Streszczenie :

  1. Z artykułu dowiesz się, jakie produkty jeść przed, po treningu i przed snem
  2. Jakie produkty warto jeść codziennie aby przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej i przyspieszyć metabolizm

Warto zapamiętać !

*Zgubisz tłuszcz, gdy uzupełnisz magnez.

Znajdziesz go m.in. w kaszach gryczanych, suchych nasionach strączkowych, orzechach, gorzkiej czekoladzie, kakao.

*Stracisz apetyt na słodycze, dzięki chromowi.

Niedobór tego pierwiastka, powoduje wzmożoną ochotę na słodycze i sprzyja atakom głodu. Chrom dostarczą nam m.in. orzechy brazylijskie, pomidory i brokuły.

*Spalisz to, co zjesz, pomoże ci cynk.

Jest w kiełkach i otrębach pszennych. Najwięcej jednak mają go afrodyzjaki, ostrygi i małże.

*Wapń pożegna kilogramy

Naukowcy twierdzą, że wapń może być przechowywany w komórkach tłuszczowych i odgrywać kluczowa rolę w regulacji spalania tłuszczu. Źródłem wapnia są np.  szpinak, migdały, jarmuż, siemię lniane.

W dzień treningowy przez przyspieszone tętno i wzmożoną potliwość tracisz bardzo dużo witamin i pierwiastków śladowych, warto stosować smoothie:

Wartości odżywcze:

Truskawka – Posiadają witaminy z grupy, B, witaminy PP oraz C.  Zawiera również błonnik, który usprawnia perystaltykę jelit.  Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, zawierają również enzym o nazwie bromelina, który rozkłada białko pokarmowe oraz przyspiesza spalanie tłuszczu i węglowodanów.

Banan – Źródło węglowodanów, które da nam energii na cały poranek. Posiada witaminę C, potas oraz magnez a także błonnik pokarmowy.

Gruszka – Gruszka to bogate źródło kwasów owocowych – jabłkowego i cytrynowego – oraz węglowodanów, pektyny, błonnika i olejków eterycznych. Poza tym bogata jest w: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Gruszka zawiera też witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP. Pobudzają trawienie i zapobiegają zaparciom.

Zielone jabłko Jabłka zawierają witaminy: C, A, B1, B2, PP i B3. Poza tym są bogate w pektyny, białko pokarmowe oraz kwasy organiczne, które odkwaszają organizm. Są również bogatym źródłem potasu, magnezu, krzemu, żelaza oraz wapnia.

Kiwi – Miąższ kiwi zawiera aktynidynę i papainę – enzymy rozkładające białka. Kiwi jest bogate w składniki odżywcze. Jego miąższ w 10% stanowią węglowodany – głównie fruktozaglukoza. Kiwi jest bardzo bogatym źródłem witamin C i K oraz bogatym źródłem witaminy E, kwasu foliowego, potasu, miedzi, manganu i błonnika, pomagającego obniżyć poziom złego cholesterolu i pomocnego w zaparciach

[bsa_pro_ad_space id=4]

 

– 4 duże truskawki lub 8 małych

– 1 banana (dojrzały)

– 1 gruszka

– 1 zielone jabłko

– 1 kiwi

 

Sposób wykonania:

Zblenduj wszystko razem i gotowe. Konsystencja nadaje się do picia, zatem nie trzeba dodawać wody ani mlek.

 

lub

Zielony koktajl na bazie warzyw :

Zielone warzywa – Bogactwem zielonych warzyw jest przede wszystkim chlorofil. To właśnie chlorofil wpływa na piękną, zieloną barwę tych warzyw.

Wpływ chlorofilu na nasz organizm:

*ziała oczyszczająco, detoksykacyjne (pozwala pozbyć się też metali ciężkich),

*chroni przed stanami zapalnymi i działa uodporniająco,

*unieszkodliwia rakotwórcze cząstki,

*wspomaga gojenie się ran – zwiększa krzepliwość krwi,

*pomaga utrzymać prawidłową florę bakteryjną jelit,

*uczestniczy w syntezie witamin A, E i K,

*korzystnie wpływa na cały układ immunologiczny, uodparnia.

W warzywach tych jest również dużo kwasu foliowego, który m.in. uczestniczy w syntezie hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Jest niezbędnym składnikiem wielu przemian metabolicznych.

Składniki:

*1/4 zielonego ogórka

*1/4 selera

*kilka liści jarmużu

*100 g młodego szpinaku

*odrobina natki pietruszki

*sok z cytryny

*1/2 zielonego jabłka

Wskazówki:

1.Użyj blendera i zmiksuj wszystko razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Ten przepis pomoże ci uzupełnić dzienną dawkę niezbędnych witamin.