Specyfiki kryjące się w Twojej kuchni pomogą Ci walczyć z otyłością

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Otyłość, która jest wynikiem nadmiernego nagromadzenia się tłuszczu w ciele, oznacza się przez wskaźnik masy ciała (BMI z angielskiego Body Mass Index). Generalnie, BMI między 18,5 a 25 uznaje się za pożądane. Jeśli BMI wynosi 30 lub więcej, mamy do czynienia z otyłością.

BMI = masa ciała (kg) / wzrost (m)²

Międzynarodowa klasyfikacja BMI dla osób dorosłych:

  • poniżej 16,0 – wygłodzenie,
  • 16,0–17,0 – wychudzenie (spowodowane często przez ciężką chorobę),
  • 17–18,5 – niedowaga,
  • 18,5–25,0 – wartość prawidłowa,
  • 25,0–30,0 – nadwaga,
  • 30,0–35,0 – I stopień otyłości,
  • 35,0–40,0 – II stopień otyłości,
  • powyżej 40,0 – III stopień otyłości (otyłość skrajna).

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.