Wieloletnie stany zapalne, które utrzymują się w naszym organizmie są prekursorami wszystkich chorób cywilizacyjnych. Jak byśmy przeanalizowali źródło choroby wyszło by, że ok. 90% swój początek ma w mikro stanach zapalnych, które ewoluowały na przestrzeni lat w przewlekłe stany/choroby takie jak : zawał, udar mózgu, cukrzyca, choroby nowotworowe, degeneracja stawów, choroba Alzheimera.

Aby nie doprowadzić do takiej sytuacji należy co najmniej raz w roku badać krew pod kątem wskaźników zapalnych CRP, OB i homocysteina.

Profilaktycznie należy do swojej diety włączyć następujące produkty oraz wskazówki, a jeżeli pojawi się już jakiś stan zapalny warto spróbować naturalnych metod, ibuprofen niech będzie ostatecznością!

Wademekum stanów zapalnych : 

Olej kokosowy – oleje MCT i kwas laurynowy 

Pamiętajmy również o prawidłowej proporcji kwasów tłuszczowych omega-3 do 6, zła proporcja omeg-3 1:8 omega-6 może powodować stany zapalne). Warto zaznaczyć, że kwasy tłuszczowe MCT, mogą zmniejszać zdolność komórek do wchłaniania cukru we krwi, wysoki cukier w krwiobiegu może powodować lub nasilać insulinooporność i cukrzycę. Zdrowe komórki wykorzystują glukozę, niezdrowe – nie.

Rozmaryn

Cieszy się dobrą reputacją od tysięcy lat. Jest  używany jako środek antyseptyczny, przeciwdepresyjny, przeciwbólowy, przeciwwirusowy i przeciwzapalny. Rozmaryn zawiera zarówno kwas kawowy, jak i kwas rozmarynowy, które wykazują silne działanie przeciwzapalne.

Dziki ryż

Metionina zawarta w ryżu też jest ważna dla tworzenia tkanki chrzęstnej i może być potrzebna osobom cierpiących na zapalenie stawów, gdyż zwiększa wchłanianie siarki. Posiada szereg innych pozytywnych zastosowań dla całego organizmu, takie jak rozkład tłuszczów w wątrobie. Ma również działanie przeciwzapalne oraz zmniejsza ból, oraz zapobiega wypadaniu włosów.

Oleje CBD

Badania przeprowadzone na myszach wykazały również, że kanabinoidy (zawarte w oleju CBD) mogą chronić przed zapaleniem okrężnicy i mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka okrężnicy.

Czarnuszka 

Czarnuszka zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę i liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz przeciwnowotworowe. Jest dobrym środkiem wiatropędnym, stosuje się ją przeciwko niestrawności i dolegliwością jelitowym.

Cynamon 

Cynamon ma właściwości oczyszczające oraz przeciwzapalne. Pamiętajmy aby jeść  cynamon cejloński z niską zawartością toksycznych Kumaryn.

Kurkuma

Kurkuma już od lat była stosowana w starożytnej medycynie, szczególnie w Indonezji i Azji Południowo- Wschodniej. Jej silne działania przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne czy oczyszczające pomagały zapobiegać przewlekłym chorobą takim jak choroby serca, cukrzyca czy demencja starcza.

Kolendry

Kolendry jest bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak potas, wapń, mangan, żelazo i magnezZawiera duże ilości witaminy A i K. Ma również właściwości przeciwgrzybiczne oraz przeciwzapalne. Może pomóc w ograniczeniu infekcji oraz w stanach zapalnych.

Przeczytaj również: 6 Zmian które spowodują, że będziesz mniej chorować ! Proste porady

Przeczytaj

Kiszona kapusta 

Kiszona kapusta zawiera on również znaczne ilości wapnia i krzemu, które mogą pomóc w naprawie uszkodzonych więzadeł i kości. Jest bogaty w witaminę A, magnez i żelazo, które pomagają odżywić krew oraz pomóc osobą chorym na reumatyzm, nadciśnienie, zapalenia stawów i niedokrwistość. 

Lawendowy 

Ten olejek to naturalny lek przeciwhistaminowy. Posiada również silne właściwości przeciwzapalne.  Badania wykazały także, że użycie olejku lawendowego pomaga w hamowaniu stanu zapalnego dróg oddechowych.

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa ma właściwości łagodzące kaszel związany z przeziębieniem i grypą. Pomaga przy bólu gardła i zapaleniu zatok.

Pokrzywa

Liście i pędy zawierają składniki aktywne, w tym kwas mrówkowy i histaminy. Histamina zmniejsza obrzęki i zaczerwienienia, a także normuje ciśnienie krwi.  Świeży sok lub kapsułki z wyciągiem z pokrzywy stosuje się ze względu na działanie przeciwzapalne, przy zapaleniu stawów, migrenie i alergii.

Olejek z drzewa herbacianego

Leczy wypryski (większe i mniejsze), pomaga oczyścić zanieczyszczone pory skóry, przydatny w gojeniu stanów zapalnych i usuwaniu zaskórników

Seler naciowy

Seler naciowy  jest naturalnym diuretykiem, który z łatwością radzi sobie z wypłukiwaniem toksyn z organizmu. Ma również istotne właściwości przeciwzapalne.

Seler korzeniowy 

Zawiera środek oczyszczający organizm z toksyn. Posiada przeciwzapalne właściwości, co czyni go zasadniczym pokarmem dla osób, które cierpią z powodu chorób autoimmunologicznych.  Flawonoidy, które posiada w swoim składzie mają również silne działanie antyutleniające, rozkurczające i moczopędne.

Olejek eukaliptusowy

Stosowany w stanach zapalnych skóry na tle bakteryjnym, w leczeniu kurzajek, wyprysków i opryszczek

Olejek sandałowy

Łagodzi stany zapalne, wykorzystywany w pielęgnacji skóry suchej, zniszczonej i dojrzałej; działa przeciwzmarszczkowo

Leczenie laserem 

Laseroterapia pomaga zmniejszyć ból, łagodzi stany zapalne, poprawia gojenie tkanek miękkich i twardych, w tym mięśni, więzadeł, a nawet kości. Korzyści są związane ze zwiększeniem mikrokrążenia.

Preparaty miejscowe

Przeciwzapalne olejki i maści może być również przydatne. Przykładem mogą być olej z dziurawca St. John’s oraz maści z pieprzem Cayenne. Stosować obszary objęte bólem 2-3 razy dziennie.

Soda oczyszczona

Mimo swojego syntetycznego pochodzenia soda nie ma żadnych efektów ubocznych dla naszego organizmu. Ma działanie przeciwzapalne i oczyszczające.

Podsumowanie 

Nowe badania wskazują pewną grupę produktów spożywczych np. zioła, przyprawy  ( Goździki, Imbir, Rozmaryn, Kurkuma  hamują pozapalne cytokiny TNF-alpha,IL-8,NO IL-1ß , IL-6 oraz chemokine CCL20. Zwiększa stężenie cytokiny IL-10 .) a tym samym zmniejszają stany zapalne i rozluźniają stawy oraz spięte mięśnie oraz inne tkanki atakowane stanem zapalnym