BADANIA – 15 POWODÓW DLA KTÓRYCH ZACZNIESZ JEŚĆ JAJKA

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

TRZYMAM DIETĘ, ALE NIE MOGĘ SCHUDNĄĆ z brzucha oraz ud a moje samopoczucie cały czas się pogarsza – jakie są przyczyny, co można zrobić? Więcej na szkoleniu tutaj 

Jajka są jednym z najłatwiejszych, najwszechstronniejszym i do tego najtańszym źródłem białka na naszym rynku. Każde jajko pozwala nam zwiększyć liczbę gramów białek w naszej codziennej diecie. Na jedno przypada 7g białka, a jeżeli chodzi o energetyczność to 85 kcal. Jajka są też bogate w aminokwasy, żelazo i przeciwutleniacze. Nie unikaj żółtka! To w nim znajdziesz odżywczy tłuszcz zwany choliną.

Za każdym razem kiedy kupujesz jaja spójrz na etykietę. Zawsze wybieraj te wolne od antybiotyków, hormonów czy szczepionek. Jeżeli chodzi o kolor to Twoja decyzja. Kolor nie wypływa na jakość odżywczą jajka, tak twierdzi Molly Morgan, RD certyfikowany dietetyk sportowy z Nowego Yorku gdzie mieści się sławna katedra amerykańskiej dietetyki sportowej. Prezentujemy TYLKO 12 z wielu potężnych efektów jakie daje jajko na nasz organizm.

1. ZMNIEJSZYSZ RYZYKO CHORÓB SERCA ZWIĄZANYCH Z CHOLESTEROLEM

Mimo, iż wszyscy wiemy, że jaja posiadają cholesterol, jednak cholesterol spożywczy ma się nijak do cholesterolu, który powstaje pod wpływem innych czynników niezwiązanych z pożywieniem. Naukowcy udowodnili, iż najgroźniejsze są małe cząsteczki LDL oblepione na ścianach naczyń krwionośnych powstałe pod wpływem papierosów, alkoholu, przewlekłego stresu, konserwantów . Cholesterol znajdujący się w jaku jest prekursorem powstawania hormonów płciowych i witaminy D, wzmacnia on ściany naszych naczyń krwionośnych i pomaga w usunięciu złogów wapniowych w arteriach tętniczych . Tym samym zmniejszamy ryzyko chorób sercowo- naczyniowych.

2. WZMOCNISZ SWÓJ UKŁAD ODPORNOŚCIOWY

Jeśli chcesz uniknąć lub pozbyć się infekcji, chorób i wirusów musisz jeść jedno lub dwa jajka dziennie. Tylko jedno jajko posiada 22% RDA selenu, składnika odżywczego, który pomaga w prawidłowej pracy Twojego układu immunologicznego i regulacji hormonów tarczycy. Jaja są szczególnie polecane dla dzieci. Brak selenu u dzieci i młodzieży może doprowadzić do rozwoju choroby Keshan i choroby Kashin-Beck, choroby tę mogą mieć wpływ na serce, stawy i kości.

3. LEPSZY PROFIL LIPIDOWY NASZEJ KRWI

Faktem jest, że żółtka zawierają 186mg cholesterolu (62% zalecanej dziennej dawki).
Na świecie przyjęło się, że po zjedzeniu jajka cholesterol we krwi podnosi się i jest winowajcą chorób serca.
Jednak badania  pokazują co innego – im więcej zjesz cholesterolu z pożywienia tym nasza wątroba produkuje go mnie. (1, 2). Cholesterol z pożywienia nie wpływa na stężenie cholesterolu w osoczu krwi!
Najlepiej jeść jajka na miękko lub w formie delikatnie ściętej jajecznicy.

Co podnosi cholesterol w organizmie ?
– Alkohol
– Papierosy
– Konserwanty żywności
– Stres
– Twarde narkotyki
– Brak aktywności

Badania udowadniają, że osoby jedzące jajka :

  • W prawie wszystkich przypadkach, HDL („dobrego”)  poziom cholesterolu idzie w górę (6, 7, 8).
  • Liczba i poziom cholesterolu frakcji LDL zwykle nie zmienia się, w pewnych przypadkach minimalnie podnoszą się  (9, 10, 11, 12).
    Ludzie, którzy mają podwyższone stężenie LDL mają niższe ryzyko chorób serca. Więc nawet jeśli jaja mogą powodować łagodne zwiększenie stężenia całkowitego cholesterolu, nie jest to powód do niepokoju (21, 22, 23).
  • Kwasy tłuszczowe mega-3 znajdujące się w jajkach mogą  obniżają stężenia triglicerydów we krwi  (13, 14).
  • Poziom związków antyrakowych i obniżających cholesterol, takich jak luteina i zeaksantyna znacznie wzrasta (15, 16, 17).
  • Niektóre badania wykazują zmniejszone ryzyko udaru mózgu (24, 25, 26).
  • Osoby chore na cukrzycę muszą uważać z ilością jajek, ponieważ mogą powodować większe ryzyko chorób serca. (27).


Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

Motywator Dietetyczny

___________________________________________

  • Są  bogate w luteinę i zeaksantynę, przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko chorób oczu, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej i zaćmy(30, 31).
  • Są bardzo bogate w cholinę, składnik odżywczy nasz mózg, najnowsze statystyki mówią, że  ponad 90% ludzi mają niedobór choliny  (32).
  • Są one bogate w świetnej jakości białka, które mają wiele zalet, w tym – pomagają w zwiększeniu  masy mięśniowej i poprawieniu jakości kości (33, 34)
  • Badania pokazują, że jaja zmniejszaj uczucie sytości i pomagają stracić tłuszcz ( 36).

4. JAJKO_ WITAMINY B

Jedno jajko to 15% na zapotrzebowanie witaminy B2 (ryboflawina). Jest to tylko jedna z ośmiu witamin z grupy B, które pomagają zamieniać żywność w energie dla naszych mięśni, a także służa przy wytwarzaniu energii elektrycznej w naszym organiźmie.

5. POPRAWA DLA SKÓRY I WŁOSÓW

B-kompleks witamin są niezbędne dla prawidłowej pracy wątroby, oczu, skóry oraz włosów. Poza tym witamina B2, B5 i B12 są potrzebne dla właściwej pracyukładu nerwowego.

6. NAJLEPSZE JAKOŚCIOWO BIAŁKO

Jajka są doskonałym źródłem jakości białka i są najlepszym w porównaniu do innych źródeł pożywienia. W licznych badaniach okazało się, iż jaka są jednym z najbardziej sycących posiłków.

7. KIEDY CHCESZ STRACIĆ TŁUSZCZ

Badania wykazały, iż ludzie którzy jedli codziennie na śniadanie jajka tracili w tym samym czasie o 65% więcej tłuszczu od tych, którzy na śniadanie jedli bułeczki o tej samej zawartości kcal.

8. OCHRONA MÓZGU

Jajka są jednym z najlepszym produktem do odżywiania naszego mózgu. Jest to głównie ze względu na posiadaną cholinę. Cholina jest częścią błon komórkowych i jest częścią acetylocholiny, ważnego neuroprzekaźnika. Badania mówią iż niedobór choliny prowadzi do zaburzeń neurologicznych.

 

9. RATOWANIE ŻYCIA

Niewielu ludzi wie, iż organizm jest na tyle niesamowity, iż może produkować jedenaści niezbędnych aminokwasów do podtrzymania życia. Jednak do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje 20 aminokwasów. Te 9 brakujących aminokwasów może powodować zanik mięśni, ogólne osłabienie, obniżoną odpowiedź immunologiczną, zmęczenie i zmiany tekstury skóry i włosów. Jaja są wzorcowym białkiem pod kantem ilości aminokwasów.

10. MASZ MNIEJ STRESU I NIEPOKOJU

Brak poprzednio opisanych aminokwasów może mieć wpływ na Twoją psychikę. Proceedings of National Academy of Sciences opublikowała w jaki sposób poziom stresu i niepokoju może być zmniejszona poprzez suplementacji w diecie lizyny, która modeluję serotoninę w układzie nerwowym.

11. JAJA CHRONIĄ OCZY

Jaja zawierają przeciwutleniacze, np luteinę, która okazała się niezbędna dla ochrony zdrowia oczu. Przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko plamki żółtej i zaćmy, są to niestety główne przyczyny utraty wzroku u osób starszych. Badania wykazały, iż spożywanie 1.3 żółtka dziennie przez 4,5 tygodnia zwiększyło poziom luteiny do 50%

12. MOCNE KOŚCI

Witaminy z grupy D są rzadko spotykane w produktach naturalnych, a są one bardzo ważne dla jakości kości i zębów. Jak można się domyślić jajka zawierają te witaminy. Witamina D pomaga również przy wchłanianiu wapnia. Minerał ten jest niezbędny dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania serca, jelita grubego i metabolizmu.

13 JAKIE JAKA JEŚĆ ?

  1. Cyfra od 0-3

Oznaczenie pokazuję, z jakiej hodowli pochodzą kury.

* 0 – oznacza chów ekologiczny

* 1 – mówi o tym, że kury mają dostęp do wolnego wybiegu, a jaja znosiła na grzędzie

* 2 – to chód ściółkowy gdzie kury nie mają dostępu do wybiegu.

* 3 – oznacza, że kury trzymane są w ciasnych klatkach bez dostępu do świeżego powietrza.

  1. Klasa A, B i C

Klasa oznacza świeżość jaj. Najświeższe jajka są jaja z oznaczeniem A.

*A – ekstra. Jeśli uda Ci się je dostać ( a to łatwe nie jest), to masz produkt, który ma nie więcej dni niż 7 dni od dnia pakowania. Większość jak w sklepach ma klasę A i B.

*C – to klasa, która nie powinna pojawić się na sklepowych półkach, jaja niesortowane dla przemysłu.

  1. Wolne od GMO

Tak informacja ma oznaczać, że jaja pochodzą od kury, których pożywienie nie było modyfikowane genetycznie.

  1. Omega-3

W tym przypadku kury były karmione paszą z dodatkiem zdrowych kwasów tłuszczowych. Takie jajka powinny jednak mieć atest.

  1. Białe i brązowe

Kolor jajka nie ma żadnego znaczenia dla jego walorów smakowych i odżywczych. Kolor jajka wynika włącznie z tego, jakiego rodzaju kura je zniosła. Białe jaja znoszą zwykle kury o białym upierzeniu.

  1. Rozmiar jajka S, M oraz L, XL

* S i M – jajka mniejsze, znoszone zwykle przez kury z chodu ekologicznego.

* L i XL – jajka większe, znoszone zwykle przez kury z chodu klatkowego.

 

14. PRZYSWAJANIE I WARTOŚCI ODŻYWCZE

Białko z jaja przyswaja się w 94 % dlatego idealnie buduję nasze mięśnie i podnosi odporność.

Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.

Najlepiej przyswajalnymi dla nas są jaja gotowane na miękko do 4 min, zbyt długie gotowanie może powodować wyniszczenie wartości odżywczych białka i witamin do minimum.

Jajko na miękko – 74 kcal – 6 g tłuszczu

Jajko na twardo -79 kcal – 5 g tłuszczu

Jajecznica – 108 kcal – 8 g tłuszczu

Jajko sadzone – 128 kcal – 11g tłuszczu

 

1 jajko surowe – 59 g
83,40 kcal
Białko-7,5 g
Węglowodany-0,36 g
Tłuszcz5,82 g
Dlatego widzimy ,że jajko sprzyja odchudzaniu i pomaga zachować nam zdrową sylwetkę, jajko może korzystnie wpływać na nasz wzroku dzięki luteinie która znajduję się w żółtku .JEDZMY JAJKA pod każdą postacią! 😉

15. JAJKA JAKO NIEODŁĄCZNY PRODUKT ZDROWEJ DIETY

Egg Nutrition Center (ENC) potwierdza pozytywne dla zdrowia efekty spożywania jaj. Jedzenie jednego jaja dziennie jest doskonałym sposobem zapewniającym organizmowi niezbędne i cenne składniki odżywcze. Naukowe opinie dotyczące cholesterolu zawartego w jajach zmieniły się w ostatnich latach. Pomimo, że w jajach znajduje się cholesterol, to zawiera ono również lecytynę, która ogranicza jego odkładanie się w organizmie i redukuje ryzyko związane z występowaniem chorób układu krążenia.

W 2005 roku zmieniły się zasady zdrowego odżywiania opracowywane przez Amerykańskie Towarzystwa Naukowe i zwiększona została zalecana ilość spożycia jaj. W piramidzie żywieniowej, która odzwierciedla te normy, jaja pojawiły się w grupie produktów polecanych w codziennej diecie.

16. Obalamy mity jajka są zdrowe !

Internetowa strona Authority Nutrition informuję również, iż cholesterol ma decydujący wpływ na zdolność organizmu do tworzenia testosteronu, estrogenu i kortyzolu. Przedstawia również wyniki badań, jakie przeprowadzono na grupie ludzi spożywających przez dłuższy okres od 1 do 3 jaj dziennie. Efekty eksperymentu wyglądały następująco:

U 70% osób jajka nie miały negatywnego wpływu na poziom złego cholesterolu, a u pozostałych 30 % wpływ na cholesterol miał łagodny przebieg. Wręcz odnotowano, że cząsteczki cholesterolu LDL ( umownie nazwanego szkodliwym chodź ten termin jest strasznie irytujący)  zmniejszyły się, dzięki czemu zagrożenie dla zdrowia również zmalało.

Badacze nie znaleźli bezpośrednich powiązań między wysokim spożyciem jaj a wystąpieniem takich schorzeń jak choroby niedokrwienne serca czy udar mózgu.

Te informację mogą cieszyć i w końcu obalić mity o złym działaniu jaj na zdrowie. Korzyści wynikające z ich regularnego spożycia są naprawdę rewelacyjne.

Jajka posiadają silne substancję odżywcze: witaminy, wapń, kwas omega-3 a także cholinę, mniej znany składnik, ale niezmiernie ważny, ma ona kluczowe znaczenie dla funkcjonowanie mózgu. Jaja dostarczają również najwyższej, jakości białka. Portal  „mytrainer.pl” bardziej szczegółowo opisuję znaczące składniki, z których składają się jaja oraz pozytywny ich wpływ dla zdrowia:

Składniki odżywcze

Jaja są bogate w różnego rodzaju składniki odżywcze, to bogactwo witamin A, D, E i B 12, jak również żelaza, kwasu foliowego, wapnia i kwasów tłuszczowych omega-3.

– Białko

Jaja dostarczają białka o najwyższej, jakości. Wartość tego białka jest znacznie lepsza od tego w mleku czy wołowinie. Zawartość białka w jednym jajku ma taką samą równowartość jak w 30 g mięsa, a jednak jest dużo tańsze.

– Cholina

Ten składnik odżywczy jajka ma bardzo ważne znaczenie dla mózgu. Jest również ważny dla prawidłowego rozwoju wzroku i pamięci. Niezmiernie istotne jest także spożywanie tej substancji przez kobiety w ciąży, gdyż dziecko wyciąga ten składnik z organizmu kobiety. Często ciężarne mają niedobór tej substancji.

– Wzrok

Tak jak było już wspomniane cholina chroni wzrok. Jednak bardziej znaczącym składnikiem dla oczu jest znajdująca się także w jajku luteina i zeaksantyna. Wraz z przeciwutleniaczami gromadzą się one w rejonie oka i chronią go przed niebezpiecznymi falami świetlnymi, a także zmniejszają ryzyko powstania zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy.

– Kontrola wagi

Dzięki spożywaniu jajek czujemy się szybciej najedzeni. Ludzie, którzy rozpoczynają dzień od zjedzenia jajka czują się bardziej syci niż przy spożyciu innych produktów, dzięki czemu nie są tak głodni w ciągu dnia. To pozwala im spożywanie mniejszych posiłków.

– Kości włosy i paznokcie

Wspominana już wcześniej witamina D ma bardzo duże znaczenie dla rozwoju zdrowych i mocnych kości. Pomaga ona w zapobieganiu osteoporozie. Ponadto, aminokwasy i składniki mineralne, które znajdują się w jajach mają znaczący wpływ na wzrost zdrowych i mocnych włosów i paznokci.

Tak, więc nigdy więcej nie bójmy się jeść jajek. Jak powszechnie uzgodniono można spożywać nawet od 2-4 jajek dziennie z korzyścią dla zdrowia. Oczywiście miejmy na uwadze, aby jaja były jak najlepszej klasy, czyli od kur z wolnego wybiegu.

Ps. jajka mogą mieć właściwości prozdrowotne pod warunkiem że są wolne od hormonów, antybiotyków – czyli wspieramy uprawy ekologiczne

Czy wiesz , że przyczyną problemów z otyłością i nadwagą mogą być zaburzenia w naszej mikroflorze jelitowej ? Więcej na szkoleniu tutaj 

źródła :
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21154/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16340654
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23021013
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20060023
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15762089
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2016/02/10/ajcn.115.122317.abstract
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22948783

 




3 Komentarze

Dodaj komentarz