „słodkościami ” nie wspomnę. Uważam, że cukier spożywany w dużych ilościach jest szkodliwy ale największą dewastację naszego organizmu powoduje syrop glukozowo fruktozowy i nie proszę mylić z fruktozą z owoców. Mimo, że owoce zawierają fruktozę to w środowisku błonnika, witamin, antyoksydantów metabolizuje się inaczej a pewne owoce mają właściwości probiotyczne, tak jak np. banan, gdzie błonnik na drodze fermentacji przekształca się w krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe i pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi (zmniejsza ryzyko cukrzycy ), obniża ph w okrężnicy (zmniejsza ryzyko raka jelita grubego), czy pomaga w produkcji Maślanu sodu (uszczelnienie jelit i lepsza odporność ) Myślę, że jest to dobry argument aby przestać jeść przetworzone produkty pełne przemysłowej fruktozy a zaczną doceniać sezonowe owoce, które są profilaktyką długotrwałego zdrowia !
jakie są agrumenty za tym, żeby nie przechowywać owoców i warzyw w lodówce? te które wskazałeś w tym artyukle
Poza lodówką warzywa i owoce „dochodzą” Nutraceutyki (likopen, zeaksantyna i inne związki fitochemiczne) jest w większej ilości. Owoce stają się również słodsze