Bazylia – zioło, które chroni DNA, zapobiega cukrzycy, oczyszcza krew, wzmacnia odporność i poprawia wzrok

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Bazylia jest znana jako królowa ziół. Roślina ta jest doskonałym źródłem wielu ważnych składników odżywczych, w tym witaminy C, witaminy A, wapnia, fosforu, magnezu, potasu i żelaza. Związki chemiczne zawarte w liściach i kwiatach bazylii mają właściwości ochronne przed chorobami. Jest nie tylko smaczna, ale oferuje organizmowi wiele korzyści zdrowotnych, np. pomaga zapobiegać powstawaniu niektórych nowotworów i problemów z cholesterolem.

Oto przykłady niesamowitych zalet liści bazylii i ich zastosowań:


Leczenie kamicy nerkowej

Bazylia może być stosowana do wzmocnienia pracy nerek. W przypadku obecności kamieni w nerkach, picie codziennie soku z liści bazylii zmieszanego z miodem przez okres 6 miesięcy, pozwoli stopniowo pozbyć się ich przez układ moczowy.

Walczy z wirusami i infekcjami

Czy wiesz , że przyczyną problemów z otyłością i nadwagą mogą być zaburzenia w naszej mikroflorze jelitowej ? Więcej na szkoleniu tutaj Z kodem : MD30 oszczędzasz 21zł (-30%)

Olejki eteryczne znajdujące się w bazylii, wykazują aktywność przeciwdrobnoustrojową w stosunku do szerokiego zakresu bakterii, drożdży, grzybów i wirusów. M. in. pomagają chronić Cię przed pasożytniczym grzybem Candida i powstawaniem różnych form podrażnień skóry.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

TRZYMAM DIETĘ, ALE NIE MOGĘ SCHUDNĄĆ z brzucha oraz ud a moje samopoczucie cały czas się pogarsza – jakie są przyczyny, co można zrobić? Więcej na szkoleniu tutaj  Z kodem : MD30 oszczędzasz 21zł (-30%)

___________________________________________

Likwiduje ból głowy

Bazylia jest dobrym lekarstwem na ból głowy. Pęczek bazylii gotuj w dwóch szklankach wody tak długo, aż połowa płynu odparuje. W celu złagodzenia bólu głowy, wypij kilka łyżeczek powstałego wywaru. Można również zrobić pastę z liści bazylii i olejku z drzewa sandałowego. Pastę nałóż na czoło i obolałe miejsca – zmniejszy ból głowy, oraz przyniesie uczucie odświeżenia i schłodzenia. 

Chroni DNA

Liście azylii posiadają szeroki wachlarz przeciwutleniaczy i innych wspaniałych składników odżywczych. Stwierdzono, że flawonoidy (orientin i vicenin) „ochronią struktury komórek – takie jak chromosomy – przed promieniowaniem i reaktywnymi formami tlenu.” – whfoods

Chroni serce i naczynia krwionośne

Roślina ta jest bogata w witaminę B6 i magnez. Magnez zapobiega zawałom serca i wzmacnia układ sercowo-naczyniowy. B6 zapobiega gromadzeniu się szkodliwych składników, takich jak homocysteiny. Ponadto zmniejsza ryzyko wystąpienia arytmii. 

Zapobiega cukrzycy

Ekstrakt z bazylii reguluje poziom cukru we krwi, oraz redukuje ilość wolnych rodników w organizmie. Przeprowadzono badanie w zakresie sposobu działania ekstraktu z bazylii na poziom cukru we krwi , które potwierdziło, że może on chronić przed rozwojem cukrzycy.

Wzmacnia układ odpornościowy

Jedzenie liści bazylii poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Wyniki badań wykazują, że różne związki chemiczne zawarte w bazylii mogą zwiększyć ilość wytwarzanych przez organizm, zwalczających zakażenia przeciwciał nawet o 20 procent. Aby uzyskać najlepszy efekt, należy używać świeżej bazylii (zamiast suszonej).

Ochroni przed przedwczesnym starzeniem

Bazylia zawiera przeciwutleniacze, które chronią przed przedwczesnym starzeniem skóry i powstałymi w wyniku tego procesu zmarszczkami. Walczy z wolnymi rodnikami – sprawcami zmarszczek – stojąc na straży młodzieńczej i świeżo wyglądającej skóry.

Poprawia wzrok

Zaledwie 100 gramów świeżych liści bazylii dostarcza dzienną dawkę witaminy A. Witamina A ma właściwości przeciwutleniające i jest niezbędna dla zdrowego wzroku. Sok ze świeżej bazylii jest skutecznym lekarstwem na obolałe oczy i kurzą ślepotę, która jest często spowodowana przez niedobór witaminy A. Dwie krople soku z czarnej bazylii wpuszczone do oczu przed snem przyniosą ulgę zmęczonym oczom.

literatura / badania :

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17922070

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17887944

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249909/

http://academics.hamilton.edu/foodforthought/Our_Research_files/herbs.pdf

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23682780

https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/274?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=basil

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23682780

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249909/




Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz