Zanim przedstawię ci 20 propozycji pamiętaj smacznych smoothie pamiętaj, że równie szybko stworzysz kwoktaj korzystając z tego generatora

1. KOKTAJL JAGODOWY

DLA CZEGO WARTO JEŚĆ TEN OWOC?

Te małe owoce są paliwem każdego programu treningowego. Jagody przeciwdziałają nowotworom dzięki niebieskiej barwie, którą nadają tym owocom związki z rodziny antocyjanów i fenoli. Borówki poprawiają też wzrok, zapobiegają miażdżycy, regulują trawienie. Odpowiednio dawkowane jagody pomogą pozbyć się pasożytów jelitowych u dzieci. Jagody są bogatym źródłem witamin: C, B1, B2, PP, E, K, karotenoidów (witamina A), inozytolu oraz soli mineralnych takich jak: cynk, mangan, miedź. Owoce mają działanie przeciwbiegunkowe (suszone) i regulujące trawienie (świeże), przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze, odtruwające (w przypadku zatruć metalami ciężkimi).

Składniki

*200 ml mleka KOKOSOWEGO

*100 g jagód lub borówek amerykańskich

*morela surowa (lub suszona, namoczona w soku jabłkowym)

*1 łyżka miodu

*1 łyżeczka orzechów włoskich

*1 łyżeczka sezamu

Wykonanie

Wszystkie składniki zmiksuj blenderem i gotowe.

2. KOKTAJL OWOCOWY MIX

Odżywczy mix na dzień dobry. Szybki i łatwy sposób na zaspokojenie porannego głodu. Zanim przejdziesz do przygotowania śniada, możesz zrobić sobie pożywny koktajl.

Wartości odżywcze

Truskawka – Posiadają witaminy z grupy, B, witaminy PP oraz C.  Zawiera również błonnik, który usprawnia perystaltykę jelit.  Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, zawierają również enzym o nazwie bromelina, który rozkłada białko pokarmowe oraz przyspiesza spalanie tłuszczu i węglowodanów.

Banan – Źródło węglowodanów, które da nam energii na cały poranek. Posiada witaminę C, potas oraz magnez a także błonnik pokarmowy.

Gruszka – Gruszka to bogate źródło kwasów owocowych – jabłkowego i cytrynowego – oraz węglowodanów, pektyny, błonnika i olejków eterycznych. Poza tym bogata jest w: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Gruszka zawiera też witaminy: A, B 1, B 2, B 6, C i PP. Pobudzają trawienie i zapobiegają zaparciom.

Zielone jabłko Jabłka zawierają witaminy: C, A, B 1, B 2, PP i B 3. Poza tym są bogate w pektyny, białko pokarmowe oraz kwasy organiczne, które odkwaszają organizm. Są również bogatym źródłem potasu, magnezu, krzemu, żelaza oraz wapnia.

Kiwi – Miąższ kiwi zawiera aktynidynę i papainę – enzymy rozkładające białka. Kiwi jest bogate w składniki odżywcze. Jego miąższ w 10% stanowią węglowodany – głównie fruktozaglukoza. Kiwi jest bardzo bogatym źródłem witamin C i K oraz bogatym źródłem witaminy E, kwasu foliowego, potasu, miedzi, manganu i błonnika, pomagającego obniżyć poziom złego cholesterolu i pomocnego w zaparciach

Składniku

– 4 duże truskawki lub 8 małych

– 1 banana (dojrzały)

– 1 gruszka

– 1 zielone jabłko

– 1 kiwi

Sposób wykonania

Zblenduj wszystko razem i gotowe. Konsystencja nadaje się do picia, zatem nie trzeba dodawać wody ani mlek.

3. KOKTAJL Z ZIELONYCH WARZYW

BOGACTWO CHLOROFILU

Zielone warzywa – Bogactwem zielonych warzyw jest przede wszystkim chlorofil.

To właśnie chlorofil wpływa na piękną, zieloną barwę tych warzyw.

Wpływ chlorofilu na nasz organizm:

*ziała oczyszczająco, detoksykacyjne (pozwala pozbyć się też metali ciężkich),

*chroni przed stanami zapalnymi i działa uodporniająco,

*unieszkodliwia rakotwórcze cząstki,

*wspomaga gojenie się ran – zwiększa krzepliwość krwi,

*pomaga utrzymać prawidłową florę bakteryjną jelit,

*uczestniczy w syntezie witamin A, E i K,

*korzystnie wpływa na cały układ immunologiczny, uodparnia.

W warzywach tych jest również dużo kwasu foliowego, który m.in. uczestniczy w syntezie hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Jest niezbędnym składnikiem wielu przemian metabolicznych.

Składniki 

*1/4 zielonego ogórka

*1/4 selera

*kilka liści jarmużu

*100 g młodego szpinaku

*odrobina natki pietruszki

*sok z cytryny

*1/2 zielonego jabłka

Wskazówki

1.Użyj blendera i zmiksuj wszystko razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Ten przepis pomoże ci uzupełnić dzienną dawkę niezbędnych witamin.

4. KOKTAJL ENERGETYZUJĄCY

Jeśli chcesz zacząć swój dzień z dużą dawką energii, koniecznie spróbuj tego przepisu. Jest pełen zdrowych owoców i warzyw jak arbuz, który pomaga w swobodnym przepływie krwi po organizmie, woda kokosowa jeden z najlepszych hydratów w płynie, kolejnym pozytywnym aspektem wody kokosowej jest to, że pomaga regulować ciśnienie krwi.

Możesz go zamrozić i spożywać ponownie przez cały weekend.

Składniki

*1 ananas

*1/2 arbuza

*400ml wody kokosowej

* 2 garści szpinaku

* 2 garści jagód

*2 jabłka

Wskazówki

Zblenduj wszystkie składniki razem, podziel na mniejsze porcje zamroź  i korzystaj kiedy zechcesz.

5. ZIELONY KOKTAJL

BOMBA WITAMINOWA

Zdobądź dawkę niezbędnych składników odżywczych dzięki temu pełnowartościowemu koktajlowi. Jeśli czujesz, że twoja dieta nie dostarcza Ci wystarczająco dużo witamin wprowadź do niej koktajl pełen potężnych przeciwutleniaczy, które pomogą Ci w przyswajaniu składników odżywczych z Twojej diety. Najlepszą drogą do przyswajania witamin i minerałów, które potrzebujesz jest zdrowa dieta.

Papaja dostarcza ci więcej witaminy C niż dzienne zapotrzebowanie, dzięki temu wspiera Twój system immunologiczny w walce z przeziębieniem.

Jarmuż i szpinak dają Ci dzienną dawkę magnezu.

– Jabłko i banan zaopatrują Cię w antyoksydanty.

Składniki

* 1 papaja

*1/2 pół szklanki jarmużu

* 1/2 szpinaku

*1 banan

* 1 zielone jabłko

Wskazówki

*Wrzuć wszystkie składniki i blenduj dopóki nie stanie się jednolite.

Smacznego!

6. KOKTAJL NA BAZIE HERBATY ZIELONEJ.

Co będzie nam potrzebne : 

3 szklanki wody
3 torebka herbaty, Lipton green tea

Do 3 szklanek z ciepłą wodą wrzucić 1 torebkę herbaty i parzyć ok 10 min.

Koktajl Gruszki i awokado :

1 kubek herbaty
1/2 awokado
1 szklanka świeżych liści szpinaku
1 gruszka

Koktajl Borówka, cytryna i migdały 

1 filiżanka herbaty
mrożone jagody  1/2 szklanki
1/2 banana
1/2 filiżanki mleka kokosowego
1/2 starta skórka z  cytryny
1 łyżka masła migdałowego

Koktajl Maliny i Truskawki 

1 filiżanka herbaty
2 szklanka mrożonych malin
1 szklanka mrożonych truskawek
1/2 banana

Wszystko wrzucamy do oddzielnych szklanek w którym znajduje się zaparzona zielona herbata i blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji !

7. NAJSMACZNIEJSZY KOKTAJL NA ŚWIECIE

– 0,5 kg truskawek
– 3 dojrzałe kiwi
– 1 duży banan
– duży kubek jogurtu greckiego, ok. 400 g.
– 5 łyżek mleka kokosowego

(na 4 porcje)

Truskawki umyj dokładnie i usuń szypułki. Wrzuć do miski i zmiksuj na gładką masę.
Kiwi obierz i zmiksuj w drugiej misce z bananem. Tego już raczej dosładzać nie trzeba.
Do jogurtu dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Chodzi o to, aby wszystkie masy miały podobną konsystencje. Mój jogurt był bardzo gęsty więc musiałam go rozcieńczyć. Możesz dodać odrobinę cukru.
Na dno kieliszka wlej masę truskawkową, na nią łyżką wyłóż delikatnie jogurt, potem kiwi z bananem, kolejno jogurt i na wierzch znowu truskawki. Udekoruj np. pociętymi na plasterki truskawką i listkami mięty.
Można podawać od razu, ale lepiej wstawić do lodówki, aby deser mocno się schłodził.

8. KOKTAJL ODCHUDZAJĄCO-ANTYCELLULITOWY

Zrób zielony koktajl
Raz dziennie zrób koktajl odchudzająco-antycellulitowy. Wrzuć do sokowirówki: 1/2 jabłka bez skórki, 5-6 gałązek selera naciowego, 1-2 zielone ogórki, cytrynę, kilka gałązek natki pietruszki, można dodać też kawałek imbiru. Koktajl pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu!

9. Koktajl jagodowo-bananowy

Składniki

  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • ½ szklanki jagód (mogą być mrożone)
  • 1 banan
  • 1 łyżka miodu
  • 2 białka jaja lub porcja odżywki białkowej

Wykonanie

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.

10. Koktajl owsiany z brzoskwiniami

Składniki

  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 świeże brzoskwinie
  • 1 szklanka kefiru
  • garść płatków owsianych lub jęczmiennych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 białka jaja lub porcja odżywki białkowej

 Wykonanie

Mleko, kefir, brzoskwinie i miód miksujemy w blenderze. Wsypujemy płatki i ponownie miksujemy.

11. Koktajl z komosą ryżową

Składniki

  • 1/4 filiżanki mleka kokosowego
  • 2 białka jaja lub porcja odżywki białkowej
  • 1 łyżka komosy ryżowej
  • ½ jabłka
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie

Zmiksuj komosę, dodaj resztę składników i ponownie zblenduj.

12. Koktajl z twarogiem

 Składniki

  • jogurt naturalny lub mleko sojowe
  • 200 g chudego twarogu
  • 1 banan

Wykonanie

Wszystkie składniki miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

13. Koktajl bananowo-kakaowy

 Składniki

  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 banan
  • 1 ½ łyżeczki kakao
  • 1 ½ łyżeczki otrąb owsianych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 białka jaja lub porcja odżywki białkowej

Wykonanie

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.

14. KOKTAJL SPALAJĄCY TŁUSZCZ

 Składniki

– 1 DUŻY GREJPFRUT

,– PÓŁ ŚWIEŻEGO ANANASA,

– 2 DUŻE POMARAŃCZE,

Wszystkie owoce obieramy a naste następnie blendujemy. Z przygotowanej porcji uzyskamy 4 średnie koktajle.

A co z naszą tkanką tłuszczową:
grejpfrut, pomarańcza oraz ananas– zawierają enzym bromelina, który wspomaga walkę z tkanką tłuszczową, dodatkowo ma właściwości przeciwzapalne, przeciwobrzękowe.

Pomarańcza oraz pozostałe owoce wykorzystane do przygotowania tego koktajlu są bogate w duże ilości witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem biorącym udział w walce z wolnymi rodnikami, jak również wzmacnia układ odpornościowy.

Picie takiego napoju oraz odpowiednio zbilansowana dieta wspomoże walkę z tkanką tłuszczową jak również dostarczy Wam dużą dawkę cennych witamin i składników

15. Awokado & Imbir

Żywy smak soku z cytryny oraz limonki neutralizuję gorycz zielonych warzyw liściastych, takich jak szpinak czy jarmuż. Cytrus wzbogaca również koktajl w witaminę C.

Składniki:

*awokado

*zielone jabłko

*kiwi

*szpinak

*woda kokosowa

*sok z cytryny

*sok z limonki

*świeży imbir

16. Kakao & Kokos

Olej lniany jest źródłem zdrowych tłuszczów, które obok tych z kokosa pomagają przyswajanie składników odżywczych z warzyw i owoców.

Składniki:

*ugotowany słodki ziemniak

*kakao

*olej lniany

*mleczko kokosowe

*wanilia

*espresso

*mrożona gruszka

*daktyle medjool

Przygotowanie:

Wszystkie podane składniki zblędować i schłodzić.