Kto mnie obserwuje wie, że bardzo często w filmach wspominam o antyoksydantach dlatego dzisiaj poświecę im trochę uwagi !

Istnieje ponad 8000 różnych typów polifenoli. Są to związki chemiczne z grupy fenoli, które można znaleźć w szerokiej gamie produktów spożywczych, w tym[su_highlight background=”#fdef0a”] w zielonej herbacie, czerwonym winie, kakao, orzechach, ziołach, owocach i warzywach.[/su_highlight]

Czy polifenole są dobre dla zdrowia? Tak! Poznaj właściwości zdrowotne polifenoli:

1. Silny antyoksydant

Polifenole to najczęściej występujące przeciwutleniacze w diecie człowieka. W rzeczywistości zjadamy około [su_highlight background=”#fdef0a”]10 razy więcej polifenoli niż witaminy C, oraz 100 razy razy więcej w porównaniu z witaminą E i karotenoidami, [/su_highlight] które również należą do grupy przeciwutleniaczy.

Antyoksydanty pomagają zwalczać stres oksydacyjny spowodowany przez wolne rodniki, które uszkadzają komórki, przyczyniają się do rozwoju raka i przyspieszają procesy starzenia. Ponadto badania sugerują, że [su_highlight background=”#fdef0a”]polifenole mogą zmniejszyć ryzyko wielu chorób, w tym raka, otyłości i cukrzycy.[/su_highlight]

2. Mogą obniżyć poziom cholesterolu

Istnieją twarde dowody na to, że żywność bogata w polifenole, taka jak jagody i oliwa z oliwek, może obniżyć poziom „złego” cholesterolu i podnieść poziom „dobrego”, zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca.

Badanie wykazało, że polifenole znacznie zmniejszają poziom lipoprotein o bardzo niskiej gęstości (VLDL), przyczyniających się do wzrostu ryzyka wystąpienia miażdżycy u osób z nadwagą i otyłością. [su_highlight background=”#fdef0a”]W szczególności polifenole z kakao skutecznie obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL.[/su_highlight]

3. Mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi

Wysokie ciśnienie krwi jest kolejnym czynnikiem ryzyka chorób serca. Może być to spowodowane tworzeniem się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych lub tętnicach (ich nagromadzenie prowadzi do wzrostu ciśnienia). [su_highlight background=”#fdef0a”]Polifenole mogą pomóc rozkurczać naczynia krwionośne, a w efekcie obniżyć ciśnienie krwi.[/su_highlight]

Badanie przeprowadzone na grupie ponad 1300 osób wykazało, że już samo [su_highlight background=”#fdef0a”]picie bogatej w polifenole zielonej herbaty może znacznie obniżyć ciśnienie krwi. [/su_highlight] Kilka innych badań wykazało za to, że picie soku z winogron, borówek lub truskawek (również bogate źródła polifenoli) przez 6-12 tygodni, może zmniejszyć ciśnienie krwi u osób zdrowych jak i u osób z wysokim ciśnieniem krwi.

4. Mogą pomóc w zapobieganiu niektórym typom nowotworów

Polifenole mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju raka, szczególnie prostaty, [su_highlight background=”#fdef0a”]zmniejszając poziom antygenu specyficznego dla prostaty (PSA).[/su_highlight] Podwyższony poziom właśnie tego białka jest zaobserwowany u mężczyzn z rakiem prostaty.

Zapewne polifenole mogą pomóc w zapobieganiu niektórym nowotworom poprzez redukcję stresu oksydacyjnego, zapalenia i wzrostu komórek nowotworowych. Jest to ciekawy obszar badań, a dalsze badania mogą bardziej szczegółowo wykazać znaczenie polifenoli w zapobieganiu lub zwalczaniu raka.

5. Sprzyjają zdrowiu jelit

[su_highlight background=”#fdef0a”]Kiedy jesz polifenole, jedynie 5-10% z nich jest wchłanianych do organizmu w jelicie cienkim. Większość polifenoli dociera do jelita grubego, gdzie promują rozwój przyjaznych bakterii.[/su_highlight]

Przykładowo, liczne badania wykazały, że ekstrakt z czerwonego wina wspomaga [su_highlight background=”#fdef0a”]wzrost niektórych korzystnych bakterii w jelitach, takich jak Akkermansia.[/su_highlight] Szczep tych bakterii jest powiązano z utrzymaniem zdrowej masy ciała i jest szczególnie ważny dla osób chcących stracić zbędne kilogramy.

[bsa_pro_ad_space id=4]

6. Mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi i ryzyko cukrzycy

Istnieją mocne dowody świadczące, że polifenole mogą obniżyć poziom cukru we krwi, jak również zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Przeciw cukrzycy szczególnie działają polifenole z zielonej herbaty, jagód i liści z drzewa oliwnego.

Duże, obejmujące ponad [su_highlight background=”#fdef0a”]250.000 osób badanie wykazało, że badane osoby spożywające najwięcej polifenoli miały o 9% niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę,[/su_highlight] w porównaniu do osób spożywających ich najmniej.

7. Wspierają zdrowie kości

Stres oksydacyjny i zapalenie mogą doprowadzić do uszkodzeń kości, a nawet do osteoporozy.  Polifenole, zwłaszcza izoflawony sojowe, wskutek zmniejszenia stresu oksydacyjnego i zapalenia, podtrzymują gęstość mineralną kości i wspierają wzrost nowych komórek.

Tą tezę poparło wiele badań, w tym dwa przeprowadzone na ponad 3000 uczestnikach, podczas których powiązano[su_highlight background=”#fdef0a”] wysokie spożycie polifenoli z wyższą gęstością kośćca.[/su_highlight]

8. Mogą zmniejszyć stan zapalny

Zapalenia występuje, gdy układ odpornościowy aktywnie walczy z infekcją. Jednakże, jeśli stan zapalny utrzymuje się przez dłuższy czas, może dojść do wielu zaburzeń, takich jak otyłość, cukrzyca i choroby serca.

Polifenole, szczególnie z kakao, nasion pszenicy i piwa bezalkoholowego, [su_highlight background=”#fdef0a”]mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny. [/su_highlight] Liczne badania wykazały, że spożywanie ich z kakao od pięciu dni do sześciu tygodni, może zmniejszyć stan zapalny u osób z grupy wysokiego ryzyka chorób serca i insulinooporności.

9. Mogą pomóc zapobiegać nadmiernemu tyciu

Ostatnie badania z udziałem ponad 100 000 osób powiązało wyższe spożycie polifenoli z niższą masą ciała.

Szczególnie zielona herbata może pomóc zapobiec przyrostowi masy ciała, a nawet schudnąć w sposób trwały i naturalny. Według badania, które bazowało na wynikach 10 innych badań, stwierdzono, że picie przez badanych bogatej w polifenole zielonej herbaty przez co najmniej 12 tygodni, spowodowało[su_highlight background=”#fdef0a”] trwały spadek wagi ciała o około kilogram.[/su_highlight]

10. Mogą pomóc spowolnić degenerację mózgu. 

Z wiekiem kondycja mózgu może zacząć spadać, co prowadzi do chorób, takich jak choroba Alzheimera. Polifenole mogą pomóc w zapobieganiu degeneracji mózgu, pomagając zmniejszyć dwa główne czynniki – stres oksydacyjny i zapalenie.

Podczas kilku badań oceniono spożycie polifenoli przez osoby w wieku powyżej 65-ciu lat, następnie zdrowie ich mózgów 5 i 10 lat później. Badania te potwierdziły, że wyższe spożycie polifenoli znacznie zmniejszyło ryzyko wystąpienia demencji i zaburzeń poznawczych. Podobne wyniki zauważono podczas 12-sto tygodniowego badania, podczas którego podawano uczestnikom bogaty w polifenole sok z winogron.

Polifenole znajdziesz w wielu popularnych smakołykach. Oto niektóre z nich:

Kakao w proszku: 3448 mg na 100 g
Gorzka czekolada: 1664 mg na 100 g
Nasiona lnu: 1,528 mg na 100 g
Rozmaryn suszony: 1,018 mg na 100 g
Jagody: 836 mg na 100 g
Czarne oliwki: 569 mg na 100 g
Orzechy 495 mg na 100 g
Truskawki: 235 mg na 100 g
Kawa: 214 mg na 100 g
Migdały: 187 mg na 100 g
Czerwone wino: 101 mg na 100 ml
Zielona herbata: 89 mg na 100 g

Badania :

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15113710
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2835915/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23448484
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24845678
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15557412
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26400431
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23953879
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26136585
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27006201
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27511067
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26227795
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17182838
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3790154/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24567173
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3063601/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23591151
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23516412
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22888840
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19759166
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23876224
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21659904
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25074392
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19221412
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5166520/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21045839