Użytkowników online: 46

Zdrowy mikrobiom jelitowy jest niezbędny nie tylko do prawidłowego rozkładu pokarmów, które spożywamy ale także [su_highlight background=”#ffd512″]do wchłaniania składników odżywczych i eliminacji toksyn.[/su_highlight]

Oznacza to, że gdy flora jelitowa jest nieskuteczna, mogą pojawić się poważne problemy.

Wśród tych problemów są :

  1. wzdęcia
  2. stany zapalne
  3. problemy skórne, takie jak trądzik
  4. cukrzyca
  5. zły sen
  6. depresja
  7. otyłość, które są powiązane ze stanem zdrowia jelit.

Co zrobić aby poprawić stan flory bakteryjne jelit ?

Musimy skoncentrować się na diecie bogatej ożywczo, która wspomaga proliferację[su_highlight background=”#ffd512″] (zdolność namnażania się ) dobrych bakterii[/su_highlight]. Pamiętajmy, że wszystkie pokarmy bogato odżywcze korzystnie wpływają także na naszą talię.

Oto najlepsze produkty dla naszej flory

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy pomaga naszemu organizmowi wytwarzać kwas solny. Kwas solny z kolei jest jednym ze składników, który z innymi enzymami w żołądku trawić tłuszcze, węglowodany i białko. Ocet jabłkowy wpływa na prawidłową przemianę materii a tym samy na prawidłowe utrzymanie wagi, pomaga także złagodzić refluks kwasu i zespół jelita drażliwego ze względu na wszystkie korzystne probiotyki i aminokwasy.

Zawiera on enzymy mogące poprawić trawienie.  Łagodzi takie objawy jak gazy, wzdęcia i odbijanie.  Ponadto jego kwasowa natura pomaga zabijać szkodliwe bakterie w przewodzie pokarmowym i przywraca pH żołądka do normalnego poziomu.

  1. Zmieszaj 1 łyżkę stołową surowego, niefiltrowanego octu jabłkowego ze szklanką ciepłej wody.
  2. Opcjonalnie możesz dodać trochę naturalnego miodu.
  3. Taki napój z octem pij przed posiłkiem, a zapobiegniesz niestrawności.

Kombucha

To napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany, inaczej znany jako grzybek japoński. Kombucha to nie tylko napój alkoholowy, ale też bardzo bogate źródło probiotyczne – co oznacza, że jest dobre dla naszych jelit. Jeśli chcemy wzbogacić swoją dietę a jednocześnie kontrolować swoją wagę zalecane jest regularne spożywanie kombuchy zwłaszcza wieczorem kiedy nie mamy zamiaru prowadzić już żadnego pojazdu.

 

Jogurt roślinny 

Wiele jogurtów bezmlecznych wytwarzanych z mleka migdałowego, sojowego lub ryżu jest znacznie łatwiejszych do strawienia niż ich odpowiedniki mleczne. Na rynku dostępnych jest wiele nowych produktów, które zawierają żywe kultury bakteryjne. Odchodzenie od produktów mlecznych nie oznacza, że mamy rezygnować z żywych kultur bakterii zawartych w jogurtach. [su_highlight background=”#ffd512″]Wskazane jest aby uważnie odczytywać informacje o wartości odżywczej, ponieważ wiele firm dodaje bardzo duże ilości cukru do jogurtów. [/su_highlight] W takim przypadku ich spożycie powinno być bardzo kontrolowane aby nie przekraczać dziennych norm spożywania cukru. Wiele jogurtów bezmlecznych ma również niższą zawartość białka, można więc je wzbogacić poprzez dodawanie orzechów i nasion. Zwiększy to spożycie białka oraz błonnika, które są niezbędne do równowagi odżywczej w naszym organizmie.

Fermentowana kawa

Wielu ekspertów od żywienia i sportu poleca kawę jako dobre uzupełnienie diety. Badania wykazały, że picie kawy może poprawić wyniki sportowe, szczególnie w sportach wytrzymałościowych. Zaleca się więc wypić ją przed treningiem. Niestety kawa często może powodować problemy trawienne. Nowością jest sfermentowana kawa, która trafia do sklepów ze zdrową żywnością. Dzięki fermentacji gorzkie nuty, powodujące usunięcie zgagi. Wartości odżywcze pozostają.

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona to naturalnie fermentowana żywność, która zawiera mikroorganizmy bakterii Lactobacillus, które [su_highlight background=”#ffd512″]tłumią złe bakterie w jelitach i umożliwiają rozkwit korzystnej flory jelitowej. [/su_highlight] Pomaga to zmniejszyć objawy zespołu jelita drażliwego, takie jak gazy, wzdęcia i niestrawność. Kwaśny smak w sfermentowanej żywności [su_highlight background=”#ffd512″]to kwasy organiczne, które pomagają probiotykom prawidłowo działać gdyż wymagają one kwaśnego środowiska.[/su_highlight] Dbając o zdrowe jelita oraz aby uniknąć przybrania na wadze należy wystrzegać się spożywania zbyt dużej ilości soli i cukrów.

Mango

Wykazano, że [su_highlight background=”#ffd512″]mango pomaga utrzymać dobre bakterie w naszych jelitach.[/su_highlight] Spożywane w postaci smoothie z innymi owocami stanowi pyszny dodatek do naszej diety. Według ostatnich badań przeprowadzonych przez Oklahoma State University, włączenie mango do dziennej diety może poprawić zdrowie jelit, jednocześnie pomagając zmniejszyć tkankę tłuszczową i kontrolując poziom cukru we krwi. Owoc mango ma tak fantastyczny profil żywieniowy, który zawiera wiele składników odżywczych i innych bioaktywnych związków zapewniających różne korzyści zdrowotne.

Kefir

Kefir to musujący napój z mleka fermentowanego zawierający charakterystyczną mikroflorę , zaliczany jest do produktów mleczarskich o najwyższych właściwościach odżywczych i najstarszych w grupie mlecznych napojów fermentowanych. Kefir jest bardziej płynny niż jogurt. [su_highlight background=”#ffd512″]To co sprawia, że kefir jest tak wspaniały dla naszych jelit to to, że zawiera zwykle co najmniej 10 żywych i aktywnych szczepów bakterii, w porównaniu do większości jogurtów, które zwykle mają trzy.[/su_highlight]

Kiełki ziaren

Kiełki zbóż ułatwiają niektórym ludziom trawienie, bardziej niż inne tradycyjne produkty pszenne. Trawienie z kolei ułatwia wchłanianie składników odżywczych do organizmu.[su_highlight background=”#ffd512″] Enzymy uwalniające się podczas procesu kiełkowania[/su_highlight], rozkładając w ten sposób białka i węglowodany. Warto również zauważyć, że wiele kiełkujących produktów zbożowych ma niższą zawartość węglowodanów.

Olej kokosowy

Olej kokosowy to średnio łańcuchowy kwas tłuszczowy, który działa [su_highlight background=”#ffd512″]przeciwwirusowo, przeciwdrobnoustrojowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. [/su_highlight] Posiada kwas laurynowy i kaprylowy czyli kwasy tłuszczowe, które są niezwykle skuteczne w niszczeniu szkodliwych drożdży i bakterii, jednocześnie przywracając odpowiedni poziom kwasowości w żołądku.

Dziki łosoś

Aby uzyskać jak najwięcej korzyści z łososia, którego spożywamy, musi pochodzić on z naturalnych akwenów w których odżywia się wszystkimi żyjątkami, które tam występują. Nie pochodzi z hodowli w których łososie karmione są sztucznymi paszami. Dziki łosoś ma obfite źródło kwasów tłuszczowych omega-3 (najlepiej jeść w formie tataru lub marynowanie ceviche), które mają silne działanie przeciwzapalne i jest niezwykle skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jelit.[su_highlight background=”#ffd512″] Zapobiegania on przyszłym nawrotom tych dolegliwości[/su_highlight].


Czosnek

Czosnek jest doskonałym prebiotykiem, gdy jest spożywany na surowo. Prebiotyki pomagają karmić i zasilać istniejącą florę bakteryjną obecną w jelitach. Oznacza to, że bardzo ważne jest spożywanie pokarmów bogatych w probiotyki (które są pełne zdrowych bakterii), jak również pokarmy bogate w prebiotyki ([su_highlight background=”#ffd512″]które pomagają odżywiać zdrowe bakterie już w jelitach[/su_highlight]), aby utrzymać je w zdrowiu.


Miso

Miso ma zazwyczaj wysoki poziom sodu, więc należy spożywać je z umiarem. Jednak badania wykazały, że nie wpływa on na nasz układ sercowo-naczyniowy w taki sam sposób jak większość innych wysokosodowych produktów spożywczych. Oprócz tego, że jest dobrym źródłem białka i błonnika,[su_highlight background=”#ffd512″] jest bogate w probiotyki, co może pomóc w leczeniu zaburzeń jelitowych.[/su_highlight]

Kolagen

Kolagen jest jednym z największych białek w naszym ciele – w rzeczywistości jest tym, co trzyma nasze ciało razem. Ze względu na standardową amerykańską dietę, z wiekiem wiele osób zaczyna zauważać gwałtowny spadek produkcji kolagenu to także powoduje, że[su_highlight background=”#ffd512″] skóra zaczyna się marszczyć.[/su_highlight] Codzienne spożywanie kolagenu ma zasadnicze znaczenie nie tylko w procesie gojenia się zapalenia jelita, ale także spowalnia proces starzenia się zarówno wewnątrz naszego ciała, jak i poza nim.

Bulion kostny

Bulion kostny produkowany jest z kości i szpiku z kurczaka lub krowy. Wytwarzany jest w procesie powolnego gotowania przez 24-72 godzin. Przez to wszystkie minerały i aminokwasy z kości przenikają do niego, co c[su_highlight background=”#ffd512″]zyni go jednym z najbardziej odżywczych pokarmów na świecie. [/su_highlight]Składniki odżywcze, takie jak L-glutamina, pomagają wyleczyć i uszczelnić jelito cienkie i grube. W rezultacie, stanowi on doskonały eliksir do leczenia zespołu jelita drażliwego, nieszczelnych jelit, nietolerancji pokarmowych i wielu innych dolegliwości.

Cebula

Cebula, a także karczoch jerozolimski i cykoria są bogate w prebiotyki, które wspomagają wzrost dobrych bakterii w jelitach. Aby w pełni wykorzystać te bogate w składniki odżywcze pokarmy, należy unikać między innymi potraw w skład, których wchodzi biała mąka i biały cukier, które karmią bakterie w naszym jelitach, których nie chcemy.

Kwas chlebowy

Kwas jest sfermentowanym napojem zwykle wytwarzanym z chleba żytniego. Zawiera on probiotyki, które pomagają chronić nas przed infekcjami, zwłaszcza gdy pojawiają się złe bakterie. Kwas zapewnia nam dobre bakterie, które przez cały rok zapobiegają infekcjom.

Pokarmy wysoko błonnikowe

Do pokarmów tych zaliczamy: karczochy, zielony groszek, soczewica, czarna fasola, limonka, maliny, migdały i jabłkami. Stanowią one doskonały dodatek do diety. Pokarmy te bogate są w błonnik, który jest odpowiedzialny za prawidłową perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom, hemoroidom i chorobom przewodu pokarmowego. Włókno błonnika pomaga również zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym, cukrzycy i przybieraniu na wadze.

Kimchi

Kimchi jest sfermentowanym pokarmem z kapusty, bogatym w probiotyki. Oznacza to, że świetnie nadaje się do utrzymania sprawności jelit. Kimchi jest szczególnie korzystne dla osób cierpiących na bóle żołądka i jelit, stany zapalne, zespół nieszczelnego jelita lub inne choroby związane z jelitami.