Zapewne znasz doskonale owoce, które chcemy przedstawić. Są zdrowe i pożywne jednak czy wiedziałeś, iż mają one bezpośrednie działanie na proces odchudzania? Owoce, które przedstawimy posiadają dużo witaminy C, dzięki temu mają mniej cukru, który ma bardzo duże znaczenie w procesie chudnięcia. Kolejnym składnikiem jest błonnik, który nie dostarcza kalorii a po spożyciu, daje uczucie sytości. Poprawia również perystaltykę jelit, dzięki czemu łatwiej jest się wypróżnić. Doskonale walczy z odkładającym się tłuszczem i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Wapń również przyspiesza spalanie tłuszczu, zmniejsza apetyt a ponad to wiąże tłuszcz w przewodzie pokarmowym i pozwala pozbyć się go z organizmu. Udowodniono także, że kwasy Omega-3 usprawniają procesy metaboliczne i zmniejszają łaknienie. Chrom natomiast reguluję poziom cukru we krwi, dzięki czemu zmniejsza apetyt na słodycze. Owce, które pomagają w procesie odchudzania mają w swoim składzie te pierwiastki i witaminy.
Jedz owoce … banuj glukozowo-fruktozowce 😉
Jeżeli pewni „eksperci” twierdzą, że cukier nie jest zły a ich głównym argumentem jest regułka „to tylko kalorię powodują tycie ” niech spojrzą na plagę otyłościm, chorób wieńcowych, cukrzycy czy rozregulowaniu (Leptyny, Greliny) a w kolejności skorelują te dane ze wzrostem spożycia cukru od lat 60. O uzależnieniu psychicznym i patologi jakim jest przekupowanie dzieci przez matki „słodkościami ” nie wspomnę. Uważam, że cukier spożywany w dużych ilościach jest szkodliwy ale największą dewastację naszego organizmu powoduje syrop glukozowo fruktozowy i nie proszę mylić z fruktozą z owoców. Mimo, że owoce zawierają fruktozę to w środowisku błonnika, witamin, antyoksydantów metabolizuje się inaczej a pewne owoce mają właściwości probiotyczne, tak jak np. banan, gdzie błonnik na drodze fermentacji przekształca się w krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe i pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi (zmniejsza ryzyko cukrzycy ), obniża ph w okrężnicy (zmniejsza ryzyko raka jelita grubego), czy pomaga w produkcji Maślanu sodu (uszczelnienie jelit i lepsza odporność ) Myślę, że jest to dobry argument aby przestać jeść przetworzone produkty pełne przemysłowej fruktozy a zaczną doceniać sezonowe owoce, które są profilaktyką długotrwałego zdrowia !
1.Awokado – wszytko o Awokado
Jest na początku naszej listy, jednak nie bez powodu. To najlepszy owoc, dzięki któremu szybko stracimy na wadzę. Owoc ten bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, niezbędny w procesie prawidłowego odżywiania. Przyspiesza przemianę materii w wyniku spalania tłuszczu i zwiększa energię. Regularne spożywanie awokado, pozytywnie wpływa na zdrowie i proces odchudzania.
2.Cytryna – wszystko o Cytrynie
Doskonałym połączeniem wspomagającym odchudzanie jest oczywiście woda z cytryną. Pita codziennie rano poprawia trawienie, przyspiesza metabolizm i daje nam energii. Zawiera błonnik pektynowy, który osłania nasz przewód pokarmowy i zapobiega przyklejaniu się pokarmu do jelit, co zapobiega gniciu resztek. Spowalnia wchłanianie cukrów z pożywienia, dzięki czemu odczuwamy sytość. Posiada mało kalorii, ale bardzo dużo witamin m.in. witaminę C, wapń, potas, błonnik.
3.Arbuz – wszystko o Arbuzie
To owoc, który zasługuję na wyróżnienie. Arbuz pozbawiony jest tłuszczów i jest nisko kaloryczny, jedna szklanka świeżego soku z tego owocu ma zaledwie 50 kalorii. W 90 % składa z wody, zatem po jego spożyciu czujemy sytość. Ponadto, dzięki swoim właściwościom moczopędnym nie zatrzymuje wody w organizmie i oczyszcza ze szkodliwych toksyn. Arbuz doskonale reguluję również trawienie. Bogaty jest w takie witaminy jak A, B i C. Pierwiastki, jakie w nim występują, to magnez, żelazo i fosfor. Arbuz jest, więc sprawdzoną receptą na wzmocnienie odporności organizmu.
4.Banan – wszytko o Bananach
Jeśli chodzi o spożywanie go w okresie odchudzania to najlepiej jeść go, kiedy jest lekko zielony i surowy, zawiera on wtedy najwięcej skrobi rozpuszczalnej. Spożycie jednego banana i popicie go niewielką ilością wody pomoże zaspokoić pragnienie i głód. Daje on wiele energii, mimo że jeden średni banan zawiera ok. 150 kalorii. Banan bogaty jest w magnez i potas.
5.Grejpfrut:
Najnowsze badania wykazały, iż osoby spożywające ten owoc, szybciej tracą na wadzę. Grejpfrut jest orzeźwiający i niskokaloryczny posiada dużo witamin i minerałów. W procesie odchudzania jest bardzo znaczący poprawia pracę jelit i żołądka, stymuluję spalanie tłuszczów, przyspiesza przemianę materii. Witamina C bierze udział w produkcji noradrenaliny, która pomaga uwolnić tłuszcz z komórek tłuszczowych. Ułatwia to organizmowi sięganie do zapasów, by pozyskać energię. Wraz z witaminami B6 i B3 steruje produkcją L-karnityny, która pośredniczy w spalaniu tłuszczów.
6.Ananas – wszystko o Ananasach
Kwas owocowy i enzymy, które posiada powodują szybsze spalanie tłuszczu. Bromelina, to dzięki niej ananas tak pysznie smakuję, powoduję rozkład białka, dzięki temu szybciej możemy je strawić. Z pomocą potasu, ułatwia pozbycie się nadmiaru wody z organizmu. W ananasie jest dużo błonnika – poprawia perystaltykę jelit i pęcznieje w żołądku, zmniejszając apetyt. Mówimy oczywiście o świeżym ananasie nie tym z puszki, który pozbawiony jest wielu składników mineralnych i jest kaloryczny za sprawa słodkiej zalewy.
7. Pomarańcza:
Pomarańcza zawiera bardzo dużo błonnika, który pod wpływem przyjmowanych w ciągu dnia płynów powiększa kilkukrotnie swoją objętość wypełniając żołądek i na długo zapewniając uczucie sytości. Jedna obrana pomarańcza to tylko około 100 kalorii. Pamiętajmy jednak, aby obierając pomarańcze nie pozbawiać jej całkowicie ochronnej, gorzkiej, białej skórki, gdyż to w niej znajdują się substancje o działaniu przyśpieszającym spalanie tkanki tłuszczowej.
8.Jabłko:
Naukowcy z University of Iowa twierdzą, że wystarczy, jeść jedno jabłko dziennie, oczywiście ze skórką, aby wspomóc proces odchudzania. Jabłka zawierają tajemniczy składnik o nazwie kwas ursolowy. Substancja ta reguluję poziom glukozy w naszym organizmie oraz stężenie cholesterolu. Jabłka przyspieszają również powstawanie tzw. brązowego tłuszczu, głównym zadaniem tego związku jest ochrona ciała przed otyłością.
9.Granat:
Owoce granatu są bogatym źródłem witaminy C, E, B oraz A oraz wielu substancji mineralnych i odżywczych takich jak magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. W składzie znajdziemy również duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu. W 100 gramowej porcji świeżych owoców znajduje się średnio ok 80 kilokalorii. Wyciąg z liści tego owocu, reguluję wewnątrz jelitowo wchłanianie tłuszczu. Granat zawiera również dużą ilość błonnika, który zwiększa uczucie sytości.
10.Jagody:
Owoc ten również zawierają sporą dawkę błonnika, jak już wcześniej wspominaliśmy hamuje on napady głodu i daje uczucie sytości na dłuższy okres. Błonnik pokarmowy ułatwia trawienie, zapobiega zaparciom i przyspiesza przemianę materii, dlatego powinien być obowiązkowym składnikiem każdej diety odchudzającej. Oczyszczanie organizmu z toksyn to niezbędny element skutecznego odchudzania.
Są to najlepsze owoce, które pomagają w odchudzaniu! Czy znacie jakieś inne? Zostaw nam komentarz.
wspaniałe informacje – w większości niedostępne lub skrzętnie skrywane.
W jakiej proporcji można zastąpić węglowoadny z ryżu węglowodanami z owoców, jakiś przykład?
A melon ?
Jeśli chodzi o odchudzanie to brakuje jeszcze agrestu