Niezdrowe przekąski rujnują dietę dziecka. Obecnie w sklepach jest tak wiele opcji śmieciowego jedzenia, że aż korci, by dać dziecku serowe chrupki, bardzo słodkie jogurty i żelki owocowe. Do tego wszędzie wszechobecne krakersy i inne ciastka naładowane cukrem i tłuszczami trans. Nie wspominając już o chipsach, podejrzanej jakości parówkach, kajzerkach, batonikach… długo by można wymieniać.

W obecnych czasach powszechne jest żywienie dzieci przetworzonym, pozbawionym składników odżywczych jedzeniem. Stąd też coraz więcej problemów zdrowotnych u najmłodszych spowodowanych m. in. awitaminozą. Niepokojące są również stosunkowo częste przypadki chorób powstałych w skutek niedożywienia, takich jak… szkorbut! Karmiąc dziecko śmieciowym jedzeniem robimy im nieświadomie wielką krzywdę, gdyż zaowocuje to w przyszłości najprzeróżniejszymi problemami zdrowotnymi, takimi jak cukrzyca, otyłość, choroby układu krążenia, różnego typu nowotwory. Brzmi groźnie, ale to od nas dorosłych w dużej mierze zależy sposób odżywiania dzieci i ich zdrowie. Tym bardziej, że głównie to właśnie rodzice i dziadkowie, oprócz karmienia, wpajają młodszym pokoleniom nawyki żywieniowe. Najważniejsza jest świadomość dorosłych, by od początku dbali o zdrowie i rozwój potomstwa, gdyż rzutować to będzie na całe ich dalsze życie.

Często w supermarketach widzę taki widok: chorobliwie otyła mama robi zakupy w towarzystwie swojego otyłego dziecka. Co ląduje w ich koszyku? Słodkie napoje, słodycze, parówki, biały chleb z rafinowanej mąki i inne przetworzone śmieciowe jedzenie. Tym matka nakarmi siebie i jak śmiem podejrzewać, własne dziecko. Czy z tego przykładu wynika, że to dziecko odziedziczyło otyłość po mamie? Absurd. To nie geny – to złe nawyki żywieniowe i kompletny brak świadomości matki…

10 prostych sposobów, by Twoje dziecko jadło więcej wartościowych rzeczy

1. Chipsy z jarmużu

Gdyby nie te chrupiące, aromatyczne przekąski, wątpię, by kiedykolwiek dziecko chętnie zajadało się jarmużem. Oto przepis:

  • Składniki: główka umytego jarmużu, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól morska
  • Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do 275 stopni. Liście jarmużu (wytnij grube łodygi) pokrój na większe kawałki, wymieszaj z oliwą i solą. Piecz na blasze około 20 minut. Podawaj jako przekąskę.

2. Sałatki

Tak, każdy kilkulatek spróbuje sałatki, jeśli podasz ją we właściwy sposób. Można eksperymentować mieląc lub krojąc na bardzo drobną kosteczkę, co dodatkowo ułatwi dziecku żucie. Możesz np. podać zmiksowaną sałatkę w formie pasty na cienkich waflach ryżowych. Spróbuj postawić też na sałatki owocowe uwzględniając jagody, jabłka lub dowolne suszone owoce.

3.”Frytki” z batatów

Słodkie ziemniaki (bataty) są pełne błonnika i beta-karotenu. Choć nawet zwykłe ziemniaki pokrojone w plasterki i upieczone są wiele zdrowszą alternatywą dla frytek. Oto przepis na „frytki” z batatów:

  • Składniki: kilogram batatów, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka przypraw, np. papryka, suszony koperek, suszona pietruszka.
  • Wykonanie: rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Obierz i pokrój bataty na kształt frytek. Wymieszaj bataty z olejem, solą i przyprawami, rozłóż na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz 15-25 minut, aż będą bardzo przypieczone (czas zależy od rodzaju piekarnika i grubości frytek).

4. Gotowane jabłka

Brzmi banalnie, ale zaskoczy Cię, z jakim entuzjazmem dzieci podchodzą do tak prostych przekąsek, jak gotowane jabłka. Po prostu gotuj całe jabłka 20-25 minut w lekko osłodzonej wodzie z dodatkiem cynamonu. Przestudzony owoc podaj dziecku i pozwól, by samo za pomocą łyżeczki, dorwało się do pysznego, aromatycznego jabłuszka.

5. „Zielone” Koktajle

Z reguły dzieci „kręcą nosem” na zielone koktajle. Dodaj do koktajlu bogate w antyoksydanty jagody. Dzięki temu koktajl zyska atrakcyjny dla dzieci niebieski lub fioletowy kolor. Dodaj też do niego nieco szpinaku i jarmużu. Dodatek zielonych warzyw nie zmieni smaku koktajlu, jeśli przodować będą owocowe nuty smakowe. Możesz dodać banany, daktyle i jagody, oraz odrobinę nasion lnu i chia.

6. Warzywne paluszki

Atrakcją kulinarną okażą się warzywa pokrojone w cienkie słupki, podane z dipem (np. jogurtowym, lekko czosnkowym, paprykowym). Wystarczy pokroić marchewkę, rzepę, białą rzodkiew czy seler naciowy w słupki. Chrupanie samodzielnie maczanych w dipie warzyw sprawi dziecku frajdę.

7. Ruloniki z sałaty

Nałóż na liść sałaty rzymskiej ulubiony serek malca (kozi, twarożek z ziołami etc.) i zwiń w rulonik uzyskując w ten sposób smaczny i zdrowy posiłek. Sałata rzymska cechuje się łagodnym smakiem, a ponadto jest pełna kwasu foliowego i witaminy K.

 8. Galaretka prawdziwie owocowa

Zmiksuj na gładki mus truskawki, wiśnie, brzoskwinie lub inne owoce. Posłodź stevią i dodaj rozpuszczona w małej ilości wody żelatynę (około 1 płaskiej łyżeczki na szklankę musu). Połącz żelatynę z musem owocowym i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Wszystkie dzieci uwielbiają tego typu desery, a Tobie uda się w ten sposób przemycić do jadłospisu malca porcję owoców pełną witamin, przeciwutleniaczy i enzymów.

9. Ciastka owsiane

Domowe ciasteczka owsiane są zdrowszą alternatywą naładowanych cukrem i tłuszczem trans ciastek z marketu. Płatki owsiane są doskonałym źródłem magnezu, cynku i witamin z grupy B. Oto prosty przepis:

  • Składniki: 150 gram masła, pół szklanki cukru, 1/3 szklanki mąki orkiszowej, 3-4 łyżeczki stevi w kryształkach,1 łyżeczka cukru waniliowego, po 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej, duże jajko, szczypta soli, 2 szklanki płatków owsianych (górskich).
  • Wykonanie: Zmiksować masło z cukrem, cukrem waniliowym i stevią. Dodać jajko i dalej miksować, następnie wsypać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. W razie potrzeby dla konsystencji dodać kilka łyżeczek wody. Formować spłaszczone kulki wielkości orzecha włoskiego i piec w temp. 180 stopni na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez około 15 minut do lekkiego zbrązowienia.

10. Kotleciki z warzywami

Bywa, że z talerza dziecka „zniknie” kotlecik, a warzywa pozostaną nieruszone. „Przemyć” je do diety malucha w sprytny sposób robiąc kotlety z warzywami. Wystarczy, że do swojej podstawowej masy mięsnej na „mielone” dołożysz drobno startą marchewkę, korzeń pietruszki i kawałek selera. Warto też dorzucić zmiksowaną natkę pietruszki. Kotlety dopraw i przygotuj jak zwykle. Jest to dobry sposób, aby dziecko zjadło warzywa, na które nie sposób go namówić