Rodzime plemię Indian w Paragwaju nazywa stewię Kaa he-he”, co oznaczasłodkie zioło. Od wieków to lokalne zioło było używane przez mieszkańców jako słodzik i środek leczniczy. Wykazano, że Stewia prócz posiadania słodkiego smaku, jest środkiem przeciw hiperglikemii, przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Oczyszczone glikozydy stewiolowe uzyskano po raz pierwszy w Japonii, gdzie ten nie ulegający fermentacji słodzik szybko zyskał na popularności. Stewia jest obecnie uprawiana w wielu krajach, w tym w Stanach Zjednoczonych, Chinach, Brazylii i Meksyku. Można ją kupić postaci płynu, proszku, tabletek, a jej zastosowanie wykracza poza branżę spożywczą ( znajduje się np. w środkach do higieny jamy ustnej).

Ciekawe Badania na temat Stewii 

– Badania pokazują, że glikozydy stewiolowe   działają antynowotworowo   (1)

– Systematyczne stosowanie stewii  zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu , redukcja wolnych rodników o 50% zwłaszcza troloksu (2)

– Systematyczne stosowanie stewii  poprawia regenerację organizmu  od 33,17% do 56.82% (3)

– Stewia ma działanie terapeutyczna : Antygrzybiczne, Antyseptyczne (4)

Więcej badań na temat stewii :

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814611017559
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691502002351
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691503000395

Korzyści zdrowotne stewii

Stewia zawiera zero kalorii i jest do 300 razy słodsza od sacharozy, co sprawia, że jest ona doskonałym substytutem cukru. To „cudowne zioło Paragwaju zasługuje na to miano również ze względu na posiadane właściwości terapeutyczne w kontrolowaniu diety przy chorobach takich jak cukrzyca typu 2-, profilaktyce raka, kontroli masy ciała i ogólnego stanu zdrowia człowieka.

Naukowcy ustalili, że spożywanie produktów otrzymywanych ze stewii wpływa korzystnie na ogólny stan zdrowia. Być może to najzdrowsza substancja słodząca na rynku – spożywanie stewii wydaje się być pozbawione negatywnych zagrożeń dla zdrowia, w przeciwieństwie do innych alternatyw białego cukru. Choć naukowcy wciąż pracują na rzecz identyfikacji procesów jak organizm wykorzystuje wszystkie związki zawarte w stewii, dotychczasowe ustalenia wskazują jednoznacznie, że wpływają one korzystnie na zdrowie człowieka. 


Kurs wideo Naucz się jak tworzyć zdrową dietę na spalanie tkanki tłuszczowej

ceny rosną gdy licznik trafi zero 

80.00 29.00

Praktyczny przewodnik po zdrowym odżywianiu – odżywianie dla utraty wagi. TRZYMAM DIETĘ, ALE NIE MOGĘ SCHUDNĄĆ z brzucha oraz ud a moje samopoczucie cały czas się pogarsza – jakie są przyczyny, co można zrobić?Kup teraz w promocji 29zł


Obniża poziom cukru i nie powoduje odkładania się tłuszczu

Niektóre badania wykazały, że stewia działa jak środek przeciw hiperglikemii z powodu zdolności do obniżania poziomów glukozy: o 35% u osób zdrowych i około 18% u pacjentów z cukrzycą typu 2.

W 2010 roku przeprowadzono badania odnośnie wpływu substancji słodzących na poziom cukru we krwi. U zdrowych osób, które spożywały stewię, stwierdzono znacznie obniżony poziom cukru we krwi po posiłku, w porównaniu do tych, którzy spożywali sacharozę. Innymi słowy, w pierwszym przypadku organizm lepiej radzi sobie z regulacją poziomu cukru we krwi, niż w przypadku drugim. W grupie osób, które spożywały stewię, odnotowano również niższy poziom insuliny, w porównaniu z wynikami osób jedzących aspartam i sacharozę.

2015 roku w czasopiśmie Food and Chemical Toxicology opublikowano raport promujący stewię jako produkt zmniejszający insulinoodporność, nie tylko poprzez poprawę wydzielania przez trzustkę insuliny, ale również poprzez usprawnienie metabolizmu glukozy i rozpadu tłuszczu (za sprawą regulacji gospodarki kwasów żółciowych).

Falowy efekt powtarzających się skoków poziomu glukozy we krwi, po których następuje jej dramatyczny spadek, prowadzi do insulinooporności i cukrzycy typu II. Stewia może być zatem doskonałą alternatywą cukru dla osób z chorobami metabolicznymi, takimi jak cukrzyca, hiperglikemia oraz z zaburzeniami energetycznymi i wahaniami wagi ciała. 

Środek przeciwzapalny i przeciwbólowy

Wyniki niektórych badań informują, że stewia wspomaga układ odpornościowy i chroni organizm przed potencjalnymi zagrożeniami, ponieważ zwiększa aktywność fagocytów będących „pożeraczami” niechcianych mikroorganizmów. Dwa rozpuszczalne w wodzie związki zawarte w stewii – chlorofile i ksantofile, również zostały wskazane jako powód, dlaczego stewia wykazuje działanie przeciwzapalne i chroniące przed rakiem. Chlorofile i ksantofile są uznawane za związki, które mogą ograniczyć wzrost komórek guza.