7 SŁODKICH SPOSOBÓW NA PYSZNĄ OWSIANKĘ

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

TRZYMAM DIETĘ, ALE NIE MOGĘ SCHUDNĄĆ z brzucha oraz ud a moje samopoczucie cały czas się pogarsza – jakie są przyczyny, co można zrobić? Więcej na szkoleniu tutaj 

Jest wiele powodów, dla których warto zainteresować się tym produktem, oto najważniejsze z nich.

– Posiadają dużo węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, które stopniowo zaopatrują nasz mózg w glukozę.
– zawierają błonnik ( 100 g płatków to 6.9 g błonnika). Błonnik oczyszcza nasze jelita, daje uczucie sytości na dłużej.
– Obniżają poziom homocysteiny we krwi, a więc i zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia.
– Posiadają witaminy z grupy B, co wspomaga pamięć i koncentrację. Przeciwdziała również zmęczeniu.
– Zawierają dobre tłuszcze, chroniące przed nowotworami.
– Przyspieszają potreningową regenerację organizmu poprzez redukcje zmęczenia mięśni, zwiększają przyrost masy mięśniowej.
– wpływa pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie.


Minusem jest, że płatki posiadają Gluten ale na szczęście nasz organizm radzi sobie z nim lepiej niż po zjedzeniu pszenicy w którym wiodącą cząsteczka jest Gluten (gliadyna), która po licznych modyfikacjach jest bardzo szkodliwa dla naszych jelit.

Jak urozmaicić jedzenie płatków owsianych?

– Klasycznie: płatki owsiane + mleko kokosowe /jogurt roślinny/woda. Z dodatkiem bakalii, miodu, świeżych owoców lub masła orzechowego.
– W formie jajecznicy: 3 jajka ubijamy w misce, dodajemy pół szklanki płatków, następnie smażymy aż jajka się zetną.
– W formie napoju: 1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych, 1 szklanka mleka, 2 łyżeczki miodu, 200 owoców mrożonych (mogą być truskawki, maliny, porzeczki). Płatki zalewamy wrzącym mlekiem roślinnym i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Następnie dodajemy do nich zamrożone owoce, miód i miksujemy,
– Ciasteczka owsiane: tu panuje dowolność podobnie jak w przypadku klasycznej formy, dodajemy jajka oraz ulubione składniki i pieczemy w 180-200 stopniach aż się zarumienią
– Gofry: 200 g płatków owsianych, 10 g świeżych drożdży, 50 g zmielonych orzechów, 1 szklankę mleka 0.5% tłuszczu, 1 jajko, 4 łyżki masła, miód do smaku, szczypta cynamonu. Z drożdży i ciepłego mleka zrobić rozczyn. Do płatków dodać zmielone orzechy, cynamon, jajko, drożdże, masło oraz miód. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wlewać porcjami na rozgrzaną gofrownicę.

Siemaneczko INSTAGRAM

Siemaneczko INSTAGRAM

Do czego poza jedzeniem można zastosować płatki owsiane.

Warto wiedzieć, że mają one szerokie zastosowanie w kosmetyce. Można np. zrobić z nich:
– peeling: 3 łyżki zmielonych płatków zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na pół godziny. Można dodać również suszone zioła dla lepszego efektu (np. rumianek do cery suchej i wrażliwej). Następnie smarujemy twarz wykonując koliste ruchy. Zostawiamy na 10 minut, po czym spłukujemy ciepłą wodą,
– maseczkę do twarzy: 2 łyżki zmielonych płatków zmieszanych z ubitym białkiem kurzym nakładamy na twarz i zostawiamy na 10 minut. Można dodać również 2 łyżki zmielonej, suszonej pokrzywy – taką maseczkę na pewno polubi cera trądzikowa.

7 SŁODKICH SPOSOBÓW NA PYSZNĄ OWSIANKĘ

Osobiście płatki owsiane stosuje 2/3x w tygodniu – większa ilość powodowała wzdęcia, zgagę i problemy gastryczne –  proponuję spróbować na własnym przykładzie ile możecie jeść płatków owsianych w tygodniu.

Rodzaje płatków dostępne w sklepach:

  • Płatki owsiane – to cenne źródło węglowodanów, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, rozpuszczalnego błonnika, lignin, witamin: B1, B6, E oraz cynku, żelaza i wapnia.
  • Płatki jaglane – to bogate źródło żelaza, lecytyny, wapnia, fosforu i potasu (doskonałe działanie na skórę i włosy). Zawierają łatwo przyswajalne białko, wykazują działanie przeciwgrzybiczne, usuwają toksyny.
  • Płatki jęczmienne – wykazują właściwości antynowotworowe i antywirusowe. Są źródłem błonnika, niacyny, fosforu, żelaza, wapnia, potasu, magnezu oraz witamin z grupy B.
  • Płatki gryczane – są źródłem aminokwasów, witamin E, B1, B2. Zawierają lizynę i leucynę, które korzystnie wpływają na pracę mózgu.
  • Płatki żytnie – regulują przemianę materii. Są dobrym źródłem potasu, magnezu, fosforu, wapnia i witaminy PP.

Owies zawarty w płatkach owsianych zawiera :
1. Beta-glukan, rodzaju włókna, który, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu,
2. Owies jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 , kwas foliowy i potas które dostarczane w optymalnych ilościach wspomagają proces odchudzania,
3. Zawierają więcej błonnika niż płatki błyskawiczne, błonnik pokarmowy przechwytuje tłuszcze nasycone i cukry proste głównych winowajców oponki, a następnie je wydala, bez zatrzymania kalorii w organizmie

Owsianka na 6 sposobów:

Owsianka Bananowa

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego kokosowego lub konopnego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 Banan

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce i wkładamy na noc do lodówki. Rano mamy już gotowe śniadanie.

 

Owsianka na zimno

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki miodu
  • owoce leśne

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce i wkładamy na noc do lodówki. Rano mamy już gotowe śniadanie.

 

Owsianka na wynos

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki musu jabłkowego (zmielone jabłka )
  • 1 miodu i cynamonu

 Przygotowanie:

W plastikowym pojemniku zalewamy płatki mlekiem. Mus jabłkowy mieszamy z miodem i cynamonem i przekładamy na wierzch owsianki. Gotowe.

 

Rozgrzewająca owsianka bez mleka

 Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • szczypta imbiru i cynamonu
  • odrobina soku z cytryny
  • 1łyżeczka miodu
  • wrząca woda

 Przygotowanie:

Płatki mieszamy z żurawiną, imbirem i cynamonem, zalewamy wrzącą wodą do wysokości płatków. Odstawiamy na 10-15 minut. Jabłko ścieramy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy miód i mieszamy z ziarnami słonecznika. Dodajemy do owsianki.

Owsianka kakaowa z bananem

Składniki:

  • mleko kokosowe  lub woda
  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • po 1 łyżeczce mielonego lnu, kakao, miodu
  • 1 banan
  • garść orzechów włoskich lub laskowych

Przygotowanie:

Płatki gotujemy razem z lnem w mleku lub wodzie. Banana rozgniatamy i dodajemy do płatków. Następnie dodajemy kakao i miód. Mieszamy do momentu rozpuszczenia kakao, wsypujemy orzechy.

 

Owsianka egzotyczna

Składniki:

  • 1 szklanka mleka roślinnego lub wody
  • 1/2 płatków owsianych i jęczmiennych
  • 1 łyżki płatków owsianych
  • 1 kiwi
  • 1 plaster ananasa

 Przygotowanie:

Gotujemy płatki i odstawiamy do przestygnięcia. Wsypujemy muesli i dodajemy pokrojone w plasterki kiwi.

 

Owsianka wytrawna

 Składniki:

  • 1/3 szklanki mleka lub wody
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • garść orzechów włoskich
  • 1/3 dużej papryki
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • garść świeżej bazylii, mięty lub pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

 Przygotowanie:

Czy wiesz , że przyczyną problemów z otyłością i nadwagą mogą być zaburzenia w naszej mikroflorze jelitowej ? Więcej na szkoleniu tutaj 

Zieleninę siekamy i zalewamy mlekiem. Pozostałe mleko kokosowe  gotujemy i dodajemy płatki z przyprawami. Gotujemy pięć minut. Zalane zioła miksujemy i mieszamy z ugotowanymi wcześniej płatkami. Paprykę kroimy w cienkie paski i smażymy chwilę na patelni. Razem z orzechami dodajemy do owsianki.




5 Komentarze

Dodaj komentarz