Użytkowników online: 56

Olej MCT (Medium Chain Triglicerydes) to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe o dość krótkich łańcuchach węglowych (6-12 atomów węgla), które mają wiele zalet zdrowotnych, począwszy od poprawy funkcji poznawczych po lepszą kontrolę wagi. Olej kokosowy jest świetnym źródłem MCT – około 62-65 procent kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym to MCT. Ale stężone oleje MCT w postaci suplementu coraz bardziej zyskują na popularności.

Tłuszczami MCT są:

Uważa się, że tłuszczy MCT brakuje w diecie osób odżywiających się [su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”]”standardowo zachodnią dietą”, [/su_highlight] najprawdopodobniej dlatego, że społeczeństwo zostało przekonane, iż wszystkie formy nasyconych tłuszczów są potencjalnie szkodliwe. Jednakże ostatnie badania wykazały wiele dowodów na temat korzyści zdrowotnych średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Wchłaniają się one bezpośrednio z przewodu pokarmowego do naczyń krwionośnych wątroby, więc są w rzeczywistości łatwiejsze do strawienia niż triglicerydy o długich łańcuchach (LCT).

Najlepsze źródła MCT:

  • olej kokosowy (około 60%)
  • nierafinowany olej palmowy (< 50%)
  • nabiał (10-12 %)

Co sprawia, że olej MCT jest tak wyjątkowy?

  • pomaga utrzymać zdrową wagę, ponieważ daje uczucie sytości
  • podkręca metabolizm i sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej
  • dodaje energii
  • poprawia nastrój i jasność myślenia
  • podnosi odporność
  • poprawia trawienie i wchłanianie substancji odżywczych
  • równoważy poziom hormonów
  • jest szybko trawiony i trafia bezpośrednio z wątroby do krwi
  • wykorzystywany jest przez organizm jako paliwo do wytwarzania energii (podobnie jak glukoza), zamiast być magazynowany w komórkach tłuszczowych
  • wspiera zdrowie jelit – ma zdolność zwalczania szkodliwych bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów

Ogólnie rzecz biorąc, im krótsze łańcuchy tłuszczowe, tym szybciej organizm może przekształcić je w użyteczną energię, w postaci ketonów. Ketony organizm wykorzystuje (zamiast glukozy) do wytworzenia energii.