Cukier kokosowy pozyskiwany jest podczas gotowania i odwodnienia soku z palmy kokosowej.

Ma wyższą cenę niż granulowany cukier, ale ma taką samą ilość węglowodanów i kalorii.

Korzyści ze stosowania cukru kokosowego robią z niego gorący towar na świecie wśród zdrowej żywności – ta forma cukru daje pewne śladowe składniki odżywcze i może mieć mniej dramatyczny wpływ na stężenie cukru we krwi w porównaniu z innymi rodzajami substancji słodzących.

Wartość odżywcza cukru kokosowego

Energia [kcal/100 g] – 381
Białko [g/100 g] – 1,1
Tłuszcz [g/100 g] – 0,4
Węglowodany [g/100 g] – 93,4

1. Zawartość składników odżywczych

Cukier kokosowy nie jest pożywieniem wysoko odżywczym, ale daje więcej witamin i minerałów niż biały cukier stołowy.

Zawiera śladowe ilości witaminy C, potas, fosfor, magnez, wapń, cynk, żelazo i miedź.

Cukier kokosowy zawiera również niewielkie ilości składników odżywczych, takich jak polifenole, flawonoidy i antycyjany oraz przeciwutleniacze.

Znajdziesz tu także witaminy z grupy B, inozytol, działający na poprawę nastroju.

Zawartość wybranych witamin i składników mineralnych w różnych substancjach słodzących [mg/ 100 g]

Składnik [mg/100 g] Cukier kokosowy Syrop z agawy Miód Syrop klonowy Cukier brązowy Rafinowany cukier biały
Azot 202 b.d. b.d. b.d. 10 0
Fosfor 79 7 4 2 3 0
Potas 1,03 1 52 234 65 2,5
Wapń 8 1,5 6 67 24 6
Magnez 29 1 2 14 7 1
Sód 45 1 4 9 2 1
Chlor 470 b.d b.d b.d. 16 10
Siarka 26 b.d. b.d. b.d. 13 2
Bor 0,6 b.d. b.d. b.d. 0 0
Cynk 2 0,2 0,2 4,2 0,2 0,1
Mangan 0,1 0,1 0,1 3,3 0,2 0
Żelazo 2 1 0,4 1,2 1,26 0,1
Miedź 0,23 0,1 0 0,1 0 0
Witamina B1 0,41 0 0 0 0 0
Witamina C 23,4 0,5 0,5 0 0 0

Źródło: www.nutritiondata.com

2. Niski indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny mierzy wpływ węglowodanów na poziom cukru we krwi.

Cukier kokosowy zajmuje tylko 35 pozycję w tym indeksie, natomiast cukier stołowy plasuje się pomiędzy 60 a 75.

Żywność o wysokim indeksie glikemicznym powoduje szybki wzrost cukru we krwi co może być groźne w skutkach.

Szybki skok cukru we krwi może spowodować, wzrost poziomu insuliny w krótkim okresie czasu, a to natomiast może mieć poważne konsekwencje dla diabetyków.

Naturalnie występujące enzymy, spowalniają wchłanianie cukru do krwi.

Nie powoduje nagłego skoku glukozy w organizmie, co ma bardzo duże znaczenie w przebiegu cukrzycy typu 1 i 2.

3. Mniej fruktozy

Fruktoza jest rodzajem cukru który organizm szybko zamienia w tłuszcz.

Tylko Twoja wątroba może rozłożyć glukozę, a jednym z wyników tej awarii jest wzrost trójglicerydów – forma tłuszczu.

Nie należy spożywać dużych ilości fruktozy poza tym, co można dostać w świeżych owoców, zauważa Harvard Health Publications.

Syrop z agawy zawiera 90 procent fruktozy, a syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy- 55 procent fruktozy.

Cukier kokosowy ma tylko 45 procent fruktozy, co czyni go lepszym rozwiązaniem niż stosowanie innych substancji słodzących.

4. Przyjazny planecie

Cukier Kokosowy został określony jako „najbardziej zrównoważony środek słodzący na świecie w roku 2014.

Uprawa palmy kokosowej i pozyskanie cukru kokosowego odbywa się przy użyciu minimalnych ilości wody i paliwa, zwłaszcza w porównaniu do produkcji trzciny cukrowej.

Nie ma żadnych sztucznych składników i nie jest chemicznie zmieniony w jakikolwiek sposób.

5. Wykorzystanie

Posiada łagodny, karmelowo-kokosowy smak, przyjemny zapach.
Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni z powodu możliwości jego podgrzewania.
Możemy stosować go dosłownie do wszystkiego.