Użytkowników online: 81

Uważa się, że awokado pochodzi w Puebla w Meksyku. Najstarsze dowody zostały znalezione w jaskini w Puebla i sięgają około 10.000 p.n.e.
Awokado rośnie w Meksyku i Ameryce Środkowej, jest sklasyfikowane z tej samej rodziny jak kamfora i cynamon. Awokado z botanicznego punktu widzenia jest to duża jagoda, która rośnie na drzewie i możne osiągnąć 6 stóp wzrostu . Podobnie jak banan, awokado dojrzewa 1-2 tygodni po zebraniu.

Awokado zawiera witaminy i minerały takie jak :
Witamina B1
Witamina B2
Witamina B3
Witamina B5
Witamina B6
Witamina B9
Witamina C
Witamina E
witamina K
Wapń
Żelazo
Magnez
Mangan
Fosfor
Sód
Cynk

W  100g produktu :

  • Ten owoc zawiera więcej potasu niż banan. Dla porównania awokado ma 14 %, banan zawiera 10% potasu.
  • Awokado posiada 23% dziennego zapotrzebowania na kwasu foliowego, który obniża częstotliwość występowania chorób serca. Witaminę E, tłuszcze jednonienasycone, które są również dobre dla serca . Kwas foliowy może obniżać ryzyko udaru mózgu.
  • Kwas foliowy jest również pomocny w zapobieganiu wad wrodzonych, takich jak rozszczep kręgosłupa i wady cewki nerwowej.
  • Awokado zawiera więcej karotenoidów, luteiny niż jakikolwiek inny owoc, chroni przed degeneracją mięśni i zaćmy.
  • Wysoka zawartość beta-sitosterolu, awokado zmniejsza ilość homocysteiny o 22%, podnosi poziom HDL o 11 %, a także obniża poziom trójglicerydów we krwi o 20%.
  • Badania wykazują, że kwas oleinowy zapobiega rakowi piersi , hamuje wzrost guza w raku prostaty i stara się niszczyć przedrakowe komórki nowotworowe.
  • Awokado jest bogate w błonnik i pomoże Ci poczuć się dłużej sytym, co może pomóc w utracie wagi .Wysoki poziom błonnika pomaga zwiększyć nasz metabolizm i stabilizuje poziom cukru we krwi.
  • Ekstrakt z awokado w połączeniu z olejem sojowym może zmniejszyć objawy zapalenia stawów.
  • Flawonoidy zawarte w awokado posiadają właściwości antyzapalne.
  • Awokado oczyszcza jelita oraz łagodzi nieświeży oddech.
  • Olej z awokado znacznie odżywia skórę i jest korzystny w leczeniu łuszczycy i innych podrażnień skóry.
  • Awokado zawiera przeciwutleniacz o nazwie glutation, który zapobiega chorobom serca, raka i spowalnia oznaki starzenia. Glutation również walczy z wolnymi rodnikami

Nasza krew i komórki przenoszą tlen po całym naszym ciele. Kiedy jesteśmy narażeni na zanieczyszczenia środowiskowe, toksyny zmieniają tlen w mitochondriach w wolne rodniki, niszcząc nasze komórki i DNA . To uszkodzenie powoduje tworzenie się chorób przewlekłych. Naukowcy z Niemieckiego Towarzystwa Biologii Doświadczalnej odkryli, że glutation w awokado może być wchłaniany do naszych mitochondriów, a następnie może zneutralizować wolne rodniki.

Informacja dla czytelników : Zalecenie dla zużycia oleju sojowego z awokado jest oparta na badaniu opublikowanym w Journal of Rheumatology . Nie jest konieczne spożywanie oleju sojowego, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, gdzie większość produktów sojowych jest GMO . Istnieją również dane, które sugerują, że olej sojowy jest związany z rakiem piersi.

post-110 post type-post status-publish format-standard has-post-thumbnail hentry category-przepisy tag-awokado tag-migdaly tag-naturalne tag-odchudzanie tag-owoce tag-przepisy-na-gofry tag-trening tag-wskazowki-dla-biegaczy tag-zakwaszanie-organizmu”>

Można też stosować jako dip do sałaty lub do surowych warzyw takich jak ogórki, kalafior, lub papryka.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA WYKRES
Świeże awokado
(5 uncji średniej wielkości)
1 porcja awokado
około 1/5 awokado
1 oz. (30 g),
% Dzienna wartość 1,25 obsługujących
około ¼ awokado
1,25 uncji. (37.5g)
2,5 porcji
około ½ awokado
2,5 uncji. (75g)
5 porcji
o 1 cały awokado
5 uncji. (150 g)
  kalorie 50 60 130 250
  Tłuszcz (g) 4,5 7% DV 6 12 23
  Sob Tłuszcz (g) 0,5 3% DV 1 2 3
  Trans Tłuszcz (g) 0,0 0 0 0
  Wielonienasycone Tłuszcz (g) 0,5 1 1 3
  Jednonienasyconych Tłuszcz (g) 3,0 4 7 15
  Cholesterol (mg) 0,0 0% DV 0 0 0
  Sodowego (mg) 0,0 0% DV 0 5 10
  Potas (mg) 150,0 4% DV 190 380 760
  Węglowodany (g) 3,0 1% DV 3 6 13
  Błonnik pokarmowy (g) 2,0 8% DV 3 5 10
  Cukry (g) 0,0 0 0 0
  Białko (g) 0,0 1 1 3
  WITAMINY
  Kwas foliowy (mcg lub ug) 27 6% DV 33.8 67,5 135
  Niacyna (mg) 0,6 2% DV 0,7 1,4 2,9
  Kwas pantotenowy (mg) 0,4 4% DV 0,5 1,1 2,2
  Ryboflawina (mg) 0,0 4% DV 0,1 0,1 0,2
  Witamina A (jm) 44 1% DV 55 110 220
  Witamina B6 (mg) 0,1 4% DV 0,1 0,2 0,4
  Witamina C (mg) 2,6 4% DV 3,3 6,5 13
  Witamina E (jm) 0,9 4% DV 1,1 2,2 4,4
  MINERALS
  Wapń (mg) 4 0% DV 5 10 20
  Miedź (mg) 0,1 2% DV 0,1 0,1 0,3
  Żelazo (mg) 0,2 2% DV 0,2 0,5 0,9
  Magnezu (mg) 9 2% DV 11,3 22,5 45
  Mangan (mg) 0,0 2% DV 0,1 0,1 0,2
  Fosforu (mg) 16 2% DV 20 40 80
  Cynk (mg) 0,2 0% DV 0,3 0,5 1,0