To warzywo wzmacnia żołądek, okrężnicę i jelita z powodu obecności składników, takich jak flawonoidy, garbniki, lotne oleje i alkaloidy

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Czy wiesz , że przyczyną problemów z otyłością i nadwagą mogą być zaburzenia w naszej mikroflorze jelitowej ? Więcej na szkoleniu tutaj 

Korzyści  selera (bulwy, jak i selera naciowego) zaczynają od tego, że jest doskonałym źródłem antyoksydantów, enzymów, a także witamin i minerałów, takich jak witamina K, witamina C, potas, kwas foliowy i witamina B6. W ostatnich badaniach farmakologicznych seler wykazał działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Wartości odżywcze selera:

1 kubek posiekanego selera naciowego, RDA (%) zalecanego spożycia dla dorosłych kobiet

  • 16 kalorii
  • 0 g tłuszczu
  • 1 g białka
  • 5 g błonnika
  • 5 mg witaminy K (37%)
  • 36 mg kwasu foliowego (9%)
  • 22 mg witaminy A (9%)
  • 263 mg potasu (8%)
  • 1 mg witaminy C (5%)
  • 40 mg wapnia (4%)
  • 0,08 mg B6 (4%)

 

Lista niesamowitych korzyści zdrowotnych selera:

1. Pomaga obniżyć wysoki poziom cholesterolu.

Seler zawiera unikatowy związek zwany 3-n-butyloftalid (BuPh), który obniża poziom lipidów, ale naukowcy wierzą, że seler ma wiele innych korzystnych związków, a badania naukowe dalej trwają.

W badaniu przeprowadzonym przez Departament Farmakologii na Uniwersytecie w Singapurze karmiono szczury dietą wysoko tłuszczową przez osiem tygodni. U szczurów, którym podawano wyciąg z selera odnotowano niższy poziom lipidów (TC, LDL-C i TG) we krwi, w porównaniu z grupą kontrolną szczurów, które ekstraktu nie otrzymały.

2. Zmniejsza stan zapalny

Naukowcy zidentyfikowali kilkanaście różnych przeciwutleniaczy, które są odpowiedzialne za zalety selera – kwasy fenolowe jak kwas kofeinowy i kwas ferulowy, a także flavaole, takie jak kwecetyna. Wspierają one ogólny stan zdrowia, zwłaszcza walczą ze stresem oksydacyjnym, który może prowadzić do zapalenia. To sprawia, że seler sprawdza się w leczenia szerokiego zakresu chorób, które rozwijają się w wyniku stanów zapalnych: bólu stawów, zakażenia układu moczowego, zespołu jelita drażliwego, i wielu innych.

Kliknij poniżej w Polub tę stronę, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga. Jeżeli masz pytanie dotyczące artykułu : Wpisz wiadomość 


3. Pomaga w zapobieganiu i leczeniu wysokiego ciśnienia krwi

Ekstrakt z nasion selera przeciwdziała nadciśnieniu będącego czynnikiem choroby wieńcowej. Nasiona zawierają heksanowe, metanolowe i wodno-etanolowe ekstrakty, które poprawiają krążenie, obniżają stan zapalny i pomagają kontrolować ciśnienie krwi.

TRZYMAM DIETĘ, ALE NIE MOGĘ SCHUDNĄĆ z brzucha oraz ud a moje samopoczucie cały czas się pogarsza – jakie są przyczyny, co można zrobić? Więcej na szkoleniu tutaj 

W badaniach przeprowadzonych na szczurach przyjmujących przez siedem tygodni ekstrakt z nasion selera, stwierdzono u nich znaczną poprawę poziomu ciśnienia krwi, w porównaniu do szczurów karmionych tą samą dietą, ale nie otrzymujących ekstraktu. Uważa się, że seler pomaga obniżać wysokie ciśnienie krwi poprzez rozluźnianie mięśni gładkich i poprawę przepływu wapnia i potasu do i poza komórki.

4. Pomaga zapobiegać wrzodom.

W badaniu z 2010 roku opublikowanym w Journal of Biology Biology stwierdzono, że seler zawiera pewien typ ekstraktu z etanolu, który jest przydatny w ochronie wyściółki przewodu pokarmowego przed wrzodami. Wyciąg z selera ma możliwość znacznego uzupełnienia wyczerpanego poziomu śluzu żołądkowego, który jest potrzebny w wyściółce żołądka, aby także zapobiec tworzeniu się wrzodów i ubytków w ścianie żołądka.

Naukowcy uważają również, że seler wzmacnia żołądek, okrężnicę i jelita z powodu obecności składników chemicznych, takich jak flawonoidy, garbniki, lotne oleje i alkaloidy, które kontrolują poziom kwasu żołądkowego, a także poprawiają poziom śluzu ochronnego.

5. Chroni zdrowie wątroby

Gdy badacze z Wydziału Żywienia i Nauk o Żywności na Uniwersytecie Helwan w Egipcie uzupełnili dietę wysoko-cholesterolową szczurów o seler, cykorie i sproszkowany jęczmień zauważyli poprawę poziomów enzymów wątroby i lipidów we krwi. Im więcej było selera, cykorii i sproszkowanego jęczmienia, tym większa była poprawa stanu zdrowia wątroby. To sugeruje, że dieta bogata w seler, a także cykorię i jęczmień, może być korzystna dla osób cierpiących na chorobę wątroby.

6. Korzystny przy redukcji wagi

Seler jest wyjątkowo nisko kaloryczny i pomaga schudnąć ze względu na jego zdolność dostarczania niezbędnych składników odżywczych i regulacji metabolizmu lipidów (tłuszczu). Jedną z głównych zalet selera jest to, że jest bogaty w składniki odżywcze przy jednocześnie małej ilości kalorii.

7. Poprawia trawienie i zmniejsza wzdęcia

Nasiona selera zawierają bezwonny i oleisty związek znany jako NBP, który ma działanie moczopędne i pomaga organizmowi w detoksie. W badaniach z udziałem szczurów, objętość moczu była istotnie większa, gdy szczury otrzymywały wyciąg z selera w porównaniu z grupą kontrolną. W efekcie seler poprawia krążenie krwi w obrębie jelit, zapobiega wzdęciom, oraz zatrzymywaniu się nadmiaru wody w organiźmie. 

8. Ma właściwości antybakteryjne, dzięki którym zwalcza zakażenia

Według raportu z 2009 roku opublikowanego w Journal of Pharmacy and Pharmacolog ekstrakt z nasion zawiera związki antybakteryjne. Już w medycynie ludowej były one używane jako substancja antybakteryjna. Ekstrakt z nasion selera znacznie zmniejsza wzrost bakterii, co sugeruje, że seler może być stosowany do naturalnego pobudzenia odporności i zwalczania infekcji bakteryjnych.

9. Pomaga zapobiegać zakażeniom dróg moczowych

Ponieważ seler pomaga zmniejszyć poziom kwasu moczowego i stymuluje produkcję moczu, jest korzystny w walce z infekcją bakteryjną w przewodzie pokarmowym i narządach rozrodczych. Seler działa  podobnie jak żurawina, znana z walki z zakażeniami układu moczowego (ZUM). Ponadto leczy zaburzenia pęcherza moczowego, problemy z nerkami, a nawet nawet zapobiega tworzeniu się torbieli w obrębie narządów rozrodczych.

10. Chroni przed rakiem

W kwestii profilaktyki raka należy on do rodziny takich warzyw jak marchew, seler, koper, pietruszka i pasternak, które zawierają ochronny związki chemiczne zwane poliacetyleny. Badania kliniczne wykazały, że poliacetyleny pomagają niwelować toksyny w organiźmie i zmniejszają zachorowalność na raka, zwłaszcza raka piersi, raka jelit i białaczki. 

Według Wydziału Nauk Rolniczych Uniwersytetu Aarhus w Danii, poliacetyleny wykazały wiele interesujących bioaktywności, w tym działanie przeciwzapalne, cytotoksyczne, antynowotworowe i antybakteryjne. 

 

Ostrożnie z selerem

Osoby uczulone na seler już w ciągu kilku minut odczują niebezpieczne skutki uboczne (podobnie jak w przypadku uczulenia na orzechy), mogące doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, zatrzymania krążenia, a nawet śmierci. Najwyższy poziom zawartości alergenów znajduje się w nasionach. Osoby uczulone powinny bezwględnie go unikać.

 

Sok intensywnie odżywczo- nawadniający

Składniki:
100 ml wody kokosowej
4 łodygi selera
1 ogórek
1 limonka

Za pomocą wyciskarki lub sokowirówki wyciśnij sok ze składników, a następnie delikatnie wymieszaj z wodą kokosową – wypij od razu.

 

 




Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz