Użytkowników online: 135

Dlaczego diabetycy ( i nie tylko ) powinni jeść ( niedojrzałe ) banany?

Nie da się ukryć, że banan jest bardzo zdrowym i smakowitym owocem. Zawiera on  kilka niezbędnych składników i ma korzystny wpływ na trawienie, zdrowie serca i utratę wagi. Nie tylko jest pożywny, ale może być bardzo wygodną przekąską. Banan jest jednym z najbardziej popularnych owoców na świecie. Pochodzi z Azji Południowo – Wschodniej, jest uprawiany w wielu cieplejszych częściach świata . Można wyróżnić wiele rodzajów bananów, które mogą różnić się kolorem, wielkością czy kształtem. Najczęściej spotykany jest żółty banan.

Banany właściwości

Oto 6 korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia bananów:

Wartości odżywcze

Banany zawierają wiele ważnych składników odżywczych m.in. sporo błonnika, a także wiele antyoksydantów. Jeden średni banan (ok. 120 g ) zawiera:

Potas : 9% GDA  ( zalecane dzienne spożycie )

Witamina B6: 33% GDA .

Witamina C : 11% GDA .

Magnez : 8% GDA.

Miedź : 10% GDA .

Mangan: 14% GDA.

Węglowodanów netto : 24 gramy.

Błonnik: 3,1 g.

Białko: 1,3 g .

Tłuszcz: 0,4 g .

Każdy banan zawiera tylko około 105 kalorii i składa się niemal wyłącznie z wody  i węglowodanów . Banany zawierają bardzo mało białka i praktycznie pozbawione są tłuszczu.

Węglowodany w niedojrzałych bananach ( zielonych ) składają się głównie ze skrobi ale  podczas dojrzewania ( nabierania koloru żółtego ) skrobia zamienia się  we fruktozę i sacharozę.

Błonnik

Banany zawierają pektyny, które m.in. pozwalają utrzymać umiarkowany poziom cukru we krwi oraz są korzystne dla zdrowia układu pokarmowego.

Banany są bogate w błonnik a tym samym w pektyny, które obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi.   .

Pektyny mog

Pektyny mogą być  przydatne w leczeniu otyłości. Wypełniając żołądek – zwiększają poczucie sytości, zmniejszają apetyt. Regulują gospodarkę kwasów żółciowych – usuwają ich nadmiar. Chronią przed powstawaniem kamieni żółciowych oraz ułatwiają i przyspieszają trawienie tłuszczów. Dodatkowo, dzięki zdolności wiązania jonów, mają zdolności oczyszczające. Usuwają szkodliwe produkty przemiany materii oraz zalegające toksyny. Za ich sprawą organizm pozbywa się  takich metali ciężkich jak ołów czy  kobalt.

Kolejna zalet

Kolejna zaletą pektyn jest to, iż usprawniają pracę jelit. Zapobiegają powstawaniu zaparć. Tworzą w przewodzie pokarmowym warstwę ochronną, czyli korzystną mikroflorę bakteryjną.  Wspomagają produkcję białych krwinek ( przeciwciał ) przez co  wzmacniają odporność i zapobiegają infekcji wirusowej czy bakteryjnej.

Indeks glikemiczny  niedojrzałych bananów wynosi około 30, podczas gdy dojrzałych około 60. Banany nie powinny powodować znacznego skoku poziomu cukru we krwi u osób zdrowych. W przypadku  diabetyków, zaleca się unikać spożywania bardzo dojrzałych bananów, a w przypadku spożycia monitorować  stężenie glukozy we krwi.

Banany wspierają serce.

Potas jest minerałem, który jest niezbędny dla zdrowia serca. Banany są doskonałym źródłem potasu w diecie . Jeden średniej wielkości banan ( ok. 120 g ) daje 9% GDA ( zalecanego dziennego spożycia )

Dieta bogata w potas może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, a ludzie, którzy jedzą dużo potasu mają aż do 27 % mniejsze ryzyko choroby serca. Równie ważny dla serca jest magnez. Jeden banan daje 8%% GDA ( zalecanego dziennego spożycia )

Antyoksydanty

Banany są doskonałym źródłem antyoksydantów żywieniowych.

Zawierają one kilka rodzajów silnych przeciwutleniaczy głównie dopaminy i katechiny. Przeciwutleniacze te są związane z wieloma korzyściami dla zdrowia. Zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i chorób degeneracyjnych takich jak Choroba Alzheimera.

Zdrowie nerek

Banany mogą poprawić zdrowie nerek.

Potas ( o którym wspomniano w punkcie 3)  przyczynia się także do lepszego  funkcjonowania nerek. Jako znakomite  źródło dietetycznego potasu , banany mogą być szczególnie korzystne dla podtrzymania zdrowia nerek.

Badaniu zostały poddane  kobiety powyżej 13 lat, które jadły  banany 2-3 razy w tygodniu. Okazało się, że  były one o  33% mniej narażone na rozwój choroby nerek. Inne badania wykazały, że ci, którzy jedzą banany 4-6 razy w tygodniu są prawie 50 % mniej narażeni na rozwój choroby nerek , w porównaniu do ludzi, którzy w ogóle nie jedzą  bananów.

Dla sportowców

Banany są często określane jako doskonała pożywka dla sportowców  w dużej mierze ze względu na zawartość składników mineralnych i łatwo przyswajalne węglowodany.

Jedzenie bananów może pomóc zmniejszyć skurcze mięśni związane z wysiłkiem fizycznym. Są również  doskonałym paliwem dla treningu wytrzymałościowego .

Kiedy jeść

Banany są nie tylko bardzo zdrowe – są one również jedną z najwygodniejszych przekąsek.

Mogą być  wspaniałym dodatkiem do śniadania. Można je dodać do jogurtu lub płatków. Można ich użyć zamiast cukru do  pieczenia czy do gotowania. Ponadto  banany rzadko zawierają  pestycydy, ze względu na ich grubą skórę ochronną. Po prostu obierz skórkę, delektuj się i ciesz się zdrowiem.