Jako Polacy powinniśmy wiedzieć na temat witamin więcej niż ktokolwiek inny, już Wam tłumaczę dlaczego. Termin Witaminy został nadany w 1912 roku przez Pana Kazimierza Funka naszego rodaka, który zapoczątkował naukę o witaminach. Pan Kazimierz był utalentowanym biologiem – biochemikiem, który jako pierwszy w historii odkrył witaminę B1, deficyt tej witaminy powodował upośledzenie układu nerwowego powodując groźną chorobę beri-beri.
Od czego pochodzi nazwa Witaminy?
Nazwa witaminy została wymyślona przez Pana Kazimierza Funka jest to kompilacja łacińskich słów (łac. vita – życie, amina – związek chemiczny zawierający grupę aminową)
Co robią witaminy w naszym ciele?
Witaminy dostarczane ze zbilansowanej diety służą w naszym ciele jako aktywator wielu reakcji utrzymujących zdrowie w nienagannej kondycji, niedobór jakiejkolwiek z poniższych witamin może pogorszyć funkcjonowanie naszego organizmu.
Co to są witaminy ?
Witaminy to organiczne związki wytwarzane przez rośliny, zwierzęta i ludzi. Minerały to pierwiastki nieorganiczne, występujące naturalnie w glebie i wodzie. Rośliny absorbują minerały przez swoje korzenie, jedząc warzywa dostarczamy również minerały. Z kolei rośliny jedzone są przez zwierzęta, dlatego człowiek gdy je pokarm „zwierzęcy” dostarcza również minerały. Plusy i minusy jedzenia mięsa będzie poruszony w dalszej części materiału.
Najważniejsze witaminy dla zdrowia
Witamina A
Witamina A odkryta w 1913r
Korzyści zdrowotne:
- Zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów [i]
- Zmniejsza ryzyko trądziku [i]
- silny przeciwutleniacz
- wzmacnia kości i zęby
- niezbędna do budowy tkanek miękkich, skóry, błon śluzowych
- poprawia widzenie
- spowalnia proces starzenia
- zwiększa odporność
Niedobór witaminy A:
- Większe prawdopodobieństwo infekcji [i]
- Problemy z widzeniem zwłaszcza w ciemności [i]
- Przyspiesza proces starzenia się ciała
- Osłabia kości i mięśnie [i]
Najczęstsze skutki uboczne suplementacji witaminą A:
Objawy hiperwitaminozy A obejmować mogą nudności, zawroty głowy, bóle głowy a nawet śmierć.
Zdrowe osoby nie przyjmujące leków nie są wstanie przedawkować witaminy A z pożywienia. [i]
Żywność bogata w witaminę A:
- marchew
- kantal
- dynia
- morele
- pomidory
- arbuz
- guawa
- brokuły
- jagnięcina
- brzoskwinie
- papryka czerwona
- szpinak
- jaja
- wątróbka
Co wzmacnia wchłanianie witaminy A
Witamina E
- Witamina E zwiększa wchłanianie witaminy A nawet do 40 procent. [i]
- Witaminy A i E razem zwiększają potencjał zwalczania stanów zapalnych – silny antyoksydant.
- Połączenie witaminy A i E chroni przed niektórymi formami raka
- Witamina A polepsza działanie witaminy E. Witamina E poprawia wchłanianie witaminy A
- Odpowiednia ilość witaminy A i E zmniejsza ryzyko otyłości, zespołowi metabolicznemu, zapaleniom, reakcjom immunologicznym, zdrowiu mózgu, utracie słuchu.
Jod
- Kwas retinowy bierze udział w wychwycie jodu. [i]
- Duży niedobór witaminy A zmniejsza wychwyt jodu i wpływa na metabolizm tarczycy. [i]
- Niedobór jodu oraz niedobór witaminy A prowadzi do pierwotnej niedoczynności tarczycy w porównaniu z samym niedoborem jodu [i]
Żelazo
- Żelazo jest wymagane do przekształcania beta-karotenu w retinol [i]
- Witamina A zwiększa wchłanianie żelaza, zwłaszcza żelaza niehemowego. [i] [i]
- Żelazo zwiększa biodostępność beta-karotenu. [i]
- Uzupełnienie witaminy A może pomóc w odwróceniu niedokrwistości powstanych z niedoboru żelaza u dzieci, a niedobór witaminy A może przyczynić się do anemii [i] [i]
Cynk
- Cynk jest wymagany do transportu witaminy A. [i]
- Uzupełnienie witaminy A i cynku u dzieci doprowadziło do zmniejszenia ryzyka infekcji.
- Cynk wraz z witaminą A pomaga zachować zdrowie oczu. [i]
Co osłabia wchłanianie witaminy A
Witamina E
- Wysokie poziomy beta-karotenu może obniżać poziom witaminy E w surowicy krwi [i]
Witamina K
- Bardzo wysokie dawki witaminy A hamuje syntezę witaminy K2 przez bakterie jelitowe i zakłóca działanie w wątrobie witaminy K.[i]
- Witaminy A zakłócają wchłanianie witaminy K .
Witaminy z grupy B
Witamina B1
Nazywana tiaminą
Korzyści zdrowotne witaminy B1:
Witamina B1 lub tiamina pomaga zapobiegać powikłaniom układu nerwowego, mózgu, mięśni, serca, żołądka i jelit. Jest również zaangażowany w przepływ elektrolitów do i z komórek mięśniowych i nerwowych.
Niedobory witaminy B1:
- beri-beri
- zapalenie nerwów
- problemy trawienne
- słaby apetyt
Dobre źródła witaminy B1 to:
- groszek
- świeże i suszone owoce
- jajka
- pełnoziarniste pieczywo
- niektóre wzbogacone płatki śniadaniowe
- wątróbka
Co wzmacnia wchłanianie witaminy B1
Magnez
- Magnez jest niezbędny do przekształcenia tiaminy w jej biologicznie aktywną postać i jest również wymagany w przypadku niektórych enzymów zależnych od tiaminy. [i]
Co osłabia wchłanianie witaminy B1
Witamina B6
- Witamina B6 może hamować biosyntezę tiaminy. [i]
Witamina B2
Nazywana również ryboflawiną
Korzyści zdrowotne:
Witamina B2 lub ryboflawina jest jedną z najważniejszych witamin spośród ośmiu witamin z grupy B, która jest odpowiedzialna nie tylko za utrzymanie zdrowych komórek krwi, ochronę skóry i oczu, ale także za zwiększenie poziomu energii. Reguluje metabolizm i działa jako przeciwutleniacz w organizmie. W przypadku kobiet w ciąży, ryboflawina staje się niezbędna do rozwoju kości, mięśni i nerwów dziecka.
- Ryboflawina jest jedną z ważnych witamin dla organizmu
- Witamina B2 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, podobnie jak wszystkie inne witaminy z grupy B.
- Objawy mogą być widoczne w ciągu kilku dni od wystąpienia niedoboru
Niedobór witaminy B2:
- Słabość lub zmęczenie
- Zmiana nastroju
- Bolesność gardła
- Pękanie skóry
- Zapalenie skóry
- Niedokrwistość
Dobre źródła witaminy B2:
- Nabiał
- Jajka
- Fasola i rośliny strączkowe
- Warzywa, zwłaszcza zielone warzywa liściaste (szpinak)
- Orzechy i nasiona (nasiona migdałów i sezamu)
Witamina B3
Nazywana również witaminą PP lub niacyną, kwasem nikotynowym
Korzyści zdrowotne witaminy B3:
- Obniża poziom cholesterolu LDL [i]
- Zwiększa poziom cholesterolu HDL [i]
- Obniża trójglicerydy nawet do 50% [i]
- Może pomóc w zapobieganiu chorobie serca [i]
- Może pomóc w leczeniu cukrzycy typu 1 [i]
- Polepsza funkcję mózgu
- Zmniejsza stany zapalne stawów [i]
Niedobór witaminy B3 może powodować:
- Utratę pamięci i splątanie umysłu, mgłe mózgową
- Zmęczenie
- Depresję
- Ból głowy
- Biegunki
- Problemy skórne
Najczęstsze skutki uboczne suplementacji witaminą B3:
- Rumienie – przebarwienia na ciele: Rumienie na twarzy, klatce piersiowej lub szyi, wynikające z rozszerzenia naczyń krwionośnych. Możesz również odczuwać mrowienie, pieczenie lub ból różnych części ciała [i]
- Podrażnienie żołądka i nudności: Mogą wystąpić nudności , wymioty i podrażnienie żołądka, szczególnie gdy ludzie przyjmują wolno działający kwas nikotynowy. Wydaje się być związane ze zwiększonymi enzymami wątrobowymi [i]
- Uszkodzenie wątroby: Długotrwałe leczenie niacyną cholesterolu może powodować uszkodzenie wątroby [i]
- Kontrola poziomu cukru we krwi: duże dawki niacyny w dawce 3-9 gramów na dobę są związane z zaburzeniami kontroli poziomu cukru we krwi zarówno w krótkim, jak i długim okresie [i]
- Choroby oczu: rzadkim skutkiem ubocznym jest niewyraźne widzenie, jak również inne negatywne skutki dla zdrowia oczu [i]
- Dna moczanowa: Niacyna może zwiększać poziom kwasu moczowego w organizmie, prowadząc do dny moczanowej [i]
Dobre źródła witaminy B3 to:
- Pierś z kurczaka
- Tuńczyk
- Wołowina
- Łosoś
- Orzeszki ziemne
- Soczewica
Witamina B4
Również znana jako cholina. Klasyfikowana warunkowo jako witamina z grupy B a dokładnie jako witamina B4.
Właściwości:
Wpływa na funkcje wątroby, zdrowy rozwój mózgu, ruchy mięśni, system nerwowy i metabolizm.
Niedobór witaminy B4 może powodować:
- Niedobór choliny może być szkodliwy, szczególnie dla wątroby.
- Cholina jest szczególnie ważna podczas ciąży, ponieważ niskie spożycie może zwiększać ryzyko wad cewy nerwowej u nienarodzonych dzieci. [i]
Dobre źródła witaminy B4 to:
- Wątróbka wołowa: 1 kromka (2,4 uncji lub 68 gramów) zawiera 290 mg.
- Wątróbka drobiowa: 1 kromka (2,4 uncji lub 68 gramów) zawiera 222 mg.
- Jaja: 1 duże jajo na twardo zawiera 113 mg.
- Świeży dorsz: 3 uncje (85 gramów) zawierają 248 mg.
- Łosoś: filet o wielkości 3,9 uncji (110 gramów) zawiera 62,7 mg.
- Kalafior: 1/2 szklanki (118 ml) zawiera 24,2 mg.
- Brokuły: 1/2 szklanki (118 ml) zawiera 31,3 mg.
- Olej sojowy: 1 łyżka stołowa (15 ml) zawiera 47,3 mg.
Witamina B5
Nazywana również jako kwas pantotenowy
Właściwości:
- niezbędna do prawidłowego wzrostu i metabolizmu
- podnosi energię
- wzmacnia układ odpornościowy
- mniejsza mrowienie, drętwienie, lęki i stres
- dba o skórę i włosy
Niedobór witaminy B5 może powodować:
.
Żywność bogata w witaminę B5:
- mięso
- sery
- jogurt
- warzywa liściaste
- drożdże
- jaja
- płatki zbożowe
- całe ziarna
- migdały
- orzechy
- grzyby
Witamina B6
Inna nazwa to pirydoksyna
Właściwości:
- bierze udział w produkcji hormonów i substancji chemicznych w mózgu
- zapobiega depresji, chorobom serca i problemom z pamięcią
- niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
- pomaga regulować poziom cukru we krwi
Niedobór witaminy B6 może powodować:
.
Żywność bogata w witaminę B6:
Witamina B7
Również znana jako witamina H lub biotyna
Właściwości:
- inaczej biotyna, niezbędna do syntezy kwasów tłuszczowych
- reguluje pracę gruczołów potowych
- utrzymuje dobrą kondycję włosów i paznokci
- niezbędna do wzrostu kości i szpiku kostnego
- pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu
Niedobór witaminy B7 może powodować:
.
Żywność bogata w witaminę B7:
Witamina B8
Również znana jako inozytol
Właściwości:
.
Niedobór witaminy B8 może powodować:
.
Dobre źródła witaminy B8 to:
.
Witamina B9
Inna nazwa to kwasem foliowym
Właściwości:
- inaczej kwas foliowy, zapobiega chorobom serca, wysokiemu ciśnieniu krwi, chorobie Alzheimera, depresji, rakowi i zanikom pamięci
- dba o zdrowie mózgu i prawidłowe funkcjonowanie komórek
- poprawia płodność, również bardzo istotna dla rozwoju płodu
Niedobór witaminy B9 może powodować:
.
Żywność bogata w witaminę B9:
- zielone warzywa
- pomarańcze
- szparagi
- melony
- truskawki
- pełne ziarna
- rośliny strączkowe
- fasola
- drożdże
- jaja
Witamina B12
Czyli kobalamina
Właściwości:
- ważna dla metabolizmu, podziału komórek i syntezy białka
- pomaga utrzymać zdrowy układ nerwowy i funkcjonowanie mózgu
- zapobiega chorobom serca, utracie pamięci i anemii
- więcej o witamina B12
Niedobór witaminy B12 może powodować:
.
Żywność bogata w witaminę B12:
- sery
- jaja
- ryby
- mięso
- mleko
- jogurt
- płatki owsiane
Witamina B13
Inaczej kwas orotowy
Właściwości:
.
Niedobór witaminy B13 może powodować:
.
Dobre źródła witaminy B13 to:
.
Witamina B15
Inaczej kwas pangamowy
Właściwości:
.
Niedobór witaminy B15 może powodować:
.
Dobre źródła witaminy B15 to:
.
Witamina B17
Inaczej amigdalina
Właściwości:
.
Niedobór witaminy B17 może powodować:
.
Dobre źródła witaminy B17 to:
.
Witamina C
Właściwości:
- największy wzmacniacz odporności
- przyspiesza procesy gojenia
- sprzyja rozwojowi tkanek
- zmniejsza ryzyko wystąpienia pewnych rodzajów raka i chorób serca
- odgrywa kluczową rolę w tworzeniu czerwonych krwinek
- więcej o witamina C
Niedobór witaminy C może powodować:
.
Żywność bogata w witaminę C:
Warto zapamiętać:
Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza w organizmie
Żelazo jest niezbędne do utrzymania komórek w organizmie przy życiu, więc nie jest zaskakujące, że jest to jeden z najczęstszych składników mineralnych w organizmie. Ten minerał odgrywa również kluczową rolę w produkcji energii. Brak wystarczającej ilości żelaza w diecie może prowadzić do stanu zwanego niedokrwistością, która powoduje zmęczenie i osłabienie, ponieważ komórki nie mają wystarczającej ilości tlenu.
Żelazo pochodzące odzwierzęcego – hemoweIstnieją dwa różne rodzaje żelaza w diecie. Żelazo znajduje się w mięsie, drobiu, rybach i skorupiakach i jest łatwiej wchłaniane przez organizm.
Żelazo roślinne niehemowe
Drugi rodzaj, niehemowy żelaza, występuje głównie w zielonych warzywach liściastych, roślinach strączkowych, orzechach, nasionach i pełnych ziarnach oraz nie jest tak łatwo wchłaniany przez organizm.
Witamina C pomaga wchłonąć żelazo niehemowe czyniąc go bardziej stabilnym.
Witamina D
Właściwości:
- promuje wchłanianie wapnia, odgrywając kluczową rolę w utrzymaniu mocnych kości
- zmniejsza ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów i różne typy raka
- chroni wzrok
- łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego
- osobom z jasną karnacją wystarczy już kwadrans ekspozycji na pełne słońce, by dać organizmowi wymaganą dawkę witaminy D
- więcej o witamina D
Niedobór witaminy D może powodować:
.
Żywność bogata w witaminę D:
- tłuste ryby
- wątróbka
- jaja
Witamina E
Właściwości:
- silny przeciwutleniacz
- zwalcza uszkodzenia komórek
- pomaga zapobiegać chorobom serca, zaćmie, zanikom pamięci
- chroni przed niektórymi typami raka
- niezbędna dla zdrowej skóry i włosów
- więcej o witamina E
Niedobór witaminy E może powodować:
.
Żywność bogata w witaminę E:
- kiełki pszenicy
- orzechy laskowe
- migdały
- szpinak
- olej z wątroby dorsza
- masło orzechowe
- olej szafranowy
- nasiona słonecznika.
Witamina K
Właściwości:
- odgrywa kluczową rolę w promowaniu silnych kości, oraz utrzymaniu prawidłowego krzepnięcia krwi
- zmniejsza ryzyko wystąpienia różnych chorób serca
- niezbędna do funkcjonowania układu immunologicznego
- więcej o witamina K
Niedobór witaminy K może powodować:
.
Żywność bogata w witaminę K:
- produkty spożywcze z pełnego ziarna
- zielone warzywa liściaste
- olej sojowy i olej z ryb
Jak poprawić wchłanianie witamin i minerałów
Gdzie wchłaniają się witaminy ?
Jama ustna
- cyjanek
- nikotyna
- alkohol
- hormony zwierzęce
- nitrogliceryna
1. Wątroba
Pęcherz żółciowy
Dwunastnica
Zgięcie prawe wątrobowe
Skrzyżowanie dwunastnicy – granica dwunastnicy a jelita czczego
Okrężnica wstępująca
Zastawka krętniczo-kątnicza
Jelito kręte
Jelito ślepe – kątnica
Wyrostek robaczkowy
Żołądek
Trzustka
Trzustka człowieka.
1: głowa trzustki, 2: wyrostek haczykowaty, 3: wcięcie trzustki, 4: trzon t., 5: powierzchnia przednia t., 6: powierzchnia wewnętrzna t., 7: powierzchnia górna t., 8: brzeg przedni t., 9: brzeg wewnętrzny t., 10: guz sieciowy, 11: ogon t., 12: dwunastnica.
Zagięcie śledzionowe okrężnicy
Poprzecznica – część jelita grubego
Jelito czcze – część jelita cienkiego
Okrężnica zstępująca – część jelita grubego
Esica – część jelita grubego
Odbytnica
- Kanał odbytu – odbyt