13 powodów, dla których warto zjeść kawałek gorzkiej czekolady :

1. Obniża poziom stresu

  • Zawiera magnez, który wprowadzi cię w lepszy nastrój.
  • Związki w gorzkiej czekoladzie obniżają poziom kortyzolu (hormonu stresu).
  • Pomaga zrelaksować ciało i umysł, podnosi na duchu.

2. Dodaje energii

  • Polifenole zwiększają poziom energii i szybkość rewitalizację organizmu.
  • Zwiększa liczbę mitochondriów wytwarzających energię w mięśniach – lepsza produkcja ATP

3. Świetna dla serca

  • Może pomóc obniżyć ciśnienie krwi.
  • Poprawia krążenie krwi.
  • Zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów krwi.
  • Staraj się jeść kilka kostek gorzkiej czekolady 2 razy w tygodniu.

4. Pomaga się skupić

  • Zwiększa przepływ krwi do mózgu do 3 godzin po jej konsumpcji.
  • Poprawia pamięć krótkotrwałą i czujność.
  • Poprawia koncentrację i czas reakcji.

5. Poprawia nastrój

  • Wprowadza w stan relaksu, dzięki czemu czujesz się spokojniejszy.
  • Wspomaga uwalnianie neuroprzekaźników, które uwalniają hormony odpowiedzialne za dobre samopoczucie.
  • Podnosi się poziom serotoniny.
  • Działa jak naturalny antydepresant.

6. Odmładza

  • Wysoka zawartość przeciwutleniaczy – głównie flawonów 
  • Pomaga zwalczać uszkodzenia komórek spowodowane przez toksyny i wolne rodniki (które są odpowiedzialne za starzenie).

7. Sprawia, że jesteś mądrzejszy

  • Pomaga poprawić funkcjonowanie mózgu.
  • Zwiększa przepływ krwi w mózgu i sercu.
  • Poprawia funkcje poznawcze (myślenia) przy jednoczesnym zapobieganiu zaburzeń procesów poznawczych.

8. Bogate źródło witamin

Warto przeczytać  Zobacz jak krem przeciwsłoneczny działa destrukcyjnie na Twoje ciało i zdrowie! Nowotwory, cukrzyca, choroby układu krążenia...

9. Łagodzi ból

  • Może działać jak naturalny środek przeciwbólowy.
  • Pobudza organizm do produkcji związków uśmierzających ból, które mają również działanie uspokajające.

10. Obniża ciśnienie krwi

  • Flawonoidy pomagają odciążyć tętnice.
  • Optymalizuje ciśnienie krwi

11. Zmniejsza poziom homocysteiny 

  • Przeciwutleniacze poprawiają nasz lipidogram
  • Zapobiega uszkodzeniom tętnic.

12. Chroni twoją skórę

  • Flawonoidy chronią skórę przed uszkodzeniami powodowanymi promieniami UV.
  • Jedz czekoladę przy jednoczesnym stosowaniu filtra przeciwsłonecznego.

13. Hamuje kaszel

  • Zawiera teobrominę, która łagodzi kaszel.
  • Efekt podobny do kodeiny.
  • Wypróbuj: 1 szklanka podgrzanego niesłodzone mleka migdałowe z naturalnym kakaem w proszku.

 

Rodzaj i jakość kupionej gorzkiej czekolady jest kluczem do czerpania wszystkich jej wspaniałych korzyści. 

Postępuj według tych wskazówek przy wyborze czekolady:

  • Wybierz czekoladę o zawartości przynajmniej 75% kakao (im ciemniejsza czekolada, tym większa zawartość flawonoidów).
  • Doskonałym wyborem jest ciemne, niesłodzone kakao w proszku. Jest ono bez dodatku tłuszczu i cukru.
  • Zwracaj uwagę aby czekolada nie zawierała syropu glukozowo fruktozowego

Czego należy unikać:

  • Czekolady wykonanej z uwodornionych tłuszczów lub rafinowanej mąki.
  • Produktów oznaczonych jako „o smaku czekoladowym” lub „wyrób czekoladopodobny.”

źródła :
http://www.phytochemicals.info/phytochemicals/theobromine.php
http://www.webmd.com/depression/features/serotonin
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/12/14/polyphenols-benefits.aspx

Jak użyteczny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Przykro nam, że ten wpis nie był dla Ciebie przydatny!

Pozwól nam ulepszyć ten post!

DARMOWY E-BOOK WPROWADZENIE DO ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH

e-book jest darmowym wprowadzeniem do kolejnych edycji tej książki. Jeżeli chcesz ściągnąć aktualną wersję i być informowany o uaktualnieniach tej książki zostaw swojego maila.

POBIERZ EBOOKA