Schudnij, poczuj się lepiej – przykładowe menu

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Węglowodany rafinowane i tłuszcze nasycone nie są jedynymi winowajcami powodującymi skok masy. Spożywany codziennie cukier może być tak samo winny. Choć umiarkowane spożycie cukru nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia, przeciętny człowiek zjada go o wiele za dużo – może nawet o tym nie wiedząc.

Popularność produktów spożywczych zawierających dodatek cukrów, takich jak napoje gazowane, płatki śniadaniowe, jogurtów smakowych i słodyczy, znacząco przyczynia się do nadmiaru cukru w organizmie. Innym źródłem cukru są proste węglowodany. Żywność, taka jak miód, klarowne soki owocowe, rodzynki, mango i banany są bogate w węglowodany proste. Zazwyczaj myślimy o nich, że są zdrowe. Owszem są, ale z umiarem i dla osób bez problemów metabolicznych np. insulinooporność czy cukrzyca typu 2 , ponieważ ciało szybko przemienia proste węglowodany na energię, powodując nagłe skoki poziomu cukru we krwi, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie.

 

Nadmierna konsumpcja cukru utrudnia również odpowiednie odżywienie organizmu. Objawy przedawkowania cukru mogą obejmować napady nadpobudliwości i w konsekwencji zmęczenie (po skoku cukru następuje jego spadek), drożdżyce, depresje, bóle głowy, przeziębienia, dolegliwości ze strony zatok, dezorientacje psychiczne i senność. Przewlekły nadmiar cukru może również zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca, a także promować postęp raka, zwłaszcza raka piersi.

Spożycie cukru i przyrost masy ciała

Podczas spożywania dużej ilości cukru, organizm przekształca na energię takie jego ilości, jakie potrzebuje i magazynuje resztę w postaci tkanki tłuszczowej. Ogrom spożywanego cukru podróżuje do jelit, gdzie negatywnie wpływa na florę jelitową. Gdy jesteś uzależniony od cukru, organizm konwertuje go w niechciany tłuszcz na najwyższych obrotach. Ostatecznie ten tłuszcz zaczyna pojawiać się na talii, biodrach, udach czy twarzy.

Zerwij z uzależnieniem całkowicie 

Jest prawie niemożliwe, aby przełamać swoje uzależnienie od cukru, jeśli nie skończy się z nim za jednym zamachem. Podczas próby wyeliminowania cukru w diecie, wielu ludzi doświadcza klasycznych objawów odstawienia charakterystycznych dla uzależnień: smutku, bólu głowy, mdłości, zmęczenia i silnej chęci na rzecz, od której jest się właśnie uzależnionym.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

Nasze zdrowie zaczyna się w jelitach. Dlatego skupiamy się na bakteriach jelitowych, które odgrywają ważną rolę w procesie odchudzania. Proces odchudzania wiąże się z otyłością i nadwagą, które są źródłem większości chorób cywilizacyjnych. Badania naukowe potwierdzają, że w naszym organizmie zwłaszcza w jelitach musi znajdować się więcej dobrych niż złych bakterii, wtedy tworzą one właściwą mikroflorę. Jeżeli ten proces jest zachwiany i bakterii złych jest więcej niż tych dobrych dochodzi do różnych procesów chorobowych. Aby temu zapobiec - stosujemy probiotykoterapię. Probiotykoterapia- jest celowana i ustalona w oparciu o rzeczywisty układ mikroflory jelitowej, który gwarantuje skuteczne i znacznie szybsze wyleczenie naszego organizmu. Więcej na szkoleniu tutaj 

___________________________________________

Przy uzależnieniu od cukru,  zwykle dzieje się to po strawieniu posiłku. Występuje wtedy głód cukru, a Twoje ciało informuje Twój mózg, że znów jest głodne. Co człowiek uzależniony od cukru zrobi w takiej sytuacji? Sięgnie po coś słodkiego, oczywiście! Tak długo, jak głód uzależnienia zostanie zaspokojony „przez” zjedzone ciasteczko, smutek, ból i inne negatywne uczucia odejdą w niepamięć, a Ty od razu poczujesz się lepiej.

Jest konieczne, aby powstrzymać się od spożywania cukru i całkowicie przerwać ten cykl. Praktykowanie umiaru jest tylko psychologicznym wykrętem, tak więc umiar z reguły się nie sprawdza. Jeśli możesz poradzić sobie z dyskomfortem wycofywania się przez kilka dni, jesteś na najlepszej drodze do zerwania z nałogiem i poprawy zdrowia.

 

Więcej na szkoleniu : 
zrzut-ekranu-2016-11-29-o-20-44-50

 

3 DNIOWY DETOKS CUKROWY

Zrzut ekranu 2016-06-29 o 14.54.10

ŚNIADANIE

Jajecznica z warzywami + szklanka soku

Składniki:

Jaja – 4 sztuki

Olej kokosowy – 1 płaska łyżka

Cebula lub szczypior – ilość do smaku

Papryka – ½ sztuki

Oliwki zielone – 6 sztuk

Pomidor – 1 duża sztuka

Sok z kapusty kiszonej – 1 szklanka

Wykonanie:

Pokrojone warzywa w kostkę wrzucamy na patelnię i smażymy na oleju kokosowym około 3 minuty. Dorzucamy rozbełtane  jaja i smażymy tak długo, aż się zetną. Można też oddzielnie zrobić jajecznicę i sałatkę z warzyw na talerzu. Do posiłku wypij szklankę soku z kiszonej kapusty.

*Jest to bardzo dobre źródło naturalnych probiotyków wspomagających pracę Twojego układu pokarmowego.

POSIŁEK PRZEDTRENINGOWY 

Ciastka kokosowo-bananowe (5 sztuk)

Przepis na około 10 ciastek:

2 duże bardzo dojrzałe banany

1 ½ szklanki wiórek kokosowych

*dwa składniki dobrze połącz blenderem ręcznym lub kielichowym. Uformuj ciastka ręką i piecz około 25-30 minut w temp 180 stopni. (nie spodziewaj się chrupkości ) .

POSIŁEK POTRENINGOWY

Szejk „MOTYWATOR”

Składniki:

Banan – 1 sztuka

Masło orzechowe (niesłodzone) – 1 łyżka

Żółtko – 1 sztuka (możesz odjąć od porannej jajecznicy)

Białkowa odżywka czekoladowa – 1 porcja (opcjonalnie)

Woda – 300 ml

Masło kokosowe – 1 łyżka

OBIAD

kurczak z warzywami

Składniki:

Pierś z kurczaka bez skóry – 150g (odważyć)

Cukinia – ½ średniej sztuki

Papryka czerwona – 1 mała sztuka

Pieczarki – 10 sztuk

Bób lub fasolka zielona – 1 duża garść

Cebula – 1 mała sztuka

Bulion warzywny – 1 szklanka

Olej koksowy – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka marynujemy w dowolnych ziołach świeżych lub suszonych, według własnych upodobań. (ograniczamy sól!). Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w temp 180-200stopni około 20 minut. Olej koksowy rozgrzewamy i wrzucamy posiekaną cebulę i paprykę. Smażymy przez chwilę (około 3 minuty)  i dorzucamy pieczarki. Smażymy tak długo, aż wyparuje cała woda z grzybów. Po tym czasie dolewamy bulion i dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Dusimy tak długo, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku.

KOLACJA

Nadziewany batat

Składniki:

Batat – 1 duża sztuka (około 150g)

Seler naciowy – 2 gałązki

Cieciorka – ½ szklanki

Cebula – 1 mała sztuka

Wykonanie:

Cieciorkę gotujemy według wskazań na opakowaniu, selera blanszujemy przez 3 minuty i pokrojonego mieszamy z ugotowaną cieciorką. Do mieszanki dodajemy posiekaną cebulę i świeże zioła. Batata przekrawamy na pół (nie do końcą, lekko go otwieramy) i nadziewamy gotową mieszanką. Nadzianego batata wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy około 20minut.

1. Stosuj dietę bogatą w białko

Białko w diecie rzeczywiście równoważy poziom cukru we krwi i pomaga zmniejszyć jego łaknienie. Poniżej przedstawiamy jedne z najlepszych pokarmów białkowych, które pomagają w szybszym pokonaniu uzależnienia od cukru:
– Mięso wołowe pochodzące od zwierząt karmionych trawą,
– Soczewica,
– Dzikie ryby, takie jak łosoś, makrela, tuńczyk,
– Kurczak z wolnego wybiegu,
– Czarna fasola,
– Natto,
– Nieprzegotowane mleko,
– Kefir,
– Jogurt,
– Jaja od kur z wolnego wybiegu,
– Surowy ser.

2. Stosuj zdrowe tłuszcze

Twój organizm może przetworzyć cukier lub tłuszcz na energię. Jeśli przestaniesz spożywać tyle cukru zacznij zużywać więcej zdrowego tłuszczu. Upewnij się, że są to na pewno zdrowe tłuszcze, takie jak w diecie śródziemnomorskiej. Twoje ciało stanie się spalaczem tłuszczu, co również wspomoże utratę jego masy oraz zwalczy uzależnienie od cukru. Najlepszym do tego tłuszczem jest kokosowy lub olej kokosowy.

3. Spożywaj więcej błonnika

Błonnik jest bardzo syty. Wspomaga również detoksykację organizmu i może zmniejszyć objawy kandydozy. Choroba ta jest główną przyczyną odczuwania pragnienia cukru. Spożywaj do 35-40 g błonnika dziennie. Wprowadź do swojej diety więcej pokarmów bogatych w błonnik, zwłaszcza warzyw, orzechów i nasion, takich jak nasiona Chia i siemię lniane.
Inne źródła błonnika:
– Awokado,
– Gruszki azjatyckie,
– Jagody,
– Orzech kokosowy,
– Figi,
– Karczochy,
– Groszek,
– Okra,
– Dynia szparagowa,
– Brukselki,
– Rzepa,
– Czarna fasola,
– Ciecierzyca,
– Fasola Limańska,
– Groch łuskany,
– Soczewica,
– Komosa ryżowa.

4. Zużywaj więcej kwaśnych lub bogatych w probiotyki pokarmów

Produkty takie jak probiotyczne jogurty i kefiry są kwaśne w smaku dzięki bakteriom które się w nich znajdują. Redukują one poziom kandydozy w organizmie, zmniejszając tym samym łaknienie cukru.
Spożywanie pokarmów bogatych w probiotyki, takich jak kefir, jogurt, fermentowane warzywa takie jak kapusta kiszona czy kimchi, a także kwaśne pokarmy z dodatkiem octu jabłkowego jest bardzo pożyteczne. Używanie w codziennej kuchni octu jabłkowego do sałatki czy soku z cytryny dodawanego do wody w ciągu dnia może zmniejszyć łaknienie cukru.
Więcej probiotycznych pokarmów:

– Kombucha,
– Natto,
– Kefir kokosowy,
– Kwas chlebowy,
– Surowy ser,
– Miso,
– Tempeh,
– Solanka z oliwkami,
– Korniszony.

5. Przestaw się na stewie

Stewia jest bezkalorycznym, naturalnym słodzikiem, który jest dobrą alternatywą dla cukru, jeśli chcesz zniwelować jego łaknienie.

Tylko uważaj! nie każda stewia jest taka sama dlatego skutki uboczne jej zażywania mogą być różne. Poniżej przedstawiamy trzy główne typy stewii:

1. Zielony liść stewii – jest to najmniej przetworzona ze wszystkich rodzajów stewia; liście zostały ususzone i zmielone na proszek. Ta stewia jest słodka, lekko gorzka i nie jest tak silna jak większość produktów stewii. Jest około 30-40 razy słodsza niż cukier; ten rodzaj jest najlepszym rozwiązaniem.

2. Ekstrakty stewii – Niektóre marki stewii ekstrahowane są ze słodszych i mniej gorzki część liści stewii (rebaudiozyd), który nie jest tak korzystny jak stewiozyd. Ten typ stewii może być lepszym rozwiązaniem niż inne zwykłe substancje słodzące, ale nie jest on jeszcze gruntownie przebadany, tak by móc określić skutki jego stosowania. Jest około 200 razy słodszy niż cukier.

3. Zmodyfikowana stewia i Truwia – rodzaj stewii, od którego powinno trzymać się z daleka. Nie jest to w gruncie rzeczy naturalna stewia, ponieważ jest przetwarzona i posiada szereg dodanych składników.
Ponownie zwracamy uwagę, że nie wszystkie produkty stewii są sobie równe. Istnieje ogromna różnica pomiędzy naturalną stewią a chemicznie przetwarzoną Truwią.

Jeśli zastosujesz się do pięciu powyżej podanych rad będziesz mógł pożegnać się ze swoim uzależnieniem od cukru.

Najlepsze alternatywy cukru

1. Naturalny miód
Jedna łyżka naturalnego miodu ma 64 kalorie i mniejszy ładunek glikemiczny niż jeden banan. Jest to zaleta naturalnego miodu. Gdy miód zostanie zapasteryzowany, traci wiele korzyści zdrowotnych.

2. Daktyle

Daktyle są źródłem potasu, miedzi, żelaza, manganu, magnezu i witaminy B6. Te owoce z drzewa palmy daktylowej są łatwo przyswajalne i pomagają metabolizować białka, tłuszcze i węglowodany. Badania wskazują, że daktyle pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi i zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru mózgu.

3. Cukier kokosowy

Teraz coraz więcej osób korzysta z cukru kokosowego jako naturalnego słodzika ponieważ posiada on niski ładunek glikemiczny i jest bogaty w składniki mineralne.

4. Puree z banana

Banany są bogate w błonnik i potas, a także są dobrym źródłem witaminy B6 i C. Są też naturalnie słodkie o subtelnym smaku, co czyni z nich alternatywę dla cukru.

5. Dżem owocowy

Kluczem zdrowej diety są prawdziwe owoce. Jagody, owoce pestkowe, jabłka, gruszki i winogrona są świetnymi zamiennikami cukru. Dobry dżem owocowy nie powinien zawierać dodatku cukru lub pektyn. Najlepiej zrobić własny, bezcukrowy dżem ze świeżych lub mrożonych owoców organicznych. Jest to łatwe, ekonomiczne i przede wszystkim zdrowe.

Detoks od słodkich napojów

Wyeliminowanie słodkich napojów z diety to najpewniejszy sposób, by pokonać uzależnienie. Zamień napoje gazowane i soki na wodę i herbaty.

Woda oczyszczająca: dodaj do wody kawałki jagód, pomarańczy, grejpfruta, truskawek, oraz trochę świeżej mięty i rozmarynu. Pij ją codziennie.

Herbata: pij niesłodzone herbaty ziołowe lub zieloną herbatę 3 razy dziennie.

Kawa: pij 1 filiżankę dziennie niesłodzonej czarnej kawy.

Rzeczy do zapamiętania:

  • Trzymaj się z dala od takich produktów jak syrop z agawy, syrop klonowy, oraz od wszelkich form sztucznych słodzików, aby uniknąć napadu obżarstwa. Jeśli będziesz narażony nawet na stosunkowo niewielką ilością cukru, będziesz chciał więcej i więcej.
  • Walcz z pragnieniem cukru. Będzie to wyzwanie, więc zapnij pasy!
  • Wymień żywność pełną prostych węglowodanów, taką jak białe pieczywo i soki owocowe, na żywność z węglowodanami złożonymi . Cukier z węglowodanów złożonych wolniej i dłużej uwalnia się do krwi, dzięki czemu nie następują nagłe, duże skoki cukru, a co za tym idzie, nie pojawia się intensywne pragnienie na niego wynikające z takich właśnie skoków i spadków poziomu glukozy we krwi.
  • Używaj do gotowania oliwy z oliwek extra virgin.
  • Spożywaj codziennie 50 gram orzechów i nasion. Uwzględnij orzechy włoskie i nasiona lnu.
  • Każdego dnia jedz 1 duży talerz gotowanych zielonych warzyw. Musisz przyswajać odpowiednią ilość składników odżywczych i mikroelementów, gdy walczysz z uzależnieniem.
  • Staraj się spożywać codziennie zielone warzywa liściaste (np. sałatę) i upewnij się, że sosy, które stosujesz do sałatek, są zdrowe.
  • Pij dużo wody. To jest zawsze dla Ciebie dobre!

Kierunek przyszłego działania

Jak wybrać dobre szczepy probiotyczne: - czytać etykiety w których powinne być wymienione dobre szczepy które są przebadane i uznane w których jest podana przynależność gatunkowa i numer patentu. Więcej na szkoleniu tutaj 

Po pomyślnym zakończeniu tego trzydniowego detoksu, musisz znacząco ograniczyć swoją zależność od cukru. Depresja, zmęczenie i bóle głowy znacznie ustąpią i zdasz sobie sprawę, że można przetrwać bez codziennej dawki cukru! Następnym krokiem jest rozmowa z dietetykiem lub lekarzem, aby dowiedzieć się, jak powinna wyglądać w dłuższej perspektywie czasowej Twoja dieta, dzięki której nie popadniesz w uzależnienie od cukru, przy uwzględnieniu zdrowszych form węglowodanów w jadłospisie (takich jak owoce, suszone owoce i rozmaite desery o niskiej zawartości cukru).

 




Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz