Guawa jest popularnym owocem w krajach azjatyckich, ale również łatwo dostępnym na Zachodzie. Jest okrągła, a kształtem przypomina zieloną gruszkę, z żółtym i bordowym odcieniem o białym lub bordowym miąższu z jadalnymi nasionami. Dojrzała jest miękka i słodka.

Oprócz charakterystycznego smaku i zapachu, guawa jest bogata w liczne właściwości prozdrowotne. Wraz z owocami, jej kora i liście również są bardzo odżywcze. Zawiera wysoką zawartość witaminy A – dziesięciokrotnie większa niż w cytrynie, i witaminy C – aż czterokrotnie większa niż w pomarańczy. Ponadto zawiera witaminy B2, E i K błonnik, wapń, miedź, kwas foliowy, żelazo, mangan, fosfor i potas.

W kuchniach różnych kultur stosowana jest jako składnik w potrawach zarówno pikantnych jak i słodkich. Sok z guawy jest orzeźwiającym napojem. Można się delektować jej smakiem też w sosach, cukierkach, dżemach i galaretkach.

Korzyści zdrowotne

1. Utrzymuje zdrowe jamy ustnej

Płytka nazębna jest głównym czynnikiem powodującym problemy zdrowotne jamy ustnej. Właściwości liści guawy są skuteczne w zapobieganiu i leczeniu chorób w tym obrębie.

Zielarze zalecają stosowanie liści guawy w postaci pasty do utrzymywania higieny jamy ustnej. Liście mają działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i antybakteryjne, które pomagają zmniejszyć stan zapalny dziąseł i pozostawiają świeży oddech. Będą też pozytywnie oddziaływać przy opuchliznach dziąseł i owrzodzeniach. Gałązki guawy mogą posłużyć jako szczoteczki do zębów.

W celu zachowania zdrowia jamy ustnej wystarczy żuć 1 lub 2 listki guawy dziennie. Można również wykonać domowy płyn do płukania jamy ustnej. Wystarczy tylko zagotować 5-6 liści guawy w wodzie, pozostawić roztwór do schłodzenia i dodać trochę soli. Używać płynu raz lub dwa razy dziennie.

2. Poprawia stan zdrowia serca

Według badań opublikowanych w 1993 w Journal of Human Hypertension, regularne spożywanie owoców guawy może pomóc obniżyć ciśnienie krwi dzięki wysokiej zawartości potasu, witaminy C i rozpuszczalnego błonnika. Potas pomaga w utrzymaniu stałego rytmu serca i kontroluje ciśnienie krwi, witamina C utrzymuje w zdrowiu małe naczynia krwionośne.

Ponadto zawarty w różowym miąższu likopen zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych u osób, które zjadają ten owoc regularnie.

Warto przeczytać  |NEWS| Europa minimalizuję sprzedaż tłuszczy trans! Kto liderem?

Picie herbaty z liści guawy przygotowanej poprzez moczenie suchych liści w gorącej wodzie wpływa na obniżenie lipoprotein o niskiej gęstości.

3. Przynosi ulgę przy biegunce

Na podstawie badań opublikowanych w 2008 roku przez Revista do Instituto de Medicina Tropical de Sao Paulo, ekstrakty z liści guawy hamują wzrost bakterii Staphylococcus aureus bacteria, które są główną przyczyną biegunki.

Gdy cierpisz na biegunkę wypij liściastą herbatę z guawy. Dzięki niej zmniejszą się bóle brzucha i rozwolnienie. Należy pić kilka razy dziennie.

Guawa działa pozytywnie na układ pokarmowy. Jej właściwości antybakteryjne pomagają oczyścić układ pokarmowy hamując rozwój bakterii i drobnoustrojów, a duża zawartość błonnika wspomaga trawienie i prawidłowe wydalanie. W celu uniknięcia problemów żołądkowych należy żuć liście guawy, lub zjeść surowy owoc każdego dnia.

4. Kontroluje cukrzycę

W medycynie chińskiej do leczenia cukrzycy guawę wykorzystuje się od lat. Według badań opublikowany w American Journal of Chinese Medicine hipoglikemiczne działanie soku z guawy działa pozytywnie u cukrzyków.

Duża zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny guawy są niezwykle ważnymi komponentami u diabetyków. Błonnik pomaga regulować poziom cukru, a niski IG hamuje nagły skok poziomu cukru.

Jedzenie 1-2 owoców guawy bez skórki może pomóc w utrzymaniu poziomu cukru we krwi. Osobom narażonym na wystąpienie cukrzycy profilaktycznie zaleca się picie herbaty z liści guawy. W celu jej zrobienia należy:

  • Osuszyć liście guawy i przemielić je na proszek
  • Dodaj 1 łyżkę rozdrobionych liści guawy do filiżanki i zalać gorącą wodą
  • Przykryć i pozostawić na 5 minut
  • Następnie odcedzić i spożywać raz dziennie

5. Poprawia odporność organizmu

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, guawa odgrywa ważną rolę w układzie odpornościowym. Wzmacnia go, chroniąc przed wieloma chorobami i infekcjami. Ponadto, prócz samego działania przeciwzapalnego guawa zdolności hamowania cząsteczek zapalnych, takich jak prostaglandyny, które wywołują zaburzenia wewnątrzkomórkowe.

Jedz owoc guawy codziennie o rozwijaj swoja odporność na kaszel, przeziębienie i grypę.

6. Zmniejsza ryzyko zachorowalności na raka

Przeciwnowotworowe związki zawarte w tym owocu to przede wszystkim: likopoen kwercetyna, witamina C i inne polifenole. Działają jak silne przeciwutleniacze, pomagające neutralizować wolne rodniki w organizmie.

Według badań opublikowanych w 2010 roku w czasopiśmie Nutrution and Cancer, naukowcy doszli do wniosku, że ekstrakt z guawy przyczynia się do zmniejszenia wielkości guza prostaty, przy regularnym spożywaniu. Może również pozytywnie wpłynąć na inne rodzaje nowotworów, w tym piersi, jamy ustnej, skóry, żołądka, jelita grubego i płuc.

Warto przeczytać  Oto 4 Badania naukowe dowodzące, że CBD to niesamowity przełom medyczny

7. Poprawia widzenie

Guawa zawiera dużą dawkę witaminy A, która jest niezbędna do utrzymania dobrego wzroku. Pomaga także utrzymać zdrową, czystą rogówkę i chroni komórki w oczach. Kurza ślepota jest jedną z chorób związanych z niedoborem tej witaminy. Ponadto zawarta w owocu witamina C utrzymuje w zdrowiu naczynia włosowate, utrzymując prawidłowe funkcjonowanie komórek siatkówki.

Regularne spożycie tego owocu pomaga poprawić wzrok, a także spowalnia rozwój zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej,

8. Stymuluje funkcje poznawcze

Dzięki zawartości potężnych przeciwutleniaczy, owoc ten pomaga odżywić mózg i funkcjonowanie psychiczne. Dodatkowo witaminy B3 i B6 przyczyniają się do poprawy krążenia krwi w mózgu.

Dzięki odpowiedniej ilości potasu zostaje utrzymana przewodność elektryczna w mózgu, co jest istotne w procesie myślenia, jak również zdolności zapamiętywania.

9. Utrzymuje zdrową skórę

Guawa, zwłaszcza czerwona ma silne właściwości przeciwutleniające. Neutralizują one wolne rodniki, które mogą uszkodzić organizm na poziomie komórkowym. Witamina C stymuluje produkcję kolagenu i elastyny – białek strukturalnych, które pomagają utrzymać skórę jędrną i elastyczną.

Ponadto, właściwości zawarte w niedojrzałej guawie i jej liściach poprawiają strukturę skóry, chroniąc ją przed szkodliwym działaniem promieni UV i problemami trądzikowymi.

10. Reguluje zdrowie tarczycy

Guawa jest świetnym źródłem miedzi, co jest ważne dla zdrowia tarczycy – istotnego gruczołu w organizmie, regulującego gospodarkę hormonalną i funkcjonowanie układu.

Dzięki zawartości potasu przyczynia się do ogólnej poprawy funkcjonowania tarczycy. Ułatwia również utratę masy ciała i zwiększa energię.

Aby uniknąć problemów związanych z tarczycą zaleca się picie herbaty z liści guawy, a także spożywanie samego owocu.

Źródła:

http://www.ijpbs.net/volume2/issue1/pharma/_5.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8383769
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01635580903407130#.VSUNhY6CzCM
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0036-46652008000100003&lng=en&nrm=iso&tlng=en
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6660217
http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1743-7075-7-9.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4127827/

 

 

Jak użyteczny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Przykro nam, że ten wpis nie był dla Ciebie przydatny!

Pozwól nam ulepszyć ten post!

DARMOWY E-BOOK WPROWADZENIE DO ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH

e-book jest darmowym wprowadzeniem do kolejnych edycji tej książki. Jeżeli chcesz ściągnąć aktualną wersję i być informowany o uaktualnieniach tej książki zostaw swojego maila.

POBIERZ EBOOKA