Awokado zwane inaczej gruszką awokado albo masłem Boga jest jednym z najbardziej doskonałych owoców. Jest bardzo smaczne, a jego składniki odżywcze działają wszechstronnie. Awokado może zostać wykorzystane do dipów, dressingów, sosów, koktajli, zup i deserów. Owoc może być wspaniałym dodatkiem do sałatek i kanapek. Nadaje się do nadziewania innych warzyw i owoców, można też stosować je w postaci polewy do niemal wszystkiego!

Ile witamin ma Awokado?

Jest bardzo łatwo przyswajalne i zawiera ponad 25 witamin oraz mikroelementów. Spójrzmy na to bogactwo: witaminy A, B1, B2, B3 (PP), kwas pantotenowy, witaminy B6, B7 (H), B9 (kwas foliowy), witaminy C, E i K. Z mikroelementów warto wymienić: magnez, wapń, fosfor, miedź, potas, żelazo, fosfor, sód, cynk, mangan, selen, fluor. Awokado jest bogate także w fitosterole, błonnik, białko i kwasy tłuszczowe, w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które sprawiają , że organizm może optymalnie funkcjonować.

Czy Awokado polepsza wchłanianie witamin ?

Spożywanie owoców awokado zwiększa zdolność organizmu do asymilacji składników odżywczych z innych owoców i warzyw. Szczególnie poleca się dodawać owoc do zielonych sałat liściastych, w celu zapewnienia prawidłowego wchłaniania wszystkich witamin i minerałów.

Awokado ma w swoim składzie oczyszczający glutation

Owoce awokado są doskonałym źródłem glutationu, który w połączeniu z witaminą C pomaga zapobiegać licznym chorobom, wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza komórki, chroni przed rozwojem nowotworów, wspomaga pracę układu nerwowego i serca oraz spowalnia proces starzenia. Fitosterole zawarte w owocu pomagają złagodzić stany zapalne z: bólem stawów, układem pokarmowym, a także odpornością na insulinę. Wpływają one na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL. Tłuszcze jednonienasycone awokado wspomagają odpowiednią regulację glukozy we krwi.

Warto przeczytać  Które zioło najmocniej odtruwa i regeneruje wątrobę?

Awokado ma podobny skład jak mleko matki

Ze względu na wartość odżywczą, awokado jest jednym z najbardziej zbliżonych pokarmów do mleka matki karmiącej. Zawiera łatwo przyswajalne białka, które mają podobną wartość co mleko matki. Awokado jest bogate w kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży i pomaga zapobiegać udarom mózgu oraz zmniejsza ryzyko chorób serca.

Spróbujmy dodać kilka awokado do naszej diety każdego tygodnia i cieszmy się korzyściami tego pysznego owocu.

Stopnie dojrzałości Awokado

Oto przepis na idealny dressing do sałatki owocowej.

Składniki:

  1. 1 duże awokado
  2. 2 szklanki cukinii – obrane i pokrojone w kostkę
  3. 2 daktyle
  4. ¼ filiżanki liści kolendry
  5. Sok z połówki cytryny
  6. Opcjonalnie sól morska i pieprz

Sposób użycia:

Zmieszaj wszystkie składniki na gładką masę, dodając tyle wody, ile potrzeba do pożądanej konsystencji ( zazwyczaj około ½ kubka ).

Można też stosować jako dip do sałaty lub do surowych warzyw takich jak ogórki, kalafior, lub papryka.

Z okazji 34 urodzin motywatora
Rusza
PROMOCJA Na kurs wideo "Wszystko na temat zdrowia i zdrowych nawyków żywieniowych"
Oszczędzasz 331 zł
400zł  67zł

-82.75%

Promocja trwa jeszcze
w 3 dni nauczę cię więcej na temat odżywiania i zdrowia niż przeciętna osoba uczy się w miesiąc we własnym zakresie.
Czytaj dalej

Dodatkowa tylko dzisiaj niepublikowany ebook “Atlas witamin” o wartości 19zł w prezencie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA WYKRES
Świeże awokado
(5 uncji średniej wielkości)
1 porcja awokado
około 1/5 awokado
1 oz. (30 g),
% Dzienna wartość 1,25 obsługujących
około ¼ awokado
1,25 uncji. (37.5g)
2,5 porcji
około ½ awokado
2,5 uncji. (75g)
5 porcji
o 1 cały awokado
5 uncji. (150 g)
  kalorie 50 60 130 250
  Tłuszcz (g) 4,5 7% DV 6 12 23
  Sob Tłuszcz (g) 0,5 3% DV 1 2 3
  Trans Tłuszcz (g) 0,0
  Wielonienasycone Tłuszcz (g) 0,5 1 1 3
  Jednonienasyconych Tłuszcz (g) 3,0 4 7 15
  Cholesterol (mg) 0,0 0% DV
  Sodowego (mg) 0,0 0% DV 5 10
  Potas (mg) 150,0 4% DV 190 380 760
  Węglowodany (g) 3,0 1% DV 3 6 13
  Błonnik pokarmowy (g) 2,0 8% DV 3 5 10
  Cukry (g) 0,0
  Białko (g) 0,0 1 1 3
  WITAMINY
  Kwas foliowy (mcg lub ug) 27 6% DV 33.8 67,5 135
  Niacyna (mg) 0,6 2% DV 0,7 1,4 2,9
  Kwas pantotenowy (mg) 0,4 4% DV 0,5 1,1 2,2
  Ryboflawina (mg) 0,0 4% DV 0,1 0,1 0,2
  Witamina A (jm) 44 1% DV 55 110 220
  Witamina B6 (mg) 0,1 4% DV 0,1 0,2 0,4
  Witamina C (mg) 2,6 4% DV 3,3 6,5 13
  Witamina E (jm) 0,9 4% DV 1,1 2,2 4,4
  MINERALE
  Wapń (mg) 4 0% DV 5 10 20
  Miedź (mg) 0,1 2% DV 0,1 0,1 0,3
  Żelazo (mg) 0,2 2% DV 0,2 0,5 0,9
  Magnezu (mg) 9 2% DV 11,3 22,5 45
  Mangan (mg) 0,0 2% DV 0,1 0,1 0,2
  Fosforu (mg) 16 2% DV 20 40 80
  Cynk (mg) 0,2 0% DV 0,3 0,5 1,0

DARMOWY E-BOOK WPROWADZENIE DO ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH

e-book jest darmowym wprowadzeniem do kolejnych edycji tej książki. Jeżeli chcesz ściągnąć aktualną wersję i być informowany o uaktualnieniach tej książki zostaw swojego maila.

POBIERZ EBOOKA