Czarnuszka siewna (Nigella sativa) , zwana również czarnym kminkiem, od 2 tysięcy lat stosowana jest na Wschodzie jako przyprawa i drogocenny lek. Podobno sam Mahomet twierdził: „Ta roślina leczy wszystko z wyjątkiem śmierci”. I faktycznie, okazuję się, że może być ona panaceum na wiele chorób. Przyjrzyjmy się więc co zawierają te małe czarne ziarenka o niezwykle silnych właściwościach, antyzapalnych, antynowotworowych, antyoksydacyjnych i ochronnych:
- witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, związki mineralne m.in. cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu
- olejek eteryczny zawierający m.in. tymochinon, limonen, karwakrol, karwon i in.
- białka (w tym 8 niezbędnych aminokwasów) i węglowodany
- flawonoidy i saponiny
- fosfolipidy i fitosterole
- różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)
- Zapalenie gardła
Ma działanie antyzapalne, dezynfekuje, uśmierza ból, hamuje wzrost patogenów w tym Candida Albicans.
Czarnuszka posiada właściwości przeciwdrgawkowe. Badania przeprowadzone w 2007 roku z udziałem dzieci opornych na leczenie konwencjonalnymi lekami wykazały, że podawanie ekstraktu z czarnuszki z wodą znacznie zmniejszaja aktywność napadów.
Skutecznie obniża ciśnienie krwi. Efekty są zauważalne już po dwóch miesiącach zażywania 100-200 mg ekstraktu z niasion czarnuszki.
Sprawdza się w walce z chorobami grzybicznymi. Naukowcy uważają że czarnuszka swoje właściwości antygrzybiczne zawdzięcza związkowi o nazwie tymochinon, który skutecznie zwalcza zagrzybienie organizmu.
Olej z czarnuszki od ponad tysiąca lat uznawany jest za naturalny środek zwalczający raka. Posiada m. in. zdolność apoptozy (śmierci) komórek rakowych, nie czyniąc przy tym szkody zdrowym komórkom. Hamuje też angiogenezę i metastazę komórek nowotworowych. Badania przeprowadzano na różnych typach raka, m. in. białaczki, raka okrężnicy, a nawet trzustki.
Za sprawą nienasyconych kwasów tłuszczowych, czarnuszka obniża poziom cukru we krwi. Działa ochronnie na trzustkę i sprzyja jej regeneracji.
Dzięki swoim właściwością przeciwskurczowym czarnuszka łagodzi wzdęcia. Ponadto likwiduje zgagę, łagodzi symptom refluksu żołądkowo-przełykowego i usprawnia pracę jelit.
Pomaga w walce z trądzikiem, łuszczycą i atopowym zapaleniem skóry. Przyspiesza też gojenie się ran i owrzodzeń.
W przypadku alergii, za sprawą właściwości antyhistaminowych, okazuję się prawdziwym lekarstwem – łagodzi ostre reakcje alergiczne, takie jak kaszel i katar sienny.
Dla wzmocnienia odporności najlepiej spożywać łyżeczkę oleju z czarnuszki na czczo przed śniadaniem. Wzmacnia układ odpornościowy pobudzając syntezę interferonu. Przyjmowanie czarnuszki powoduje również wzrost ilości limfocytów i makrofagów.
- profilaktycznie w kuchni, jako przyprawę
- w postaci naparu
- w postaci oleju
- w postaci nalewki
- w postaci ziołomiodu (ziarenka utarte z miodem)
DARMOWY E-BOOK WPROWADZENIE DO ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH
e-book jest darmowym wprowadzeniem do kolejnych edycji tej książki. Jeżeli chcesz ściągnąć aktualną wersję i być informowany o uaktualnieniach tej książki zostaw swojego maila.