Jest wiele powodów, dla których warto zainteresować się tym produktem, oto najważniejsze z nich.
– Posiadają dużo węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, które stopniowo zaopatrują nasz mózg w glukozę.
– zawierają błonnik ( 100 g płatków to 6.9 g błonnika). Błonnik oczyszcza nasze jelita, daje uczucie sytości na dłużej.
– Obniżają poziom homocysteiny we krwi, a więc i zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia.
– Posiadają witaminy z grupy B, co wspomaga pamięć i koncentrację. Przeciwdziała również zmęczeniu.
– Zawierają dobre tłuszcze, chroniące przed nowotworami.
– Przyspieszają potreningową regenerację organizmu poprzez redukcje zmęczenia mięśni, zwiększają przyrost masy mięśniowej.
– wpływa pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie.
Jak urozmaicić jedzenie płatków owsianych?
– Klasycznie: płatki owsiane + mleko kokosowe /jogurt roślinny/woda. Z dodatkiem bakalii, miodu, świeżych owoców lub masła orzechowego.
– W formie jajecznicy: 3 jajka ubijamy w misce, dodajemy pół szklanki płatków, następnie smażymy aż jajka się zetną.
– W formie napoju: 1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych, 1 szklanka mleka, 2 łyżeczki miodu, 200 owoców mrożonych (mogą być truskawki, maliny, porzeczki). Płatki zalewamy wrzącym mlekiem roślinnym i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Następnie dodajemy do nich zamrożone owoce, miód i miksujemy,
– Ciasteczka owsiane: tu panuje dowolność podobnie jak w przypadku klasycznej formy, dodajemy jajka oraz ulubione składniki i pieczemy w 180-200 stopniach aż się zarumienią
– Gofry: 200 g płatków owsianych, 10 g świeżych drożdży, 50 g zmielonych orzechów, 1 szklankę mleka 0.5% tłuszczu, 1 jajko, 4 łyżki masła, miód do smaku, szczypta cynamonu. Z drożdży i ciepłego mleka zrobić rozczyn. Do płatków dodać zmielone orzechy, cynamon, jajko, drożdże, masło oraz miód. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wlewać porcjami na rozgrzaną gofrownicę.
Do czego poza jedzeniem można zastosować płatki owsiane.
Warto wiedzieć, że mają one szerokie zastosowanie w kosmetyce. Można np. zrobić z nich:
– peeling: 3 łyżki zmielonych płatków zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na pół godziny. Można dodać również suszone zioła dla lepszego efektu (np. rumianek do cery suchej i wrażliwej). Następnie smarujemy twarz wykonując koliste ruchy. Zostawiamy na 10 minut, po czym spłukujemy ciepłą wodą,
– maseczkę do twarzy: 2 łyżki zmielonych płatków zmieszanych z ubitym białkiem kurzym nakładamy na twarz i zostawiamy na 10 minut. Można dodać również 2 łyżki zmielonej, suszonej pokrzywy – taką maseczkę na pewno polubi cera trądzikowa.
7 SŁODKICH SPOSOBÓW NA PYSZNĄ OWSIANKĘ
Osobiście płatki owsiane stosuje 2/3x w tygodniu – większa ilość powodowała wzdęcia, zgagę i problemy gastryczne – proponuję spróbować na własnym przykładzie ile możecie jeść płatków owsianych w tygodniu.
Rodzaje płatków dostępne w sklepach:
- Płatki owsiane – to cenne źródło węglowodanów, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, rozpuszczalnego błonnika, lignin, witamin: B1, B6, E oraz cynku, żelaza i wapnia.
- Płatki jaglane – to bogate źródło żelaza, lecytyny, wapnia, fosforu i potasu (doskonałe działanie na skórę i włosy). Zawierają łatwo przyswajalne białko, wykazują działanie przeciwgrzybiczne, usuwają toksyny.
- Płatki jęczmienne – wykazują właściwości antynowotworowe i antywirusowe. Są źródłem błonnika, niacyny, fosforu, żelaza, wapnia, potasu, magnezu oraz witamin z grupy B.
- Płatki gryczane – są źródłem aminokwasów, witamin E, B1, B2. Zawierają lizynę i leucynę, które korzystnie wpływają na pracę mózgu.
- Płatki żytnie – regulują przemianę materii. Są dobrym źródłem potasu, magnezu, fosforu, wapnia i witaminy PP.
Owies zawarty w płatkach owsianych zawiera :
1. Beta-glukan, rodzaju włókna, który, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu,
2. Owies jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 , kwas foliowy i potas które dostarczane w optymalnych ilościach wspomagają proces odchudzania,
3. Zawierają więcej błonnika niż płatki błyskawiczne, błonnik pokarmowy przechwytuje tłuszcze nasycone i cukry proste głównych winowajców oponki, a następnie je wydala, bez zatrzymania kalorii w organizmie
Owsianka na 7 sposobów:
Owsianka Bananowa
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego kokosowego lub konopnego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 Banan
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce i wkładamy na noc do lodówki. Rano mamy już gotowe śniadanie.
Owsianka na zimno
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2/3 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki miodu
- owoce leśne
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce i wkładamy na noc do lodówki. Rano mamy już gotowe śniadanie.
Owsianka na wynos
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki musu jabłkowego (zmielone jabłka )
- 1 miodu i cynamonu
Przygotowanie:
W plastikowym pojemniku zalewamy płatki mlekiem. Mus jabłkowy mieszamy z miodem i cynamonem i przekładamy na wierzch owsianki. Gotowe.
Rozgrzewająca owsianka bez mleka
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 jabłko
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
- szczypta imbiru i cynamonu
- odrobina soku z cytryny
- 1łyżeczka miodu
- wrząca woda
Przygotowanie:
Płatki mieszamy z żurawiną, imbirem i cynamonem, zalewamy wrzącą wodą do wysokości płatków. Odstawiamy na 10-15 minut. Jabłko ścieramy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy miód i mieszamy z ziarnami słonecznika. Dodajemy do owsianki.
Owsianka kakaowa z bananem
Składniki:
- mleko kokosowe lub woda
- 3-4 łyżki płatków owsianych
- po 1 łyżeczce mielonego lnu, kakao, miodu
- 1 banan
- garść orzechów włoskich lub laskowych
Przygotowanie:
Płatki gotujemy razem z lnem w mleku lub wodzie. Banana rozgniatamy i dodajemy do płatków. Następnie dodajemy kakao i miód. Mieszamy do momentu rozpuszczenia kakao, wsypujemy orzechy.
Owsianka egzotyczna
Składniki:
- 1 szklanka mleka roślinnego lub wody
- 1/2 płatków owsianych i jęczmiennych
- 1 łyżki płatków owsianych
- 1 kiwi
- 1 plaster ananasa
Przygotowanie:
Gotujemy płatki i odstawiamy do przestygnięcia. Wsypujemy muesli i dodajemy pokrojone w plasterki kiwi.
Owsianka wytrawna
Składniki:
- 1/3 szklanki mleka lub wody
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- garść orzechów włoskich
- 1/3 dużej papryki
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- garść świeżej bazylii, mięty lub pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zieleninę siekamy i zalewamy mlekiem. Pozostałe mleko kokosowe gotujemy i dodajemy płatki z przyprawami. Gotujemy pięć minut. Zalane zioła miksujemy i mieszamy z ugotowanymi wcześniej płatkami. Paprykę kroimy w cienkie paski i smażymy chwilę na patelni. Razem z orzechami dodajemy do owsianki.
Muszę się z nimi przeprosić 😉 Dawno nie jadłem, najlepsze na słodko z borówkami 🙂 mniam!
haha a gdzie te mity? Ciekawe przepisy, proste a pyszne. No i ciekawe info o tym niepozornym produkcie spożywczym ; )
A co z kwasem fitowym w owsiance i jego zaburzaniem wchłaniania minerałów? Miałam nadzieję, że coś o tym przeczytam.
Uwielbiam platki ale zawsze po zjedzeniu mam zgage .nawet po gryczannychi caly dzien mi die odbijaja czy ktos wie co moze byc przyczyna
Można dostać płatki owsiane bezglutenowe. Zamówiłam ostatnio dla synka chorujacego na celiakie w internetowym sklepie firmy glutenex. 😉