Ostatnie z badań, które przeprowadził Dr, Penny Kris Eterton, profesor żywienia na Penn State University w Pensylwanii dowodzą, iż spożywanie garści orzechów dziennie może uchronić nas od chorób serca. Jeśli będziemy czynić to regularnie, możemy uniknąć wszelkiego rodzaju chorób układu sercowo – naczyniowego.

Odnotowano również, iż bezpośrednio 4 godziny po zjedzeniu orzechów lub oleju z orzechów polepsza się elastyczności naczyń krwionośnych, które z kolei prowadzą do poprawy krążenia.

Orzechy przynoszą również inne korzyści dla zdrowia:

– Mają zastosowanie bakteriobójcze (orzechy działają na paciorkowce, bakterie duru brzusznego, gronkowce, czerwonkę).

– Ponadto wykazują właściwości ( przeciwzapalnie, odtruwające, przeciwkrwotocznie, grzybobójczo).

– Jedzenie orzechów poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.

– Profilaktycznie stosuje się ją przy cukrzycy.

– Odżywiają nerki i mózg  – szczególnie polecane przy intensywnej pracy umysłowej.

badania :

Lesen Sie mehr unter: http://www.zentrum-der-gesundheit.de/nuesse.html#ixzz4A9FXN2g2