Zaskakujące fakty na temat Awokado – dlatego powinieneś jeść jedno awokado każdego dnia

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Spróbuj tych: ProbiotykiTarczycaJelitaOdchudzanieInsulinoopornośćCukrzyca II

Podziel się ze znajomymi :)
  • 662
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    663
    Shares

Uważa się, że awokado pochodzi w Puebla w Meksyku. Najstarsze dowody zostały znalezione w jaskini w Puebla i sięgają około 10.000 p.n.e.
Awokado rośnie w Meksyku i Ameryce Środkowej, jest sklasyfikowane z tej samej rodziny jak kamfora i cynamon. Awokado z botanicznego punktu widzenia jest to duża jagoda, która rośnie na drzewie i możne osiągnąć 6 stóp wzrostu . Podobnie jak banan, awokado dojrzewa 1-2 tygodni po zebraniu.

Awokado zawiera witaminy i minerały takie jak :
Witamina B1
Witamina B2
Witamina B3
Witamina B5
Witamina B6
Witamina B9
Witamina C
Witamina E
witamina K
Wapń
Żelazo
Magnez
Mangan
Fosfor
Sód
Cynk

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

W  100g produktu :

  • Ten owoc zawiera więcej potasu niż banan. Dla porównania awokado ma 14 %, banan zawiera 10% potasu.
  • Awokado posiada 23% dziennego zapotrzebowania na kwasu foliowego, który obniża częstotliwość występowania chorób serca. Witaminę E, tłuszcze jednonienasycone, które są również dobre dla serca . Kwas foliowy może obniżać ryzyko udaru mózgu.
  • Kwas foliowy jest również pomocny w zapobieganiu wad wrodzonych, takich jak rozszczep kręgosłupa i wady cewki nerwowej.
  • Jedzenie awokado pomaga naszemu organizmowi dostarczyć optymalną  ilość karotenoidów (likopen i beta -karoten ) .
  • Awokado zawiera więcej karotenoidów, luteiny niż jakikolwiek inny owoc, chroni przed degeneracją mięśni i zaćmy.
  • Wysoka zawartość beta-sitosterolu, awokado zmniejsza ilość homocysteiny o 22%, podnosi poziom HDL o 11 %, a także obniża poziom trójglicerydów we krwi o 20%.
  • Badania wykazują, że kwas oleinowy zapobiega rakowi piersi , hamuje wzrost guza w raku prostaty i stara się niszczyć przedrakowe komórki nowotworowe.
  • Awokado jest bogate w błonnik i pomoże Ci poczuć się dłużej sytym, co może pomóc w utracie wagi .Wysoki poziom błonnika pomaga zwiększyć nasz metabolizm i stabilizuje poziom cukru we krwi.
  • Ekstrakt z awokado w połączeniu z olejem sojowym może zmniejszyć objawy zapalenia stawów.
  • Flawonoidy zawarte w awokado posiadają właściwości antyzapalne.
  • Awokado oczyszcza jelita oraz łagodzi nieświeży oddech.
  • Olej z awokado znacznie odżywia skórę i jest korzystny w leczeniu łuszczycy i innych podrażnień skóry.
  • Awokado zawiera przeciwutleniacz o nazwie glutation, który zapobiega chorobom serca, raka i spowalnia oznaki starzenia. Glutation również walczy z wolnymi rodnikami

Nasza krew i komórki przenoszą tlen po całym naszym ciele. Kiedy jesteśmy narażeni na zanieczyszczenia środowiskowe, toksyny zmieniają tlen w mitochondriach w wolne rodniki, niszcząc nasze komórki i DNA . To uszkodzenie powoduje tworzenie się chorób przewlekłych. Naukowcy z Niemieckiego Towarzystwa Biologii Doświadczalnej odkryli, że glutation w awokado może być wchłaniany do naszych mitochondriów, a następnie może zneutralizować wolne rodniki.

Informacja dla czytelników : Zalecenie dla zużycia oleju sojowego z awokado jest oparta na badaniu opublikowanym w Journal of Rheumatology . Nie jest konieczne spożywanie oleju sojowego, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, gdzie większość produktów sojowych jest GMO . Istnieją również dane, które sugerują, że olej sojowy jest związany z rakiem piersi.

Naucz się jak wzmocnić odporność dbając o jelita?

Czy wiesz, że 80% układu odpornościowego człowieka znajduje się w jelitach. Tam mieszkają bakterie, które sprawiają, że nie chorujesz. Naukowcy odkryli, że dzieci rodzoną drogą cesarskiego cięcia statystycznie częściej choruj (alergia, astma, choroby autoimmunologiczne ). Dowiedz się jak zadbać o jelita w pierwszych miesiącach życia dziecka aby zmniejszyć ryzyko chorób

fff

Można też stosować jako dip do sałaty lub do surowych warzyw takich jak ogórki, kalafior, lub papryka.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA WYKRES
Świeże awokado
(5 uncji średniej wielkości)
1 porcja awokado
około 1/5 awokado
1 oz. (30 g),
% Dzienna wartość 1,25 obsługujących
około ¼ awokado
1,25 uncji. (37.5g)
2,5 porcji
około ½ awokado
2,5 uncji. (75g)
5 porcji
o 1 cały awokado
5 uncji. (150 g)
  kalorie 50 60 130 250
  Tłuszcz (g) 4,5 7% DV 6 12 23
  Sob Tłuszcz (g) 0,5 3% DV 1 2 3
  Trans Tłuszcz (g) 0,0 0 0 0
  Wielonienasycone Tłuszcz (g) 0,5 1 1 3
  Jednonienasyconych Tłuszcz (g) 3,0 4 7 15
  Cholesterol (mg) 0,0 0% DV 0 0 0
  Sodowego (mg) 0,0 0% DV 0 5 10
  Potas (mg) 150,0 4% DV 190 380 760
  Węglowodany (g) 3,0 1% DV 3 6 13
  Błonnik pokarmowy (g) 2,0 8% DV 3 5 10
  Cukry (g) 0,0 0 0 0
  Białko (g) 0,0 1 1 3
  WITAMINY
  Kwas foliowy (mcg lub ug) 27 6% DV 33.8 67,5 135
  Niacyna (mg) 0,6 2% DV 0,7 1,4 2,9
  Kwas pantotenowy (mg) 0,4 4% DV 0,5 1,1 2,2
  Ryboflawina (mg) 0,0 4% DV 0,1 0,1 0,2
  Witamina A (jm) 44 1% DV 55 110 220
  Witamina B6 (mg) 0,1 4% DV 0,1 0,2 0,4
  Witamina C (mg) 2,6 4% DV 3,3 6,5 13
  Witamina E (jm) 0,9 4% DV 1,1 2,2 4,4
  MINERALS
  Wapń (mg) 4 0% DV 5 10 20
  Miedź (mg) 0,1 2% DV 0,1 0,1 0,3
  Żelazo (mg) 0,2 2% DV 0,2 0,5 0,9
  Magnezu (mg) 9 2% DV 11,3 22,5 45
  Mangan (mg) 0,0 2% DV 0,1 0,1 0,2
  Fosforu (mg) 16 2% DV 20 40 80
  Cynk (mg) 0,2 0% DV 0,3 0,5 1,0

 

Naucz się jak wzmocnić odporność dbając o jelita?

Czy wiesz, że 80% układu odpornościowego człowieka znajduje się w jelitach. Tam mieszkają bakterie, które sprawiają, że nie chorujesz. Naukowcy odkryli, że dzieci rodzoną drogą cesarskiego cięcia statystycznie częściej choruj (alergia, astma, choroby autoimmunologiczne ). Dowiedz się jak zadbać o jelita w pierwszych miesiącach życia dziecka aby zmniejszyć ryzyko chorób




3 Komentarze

Dodaj komentarz