1. Aby wyregulować nasze hormony musimy doprowadzić nasz układ trawienny i zniwelować stany zapalne do optymalnego poziomu :

    – Zbadaj krew pod kątem wskaźników zapalnych CRP, OB i homocysteina oraz wzbogacić swoją dietę o naturalne produkty przeciwzapalne.  (3) (4)
    Zbadaj poziom zonuliny w swoim organizmie aby dowiedzieć się czy nie masz „zespołu nieszczelnych jelit”, który determinują twoje ciało do  osłabiania układu odpornościowego oraz zwiększają ryzyko zachorowania na choroby autoagresywne. Nieszczelne jelita zwiększają również ryzyko zaburzeń hormonalnych. W celu uszczelnienia bariery jelitowej zmień nawyki żywieniowe, wprowadź higieniczny tryb życia oraz wzbogać swoją dietę o naturalne probiotyki i probiotykoterapię. (5) (6)
    – Wyeliminuj ze swojej diety 11 produktów, które nasilają stany zapalne i niszczą twój układ trawienny. (głownie tłuszcze trans, przetworzoną żywność oraz cukier połączony z glutenem )
    – Wyeliminuj ze swojej diety słodzone napoje  które zawierają syrop glukozowo fruktozowy (osłabia wątrobę i może powodować niealkoholowe stłuszczenie wątroby )
    – Wyeliminuj ze swojej diety produkty,  po których masz wzdęcia, zgagę, zaparcia, czujesz się otępiały i jesteś podenerwowany.
    – Zadbaj o kluczowe witaminy i minerały w twojej diecie, stosuj dietę bogato odżywczą
    – Kontroluj swój mocz, paznokcie, kał, gazy jelitowe , zapach ciała, przebarwienia na twarzy (7), dziwne naloty na języku, uważaj na nieświadome zatrucia metalami ciężkimi (alkohol, papierosy, narkotyki ),

  2. Nasze ciało ma zdolność samoregeneracji i kalibracji, musimy mu tylko stworzyć odpowiednie warunki, nie zapominajmy o podstawach :

    Prawidłowe nawodnienie 
    Pozbycie się metali ciężkich z organizmu
    Zadbaj o prawidłową regenerację
    – Bądź aktywny – jeżeli masz już stwierdzoną insulinooporność czy leptynooporność stosuj krótkie intensywne treningi (interwałowe które poprawiają wrażliwość na insulinę i leptynę)
    Stosuj probiotyki  (ja używam Enterol, Dicoflor i Laktoferyna – po wcześniejszym zbadaniu stanu mikroflory )
    – Stosuj w swojej kuchni ojek kokosowy, który poprawia wrażliwość hormonalną i działa bakteriobójczo
    – Dbaj o swoje serce, pamiętaj o produktach oczyszczających nasze tętnice
    –  Unikaj konserwantówwzmacniaczy smaków i substancji środowiskowych,  które pogarszają komunikację układu nerwowego z naszym mózgiem i pośrednio przyczyniają się do zaburzeń hormonalnych
    – Pamiętaj o dokładnym myciu przemysłowych owoców i warzyw
    – Uważaj na popsute produkty

Więcej na szkoleniu : 
zrzut-ekranu-2016-11-29-o-20-44-50