Pewnie nie każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, że miód dostępny w sklepach spożywczych zanim trafi na półkę jest podgrzewany, pasteryzowany i filtrowany.

Miód zapewnia:

  • szybsze gojenie ran
  • działania antybakteryjne i antygrzybiczne
  • większą odporność
  • dużą liczbę przeciwutleniaczy

SKŁADNIKI ODŻYWCZE.

Miód składa się z fruktozy (40%), glukozy (30%), wody i składników mineralnych takich jak żelazo, wapn, potas i magnez. Ze względu na wysoki poziom fruktozy miód jest słodszy od cukru stołowego. Miód ze względu na wysoka zawartość węglowodanów posiada indeks glikemiczny na poziomie 55 (średni zakres). Niektóre odmiany miodu mają niższą wartość, lecz zależne to jest od poziomu ilości fruktozy w danej odmianie. Łyżeczka miodu 15g posiada 64kcal (17,3 g węglowodanów)

MIÓD A ZDROWIE.

Korzyści zdrowotne miodu są zależne od tego jak bardzo przetworzony jest produkt który wybieramy na półce. Wiadomo czym mniej przetworzony, przefiltrowany, pasteryzowany, podgrzany miód tym jest on bardziej zdrowy, czyli posiada więcej składników odżywczych i minerałów.

PRODUKCJA.

Miód jest naturalnym płynem wytwarzanym przez pszczoły z nektaru kwiatów, który odgrywa istotną role przy utrzymaniu pszczelich rodzin. Pszczoła zbierze średnio pół łyżeczki miodu w swoim życiu. Miód z kwiatów do ula transportowany jest w ustach pszczoły gdzie już zaczyna się proces produkcji! Tekstura i smak miodu zależny jest oczywiście od gatunku kwiatów z którego jest pobierany.

JAK GO UŻYWAMY?

Miód od czasów starożytnych byl stosowany w żywieniu jak iw procesach leczniczych. Przez wieki miód byl używany aby oddać hołd bogom, przy balsamowaniu zmarłych, jak również do  celów kosmetycznych czy medycznych. Obecnie jest to uniwersalny środek słodzący, który może być stosowany zamiast białego cukru trzcinowego. Najczesciej jest sprzedawany pasteryzowany, choć można znaleźć również miód “surowy”. Może on krzepnąc w temperaturze pokojowej, ale można tez delikatnie ogrzać go woda aby go uplynnic.

Surowy miód to taki, który nie został poddany obróbce termicznej i chemicznej.

O surowym nieprzetworzonym miodzie możemy mówić w samych superlatywach. Surowy miód często nazywany jest „ciekłym złotem” gdyż działa jak antybiotyk. Posiada niesamowite właściwości. Działa przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo, antyseptycznie, przeciwnowotworowo i odmładza organizm.

Nieprzetworzony miód nie jest filtrowany. Nie jest też podgrzewany do temperatury powyżej 115 stopni Celsjusza i zapewnia znacznie więcej korzyści niż zwykły miód – jest pełen aktywnych enzymów, aminokwasów, witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla zachowania zdrowia i zapobiegania chorobom.

Nieprzetworzony miód zawiera takie witaminy jak B-kompleks i witaminę C, a z minerałów: wapń, magnez, potas, cynk. Surowy miód ma moc, aby wzmocnić układ odpornościowy, poprawić działanie układu pokarmowego, zmniejszyć podrażnienie gardła i ustabilizować ciśnienie krwi. Działa uspokajająco, łagodzi poranne mdłości, równoważy poziom cukru we krwi, leczy wrzody, oczyszcza krewi i „przepłukuje” nerki.

Surowy miód jest również doskonały dla układu trawiennego ponieważ zawiera probiotyki, które pomagają utrzymać pożyteczne bakterie w jelitach. Surowy miód działa też wykrztuśnie i znany jest z korzystnego wpływu na drogi oddechowe ( szczególnie przy zapaleniu oskrzeli i astmie ). Nieprzetworzony miód działa regenerująco i pomaga odbudować organizm w ciągu nocy.

Nieprzetworzony miód jest higroskopijny, co oznacza, że czerpie wilgoć, ale pochłonięte zarazki są zabijane. To dlatego surowy miód jest doskonałym kremem pierwszej pomocy i może być stosowany zewnętrznie na przecięcia, otarcia, wysypki i owrzodzenia. Utrzymuje rany w sterylności i przyspiesza proces gojenia.

Warto dodać łyżeczkę surowego miodu do wody z cytryną lub herbaty ziołowej. W tym połączeniu będzie to naturalny izotonik.