Uważa się, że awokado pochodzi w Puebla w Meksyku. Najstarsze dowody zostały znalezione w jaskini w Puebla i sięgają około 10.000 p.n.e.
Awokado rośnie w Meksyku i Ameryce Środkowej, jest sklasyfikowane z tej samej rodziny jak kamfora i cynamon. Awokado z botanicznego punktu widzenia jest to duża jagoda, która rośnie na drzewie i możne osiągnąć 6 stóp wzrostu . Podobnie jak banan, awokado dojrzewa 1-2 tygodni po zebraniu.
Awokado zawiera witaminy i minerały takie jak :
Witamina B1
Witamina B2
Witamina B3
Witamina B5
Witamina B6
Witamina B9
Witamina C
Witamina E
witamina K
Wapń
Żelazo
Magnez
Mangan
Fosfor
Sód
Cynk
W 100g produktu :
- Ten owoc zawiera więcej potasu niż banan. Dla porównania awokado ma 14 %, banan zawiera 10% potasu.
- Awokado posiada 23% dziennego zapotrzebowania na kwasu foliowego, który obniża częstotliwość występowania chorób serca. Witaminę E, tłuszcze jednonienasycone, które są również dobre dla serca . Kwas foliowy może obniżać ryzyko udaru mózgu.
- Kwas foliowy jest również pomocny w zapobieganiu wad wrodzonych, takich jak rozszczep kręgosłupa i wady cewki nerwowej.
- Jedzenie awokado pomaga naszemu organizmowi dostarczyć optymalną ilość karotenoidów (likopen i beta –karoten ) .
- Awokado zawiera więcej karotenoidów, luteiny niż jakikolwiek inny owoc, chroni przed degeneracją mięśni i zaćmy.
- Wysoka zawartość beta-sitosterolu, awokado zmniejsza ilość homocysteiny o 22%, podnosi poziom HDL o 11 %, a także obniża poziom trójglicerydów we krwi o 20%.
- Badania wykazują, że kwas oleinowy zapobiega rakowi piersi , hamuje wzrost guza w raku prostaty i stara się niszczyć przedrakowe komórki nowotworowe.
- Awokado jest bogate w błonnik i pomoże Ci poczuć się dłużej sytym, co może pomóc w utracie wagi .Wysoki poziom błonnika pomaga zwiększyć nasz metabolizm i stabilizuje poziom cukru we krwi.
- Ekstrakt z awokado w połączeniu z olejem sojowym może zmniejszyć objawy zapalenia stawów.
- Flawonoidy zawarte w awokado posiadają właściwości antyzapalne.
- Awokado oczyszcza jelita oraz łagodzi nieświeży oddech.
- Olej z awokado znacznie odżywia skórę i jest korzystny w leczeniu łuszczycy i innych podrażnień skóry.
- Awokado zawiera przeciwutleniacz o nazwie glutation, który zapobiega chorobom serca, raka i spowalnia oznaki starzenia. Glutation również walczy z wolnymi rodnikami
Nasza krew i komórki przenoszą tlen po całym naszym ciele. Kiedy jesteśmy narażeni na zanieczyszczenia środowiskowe, toksyny zmieniają tlen w mitochondriach w wolne rodniki, niszcząc nasze komórki i DNA . To uszkodzenie powoduje tworzenie się chorób przewlekłych. Naukowcy z Niemieckiego Towarzystwa Biologii Doświadczalnej odkryli, że glutation w awokado może być wchłaniany do naszych mitochondriów, a następnie może zneutralizować wolne rodniki.
Informacja dla czytelników : Zalecenie dla zużycia oleju sojowego z awokado jest oparta na badaniu opublikowanym w Journal of Rheumatology . Nie jest konieczne spożywanie oleju sojowego, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, gdzie większość produktów sojowych jest GMO . Istnieją również dane, które sugerują, że olej sojowy jest związany z rakiem piersi.
Można też stosować jako dip do sałaty lub do surowych warzyw takich jak ogórki, kalafior, lub papryka.
Glutation z przewodu pokarmowego praktycznie nie trafia do krwioobiegu.
W minimalnej ilości, ale trafia. I nawet ta niewielka ilość wspomaga działanie antyoksydacyjne a dodatkowo obniża adsorpcję obecnych w pokarmie nadtlenków lipidowych..
Bardzo ciekawy post!!! Pozdrawiam serdecznie!:))
xx Basia
http://kasztanowydomek.blogspot.co.uk/
wcale nie ma tak dużo tych witamin i minerałów