Wszyscy doskonale wiemy, jakie niesamowite korzyści dla zdrowia posiada łosoś. Jest źródłem wysokiej  jakości białek, witamin i minerałów w tym jonów potasowych i witaminy B12. Łosoś jest również źródłem kwasów tłuszczowych omega – 3, które mają wpływ na zdrowe funkcjonowanie mózgu, serca i stawów.

Ludzie na całym świecie jedzą łososia w różnych postaciach, surowego, pieczonego, smażonego czy grillowanego. Smak oraz aromat łososia uzależniony jest od pochodzenia ryby, duże znaczenie ma fakt czy łosoś pochodzi z masowej hodowli czy z czystych wód rzek i jezior.

Głównym wskaźnikiem oceny łososia jest kolor, te żyjące dziko posiadają wyraziście jaskrawy kolor mięsa ,  natomiast ten hodowlany blado różowe , czasami pomarańczowe.
Zwróćcie uwagę, że łosoś dziki ma bardzo gęstą strukturę z mniejszą ilością tłuszczu. Łosoś hodowlany ma dużo więcej tłuszczu, mięso ewidentnie jest spulchnione aby powiększyć gramaturę.

gfdh

Dziki łosoś wolno żyjący, odżywiają się glonami i planktonem to w nich znajdują  się cząsteczki astaksantyny, które mają szczególnie korzystny wpływ dla organizmu . Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwutleniającym, poprawiają przepływ krwi i zwiększają produkcję energii w mitochondriach.  Niestety musimy nauczyć się rozróżniać łososia po strukturze a nie po kolorze,  ponieważ coraz więcej firm dostarcza naturalnych barwników, które w reakcji z mięsem przybierają bardzo charakterystyczny czerwony kolor.


Firmy produkujące barwniki, wiedzą doskonale, że jest to potężny biznes i rozwijają się bardzo prężnie. Np fis.com, która dostarcza naturalnych barwników producentom ryb hodowlanych oferuje możliwość wyboru koloru mięsa ryby.

Oto niektóre rodzaje najbardziej pożywnych łososi dziko żyjących:

King

Ten typ łososia zawiera najwięcej astaksantyny, cholesterolu i witaminy D. Odżywiają się wyłącznie planktonem, dlatego są trudne do utrzymania w hodowli. Jest bogaty w omega-3, ma silny i wyrazisty smak. Najlepiej smakują uwędzone.

Salmoninae

Zawiera prawie dwa razy więcej omega-3, niż jakikolwiek inny łosoś. Dzięki temu może żyć w zimnych i głębokich wodach. Ma uniwersalne zastosowanie w kuchni. Doskonale smakuje grillowany.


Kiżucz

Jest trzeci pod względem zawartości kwasów omega-3 oraz witaminy D. Ma bardzo delikatny smak. Znakomity do sushi.


Łososi hodowlany karmiony jest paszami spożywczymi, które nie zawierają naturalnej, astaksantyny co za tym idzie hodowcy dodają środki syntetyczne, które najczęściej pochodzą z węgla. Pasza stosowana w hodowli łososi (mączka rybna i olej z ryb) często narażona jest naryzyko skażenia dioksynami i rtęcią. Niektórzy rolnicy próbują wymienić to na soję, białko kukurydziane i oleje roślinne, jednak łososie nie są przyzwyczajone do spożywania takich produktów i często chorują. Konsekwencją tego jest podawanie ryba antybiotyków. To wszystko ma wpływ, na jakość mięsa.


Ilość dioksyn w produktach spożywczych :


DioxinsPCBs 1234418_10153437919710856_8972648212450443963_n