20 produktów, które uchronią cię przed zawałem serca

Podziel się ze znajomymi :)
  • 79
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    79
    Shares

Kurkuma

Spożywanie kurkumy wykazało poprawę naszego lipogramu, poprawę parametrów parametrów HDL i LDL oraz obniżenie homocysteiny. Zapobiega również krzepnięciu krwi i usuwaniu płytek niezbędnych do budowania ścianek w tętnicach.

Produkty kokosowe 

Najlepszym przykładem takiej populacji jest Tokelau, społeczeństwo, które żyje na Południowym Pacyfiku. Aż 60% dziennej dawki kalorii czerpią z kokosów i są największymi konsumentami tłuszczów nasyconych na świecie. Cieszą się dobrym zdrowiem i mocnym sercem. Podobnym przykładem są mieszkańcy Kitavans – małej wyspy w grupie Wysp Trobriand w Papui Nowej Gwinei.  (4)

Czerwona Cebula

Z bogatej listy cennych właściwości cebuli warto wymienić także jej działanie rozrzedzające krew i przeciwdziałające tworzeniu się zakrzepów. Ponadto cebula, dzięki wysokiej zawartości potasu (146 mg/100 g) może się przyczynić do obniżenia ciśnienia tętniczego

Banany 

Potas jest minerałem, który jest niezbędny dla zdrowia serca. Banany są doskonałym źródłem potasu w diecie . Jeden średniej wielkości banan ( ok. 120 g ) daje 9% GDA ( zalecanego dziennego spożycia ) Dieta bogata w potas może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, a ludzie, którzy jedzą dużo potasu mają aż do 27 % mniejsze ryzyko choroby serca. Równie ważny dla serca jest magnez. Jeden banan daje 8%% GDA ( zalecanego dziennego spożycia )

Migdały 

Badania potwierdziły, że ludzie, którzy spożywali migdały 5 razy w tygodniu są mniej podatne na ataki serca i udarów mózgu. 10 Migdałów dostarczyć 75 kalorii. Zawierają witaminę E oraz witaminy z grupy B, takie jak ryboflawina, niacyna, biotyna, cynk i kwas oleinowy. Wszystkie te składniki są wymagane, aby aktywować produkcję energii w organizmie.

Jak zadbać o jelita i zmniejszyć ryzyko, otyłości oraz chorób cywilizacyjnych ? Czy istnieje probiotyk na odchudzanie ?Zapraszam tutaj

Awokado

Zamiast majonezu na kanapkę, pokrój owoc awokado. Badania wykazały, że codzienne spożywanie gruszki awokado wpływa na poprawę prawidłowego poziomu homocysteiny, oraz optymalizują parametry lipidogramu oraz poprawiają stężenie HDL i LDL,   pomaga utrzymać tętnice wolne od zatorów.

Szparagi

Oczyszczają tętnice. Przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi i zapobiegają tworzeniu się zakrzepów, które mogą powodować choroby układu sercowo-naczyniowego. Te jarzyny są pełne błonnika i minerałów, a także zawierają całą listę witamin w tym K, B1, B2, C i E.

Granat

 Ten owoc zawiera niezwykle cenne fitozwiązki, które działają jako przeciwutleniacze, aby chronić wyściółki naczyń krwionośnych przed uszkodzeniami. Sok z granatów pobudza w organizmie produkcję tlenku azotu, który pomaga utrzymać przepływ bezkolizyjny przepływ krwi w tętnicach.

Brokuły

Te warzywa są bogate w witaminę K oraz wapń, które to odgrywają szczególną rolę w podtrzymaniuzdrowych kości i zapobiegają osteoporozie. Witamina K jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi i ma wpływ na prawidłowy rozwój płodu. Jest także bogata w błonnik, który może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.

Owoce bogate w flawony

(Czarna porzeczka, Czarny bez, Ciemne winogrona, Rokitnik pospolity, Acerola – wszystkie jaskrawe owoce, warzywa i zioła) 

  • Oczyszczają organizm z metali ciężkich i substancji toksycznych.
    • Działają antyoksydacyjnie – usuwają z organizmu wolne rodniki tlenowe.
    • Działają przeciwzapalnie.
    • Chronią serce i układ krążenia – uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, opóźniają rozwój procesu miażdżycowego, obniżają poziom cholesterolu.
    • Mają właściwości przeciwalergiczne.
    • Działają moczopędnie, oczyszczają drogi moczowe.
    • Zmniejszają objawy menopauzy.
    • Opóźniają procesy starzenia.

Produkty zawierające Magnez 

Gorzka czekolada, banany oraz awokado. Magnez poprawia samopoczucie, zmniejsza napięcie przedmiesiączkowe oraz ułatwia zasypianie. Ma on również korzystny wpływ na serce oraz układ nerwowy i mięśniowy.

Jaja

Jeśli chcesz uniknąć lub pozbyć się infekcji, chorób i wirusów musisz jeść jedno lub dwa jajka dziennie. Tylko jedno jajko posiada 22% RDA selenu, składnika odżywczego, który pomaga w prawidłowej pracy Twojego układu immunologicznego i regulacji hormonów tarczycy. Jaja są szczególnie polecane dla dzieci. Brak selenu u dzieci i młodzieży może doprowadzić do rozwoju choroby Keshan i choroby Kashin-Beck, choroby tę mogą mieć wpływ na serce, stawy i kości.

Fermentowane ziarna np. soi

zawierają witaminę K2 . Która wyłapuje, cząsteczki wapnia z tętnic i wbudowuje je w kości. Zakrzepy w tętnicach to w dużej mierze  złogi wapniowe i utlenione kwasy tłuszczowe omega-6

Owoc kaki

( zwany persymoną lub hurmą ). Jest w nim mnóstwo przeciwutleniaczy i polifenoli, które działają w celu zmniejszenia stężenia cholesterolu LDL i trójglicerydów. Są one również doskonałym źródłem błonnika, który pomaga regulować ciśnienie krwi i utrzymać czyste tętnice.

Spirulina

Naturalna niebiesko-zielona mikro alga, której nazwa pochodzi od spiralnego kształtu, który przyjmuje. Spirulina pomaga w regulacji poziomu lipidów we krwi. Jest również źródłem białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Wpływa na odbudowę ścian tętnic i stabilizuje ciśnienie krwi.

Cynamon.

Ta wyśmienita przyprawa może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Cynamon jest pełen antyoksydantów, które poprawiają funkcjonowanie układu krążenia krwi i chronią przed utlenianiem. Dosyp do kawy, dodaj do kompotu, posyp tosty. Urozmaicisz potrawy i zyskasz na zdrowiu.

Żurawina

Kolejny przeciwutleniacz, który pomoże obniżyć poziom cholesterolu LDL i podnieść HDL. W rzeczywistości regularne spożywanie czystego soku żurawinowego może pomóc zmniejszyć ogólne ryzyko chorób serca aż o 40%!
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

 

snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/

_________________________________________

Zielona herbata

Zawiera znaczne ilości katechin – związków, które hamują wchłanianie cholesterolu podczas trawienia. Picie filiżanki lub dwóch każdego dnia może pomóc poprawić poziom lipidów we krwi i zmniejszyć zatory w tętnicach. Zielona herbata pobudza metabolizm, a prze to pomaga w utracie wagi i wspiera układ krążenia.

41 Najzdrowszych pokarmów na świecie: 

W badaniu wzięto pod uwagę nie tylko zaspokajanie przez porcję pokarmu mającą wartość 100 kcal minimalnego zapotrzebowania dziennego na 17 składników odżywczych (w tym 8 uznawanych za najważniejsze w profilaktyce chorób serca oraz chorób nowotworowych: żelazo, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, witaminy B 6, B 12, C oraz K), ale i dodano kryterium przyswajalności poszczególnych witamin i minerałów (niektóre pokarmy mogą zawierać pewne dobroczynne związki, ale niekoniecznie w satysfakcjonującym stopniu przyswajalne). Do badania wzięto pod lupę ostatecznie 47 produktów, z czego 6 (maliny, mandarynki, żurawina, czosnek, cebula i borówki) nie załapało się do klasyfikacji, w której maksymalnie pokarm mógł uzyskać 100 punktów, a minimalnie 10. Zobacz co to są za produkty -> tutaj

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19594223
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0031211
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18462866
https://umm.edu/health/medical/altmed/herb/turmeric
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19233493
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22407780
http://www.immunityageing.com/content/7/1/1

Jaki wpływ ma sposób porodu na naszą mikroflorę jelitową w życiu dorosłym Zapraszam tutaj


[wd_hustle id = “www”]

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz