Ukryty cukier w popularnych napojach

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kolorowe, słodkie, najczęściej gazowane napoje to spożywane przez nas źródło węglowodanów prostych w diecie. Szczególnie teraz, w okresie letnim, kiedy dokuczają nam upały i staramy się zadbać o nawodnienie naszego organizmu i ugaszenie pragnienia sięgamy po nie szczególnie chętnie. Ale czy zdajemy sobie sprawę, że oprócz dobroczynnego działania nawadniającego, chłodzącego i kojącego pragnienie są one źródłem całkiem pokaźnych zbędnych kalorii dostarczanych naszemu organizmowi? Oto ranking zawartości cukru w popularnych napojach.

Czytaj etykiety!

Cukier nie jedno ma imię. Ten z pospolitej cukierniczki to przede wszystkim sacharoza będąca połączeniem fruktozy i glukozy. Jednak Pamiętajmy, że cukrem jest: glukoza, fruktoza, sacharoza, galaktoza, dekstroza, maltoza,  syrop glukozowo-fruktozowy, maltodekstryna, syrop kukurydziany, syrop jęczmienny i wiele innych. Kupując ulubione napoje zwracajcie uwagę na etykiety, dotyczy to również produktów spożywczych. Świadomie wybierajcie produkty o jak najniższej zawartości cukrów prostych. Zwracajcie szczególną uwagę na produkty typu light. Osoby dbające o sylwetkę często wpadają w taką pułapkę. Produkty te przeważnie zawierają mniej tłuszczu, ale za to więcej cukru. Tymczasem ilość węglowodanów i tłuszczów powinna być zbliżona.

 

 

TO ILE TEGO CUKRU?

Ile cukru możesz spożyć? W 2014 r. WHO zaleciło, aby ilość cukru, którą możemy bezpiecznie spożywać zmniejszyć z 10-procentowego zapotrzebowania energetycznego do 5%. zalecana ilość to 5 łyżeczek (20g) dla przeciętnej kobiety o prawidłowej masie ciała, 6 łyżeczek (24g) dla przeciętnego mężczyzny o prawidłowej masie i tylko 3 łyżeczki (12g) dla dzieci. Obecnie wiele dzieci tylko na śniadanie zjada 2-3 razy więcej cukru niż zalecają wytyczne. To właśnie obecność ukrytego cukru w popularnych produktach spożywczych wpływa na nieświadome zwiększone jego spożycie, a konsekwencje tego są tragiczne.

Napój Cukier w 1 litrze napoju Kostki cukru w 1 litrze napoju (kostka=5g)

Coca-cola 106g 21,2 kostki
Dr Pepper  69g 13,8 kostki
Cherry Coke 106g 21,2 kostki
Schweppes Tonic 89g 17,8 kostki
Pepsi 110 g 22 kostki
Tiger (energy drink) 108g 21,6 kostki
Powerade (napój izotoniczny) 33g 6,6 kostki
Mirinda 129g 25,8 kostki
Lipton Ice tea 69g 13,8 kostki
Mountain dew 124g 24,8 kostki
Oranżada Hellena 91g 18,2 kostki
Fanta pomarańczowa 92g 18,4 kostki
Sprite 100g 20 kostek
Fanta cytrynowa 112g 22,4 kostki
Kinley tonic 94g 18,8 kostki
Nestea 75g 15 kostek
Tymbark napój wiśnia-jabłko 100g 20 kostek
Polococta 100g 20 kostek
Burn (energy drink) 66g 13,2 kostki
Red bull (energy drink) 108g 21,6 kostki
Lemoniada Tymbark 15,2g 3,04 kostki
Pepsi twist 117g 23,4 kostki
7Up 107g 21,4 kostki

Jak widzimy w powyższym zestawieniu ilości cukru zawartego w przykładowych napojach są ogromne. Włączając je do naszej diety możemy narazić się na spożywanie nawet kilogramów cukru dziennie. W popularnych napojach zawartość naturalnego soku jest znikoma, a ich wspaniały słodki smak zawdzięczamy dodatkowi cukru na etapie produkcyjnym. Napoje te oprócz cukru zawierają również całą gamę innych związków szkodliwie wpływających na nasz organizm i zaburzających jego funkcje przy nadmiernym spożyciu. Nie zapominajmy o napojach energetyzujących – to nie tylko kofeina, tauryna ale i zastrzyk z czystym cukrem i konserwantami.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

cukier2

Black Energy – ok. 6,5 łyżeczki cukru

 

A co z napojami dla dzieci???

Otóż dla porównania popularny sok „Kubuś” – jedna szklanka 250ml zawiera 26,25g cukru, a „Kubuś Waterrr” to mój faworyt 5 łyżeczek (25g) w jednej butelce- reklamowany jako WODA czyli coś co można pić cały czas! Podobnie „Kubuś Play!”- 7 łyżeczek cukru w szklance!. Szok!

cukier3

 Jakie konsekwencje?

Jest wiele konsekwencji nadmiernego spożycia cukru najgroźniejsza jednak jest otyłość. Cukier jest wysokokaloryczny, a także pobudza apetyt. Powoduje błyskawiczny wzrost poziomu glukozy we krwi, co zmusza trzustkę do gwałtownego wyrzutu insuliny. Trwałe wahania poziomu insuliny powodują zmniejszenie wrażliwości na leptynę – substancję hamującą apetyt. Tyjemy- niewykorzystana glukoza zmienia się w tłuszcz. Natomiast nadwaga i otyłość sprzyjają rozwojowi cukrzycy typu 2 i chorób układu sercowo-naczyniowego. Zwiększony poziom tkanki tłuszczowej powoduje wzrost produkcji insuliny. Hormon ten wydzielany w znacznej ilości powoduje skurcz naczyń krwionośnych i uszkadza ich nabłonek.
Pojawiły się hipotezy, że zwiększone spożycie cukrów zwiększa ryzyko zachorowania na niektóre typy raków (sutka, macicy, jelita grubego, prostaty) jak i ma również wpływ na przyspieszenie rozwoju komórek nowotworowych.
Cukier zwiększają poziom trójglicerydów, a pośrednio także cholesterolu LDL, sprzyjając miażdżycy. Ponadto obniża odporność, ma bowiem szkodliwy wpływ na bakterie jelitowe, które „trenują” komórki układu odpornościowego. Nadmiar cukrów w diecie nasila stany zapalne, sprzyja stłuszczeniu wątroby, kamicy pęcherzyka żółciowego i grzybicom (cukier stanowi pożywkę dla grzybów).
Ponadto tkanka tłuszczowa nagromadzona w okolicy brzucha działa jak gruczoł dokrewny- wytwarza substancje szkodliwe mające wpływ na cały organizm.

Co wybrać?

Jest chyba jedno najbardziej odpowiednie stwierdzenie- WODA. Czysta, mineralna lub źródlana. Nie ta smakowa która również jest źródłem ukrytego cukru bo to aż 84g na 1,5l!
Jeśli nudzi Cię smak czystej wody, samodzielnie możesz stworzyć wodę smakową dodając do dzbanka z wodą liście świeżej mięty, plastry cytryny, limonki, arbuza truskawek, możesz wrzucić kawałek imbiru czy świeżego ogórka. Opcji jest naprawdę wiele.
Jeśli masz ochotę na napój:
Biały cukier zastąp: miodem, ksylitolem, stewia, melasą z karobu lub trzcinową albo syropem klonowym. Wszystkie, oprócz dostarczenia tzw. kalorii, stanowią źródło cennych składników odżywczych m.in. wapnia, magnezu, żelaza, inuliny, witaminy E i wielu innych.

 

Cukier zabija – kulisy, jak koncerny Nas ogłupiają!

Cukier i gluten – sprawcy nieszczelności jelit.

M&M-sy cukierki, które mogą powodować raka, migreny, nadpobudliwość, alergię i wiele innych dolegliwości.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz