8 całkowicie naturalnych źródeł probiotyków

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zaskoczył Cię temat probiotyki? Nie jesteś sam. Naukowcy dopiero odkrywają dlaczego i jak probiotyki, „dobre” bakterie, które żyją w jelitach i układzie trawiennym, mogą zwiększyć Twoje zdrowie. Badania sugerują, że są odpowiedzialne za różne korzyści, w tym wspierają układ odpornościowy, łagodzą depresję i pomagają zapobiegać otyłości. Prawdopodobnie widziałeś probiotyki w postaci kapsułek lub proszku, ale można też znaleźć te przyjazne bakterie w wielu produktach spożywczych może już warto zacząć je jeść.

Jeżeli chcesz otrzymywać materiały dotyczącego zdrowych jelit prosto na massengera kliknij w ten link : Włącz powiadomienia 

„Nie ma nauki która sprawia, że jestem świadom, co do tego która metoda dostarczania do jest lepsza: suplementy czy żywność,” mówi Kristi King R.D., rzecznik Akademii Żywienia i Dietetyki. Przestrzega również, że probiotyczne suplementy nie są regulowane przez FDA, czyli co jest na etykiecie może nie być koniecznie tym co jest w środku. „Ktoś, kogo odporność jest zagrożona, powinien być szczególnie ostrożny jeśli chodzi o suplementy, które nie są regulowane przez FDA.”

Oto, co naukowo wiemy: Żywność ma niemal natychmiastowy wpływ na środowisko jelit, które składa się z bilionów drobnoustrojów. „Można uzupełnić florę bakteryjną w ciągu trzech do czterech dni,” mówi Gina Sam, MD, MPH, dyrektor Mount Sinai Gastrointestinal Motility Center w The Mount Sinai Hospital.

Ale wciąż istnieją wątpliwości dotyczące jak często – i w jakich ilościach – trzeba by spożywać niektóre probiotyki, aby czerpać z nich korzyści. „To frustrujące dla mnie jako pracownika służby zdrowia, ponieważ ludzie chcą solidną odpowiedź ale badania po prostu nie dają jeszcze jasnej odpowiedzi,” mówi King. Zauważa, że choć istnieją setki szczepów probiotyków, tylko dwa najczęstsze szczepy, Lactobacillus i Bifidobacterium, były szeroko badane.

Czy wiesz , że przyczyną problemów z otyłością i nadwagą mogą być zaburzenia w naszej mikroflorze jelitowej ? Więcej na szkoleniu tutaj Z kodem : MD30 oszczędzasz 21zł (-30%)

Ponieważ probiotyki istnieją jako suplementy diety brakuje silnych dowodów naukowych potwierdzających ich bezpieczeństwo i skuteczność, najlepsze dla nas może być więc stosowanie przez nas diety bogatej w probiotyki (Plus, suplementy mogą być drogie!). I pamiętaj, jeśli masz uporczywy niepokój żołądkowo-jelitowy, należy zawsze skonsultować się z lekarzem.

„Jedzenie ma niemal natychmiastowy wpływ na środowisko jelit, które składa się z bilionów drobnoustrojów.

8  pokarmów zawierających probiotyki

1. Kefir

Mleczny napój pochodzący z Rosji i Turcji, kefir jest kandydatem, aby być jeszcze lepszym źródłem probiotyków niż jogurt. Uzyskany przez fermentację mleka kozy, krowy lub mleka owczego. Napój ten zawiera dziesięć do 20 różnych rodzajów bakterii. Według badań opublikowanych w American Journal of Dietetics, kefir okazał się pomocny w złagodzeniu nietolerancji laktozy u niektórych dorosłych. Nie podoba Ci się specyficzny smak? Spróbuj użyć kefiru zamiast mleka w recepturze swojego ulubionego smoothie.

2. Kimchi

Pikantne i kwaśne, to tradycyjne koreański danie jest wykonane przez fermentację kapusty, ogórka lub rzodkiewki. Ponieważ są to głównie marynowane warzywa, kimchi jest doskonałym, niskokalorycznym źródłem  błonnika. Przygotowując kanapki, frytki lub zupy z tym wyjątkowym dodatkiem, możesz świetnie urozmaicić swoją dietę jednak pamiętaj, aby dodać na samym końcu, aby uniknąć gotowania które zniszczyłoby dobre bakterie. Wczesne badania pokazują związek między spożyciem kimchi i regulacją funkcjonowania układu odpornościowego.

TRZYMAM DIETĘ, ALE NIE MOGĘ SCHUDNĄĆ z brzucha oraz ud a moje samopoczucie cały czas się pogarsza – jakie są przyczyny, co można zrobić? Więcej na szkoleniu tutaj  Z kodem : MD30 oszczędzasz 21zł (-30%)

3. Kwaśne pikle- Kiszonki

Słono- kwaśne, marynowane warzywa także dostarczają szczyptę probiotyków. Poszukuj odmian, które są marynowane w wodzie i soli morskiej zamiast octu, mówi dr Sam. Ocet w przeciwieństwie do solanki nie pozwoli na korzystny wzrost bakterii. Bonus: Sok po marynacie jest bogaty w elektrolity, i wykazano, że może skutecznie złagodzić skurcze mięśni wywołane wysiłkiem.

Co Twoja flora jelitowa mówi o Tobie – nowy wymiar walki z chorobami

4. Kombucha

Kom-bu-co? „. Kombucha (wymawiane kum-bu-cha) jest to lekko słodki i gazowany płyn, który powstaje, gdy słodka czarna herbata jest fermentowana z grzybami podobnymi do kolonii bakterii o nazwie „scoby”. Kombucha zaliczana jest jako silne źródło probiotyków – dowodem jest, oznaczenie i  wyraźnie wskazanie na etykiecie. Każda butelka napoju marki Synergy fermentowanych herbat, pakuje miliard Coagulans Bacillus i miliard Saccharomyces boulardii dwa rodzaje organizmów, które są przemyślane, aby pomóc i zapobiec biegunce. Jednakże kultury i metody przygotowania będą się różnić, jest to trudne do spostrzeżenia właśnie których probiotyków będzie ile w danej partii kombuchy.

5. Kapusta kiszona


Podawana
do najlepszych wędlin lub jako dodatek do dań, przetwór ten jest wykonany z kapusty oraz soli. Pamiętaj, że nie wszystkie kiszone kapusty z supermarketów będą bogate w korzystne bakterie. Dr Sam mówi, ze należy sprawdzić, czy kiszonka została poddana pasteryzacji, ponieważ proces ten niszczy probiotyki. Tylko pamiętaj: przed jedzeniem niepasteryzowanych pokarmów w czasie ciąży należy zawsze skonsultować się z lekarzem.

 6. Chleb na zakwasie

Probiotyki w chlebie? Uwierz w to. Ten charakterystycznie smakujący, lekko kwaskowy chleb jest wykonany z użyciem zaczynu na zakwasie (który działa podobnie jak drożdże) i zawiera Lactobacillus. Ponieważ przygotowany jest na zakwasie posiada niski indeks glikemiczny, dzięki niemu będziesz dłużej syty zamiast krótkotrwałych skoków energii i napadów głodu.

7. Miso

Soja fermentowana z brązowym ryżem to inaczej pasta miso, produkt ten jest popularną przyprawą używaną w kuchni azjatyckiej. Proces fermentacji jest to to, co sprawia, że ta przyprawa także jest postrzegana jako bogate źródło Lactobacillus acidophilus. Ponieważ ma silny słony smak, i dużo sodu, będzie trzeba przejść długą drogę! Dr Sam zauważa, że jeszcze nie jest zgłoszone ponad 160 szczepów probiotyków w miso.

8. Tempeh

Inny rodzaj żywności utworzony w wyniku fermentacji soi, tempeh jest produktem w formie białych bloków, który jest często stosowany jako bogaty w proteiny substytut mięsa dla wegan i wegetarian. Należy pamiętać, że ma więcej kalorii – ale też więcej białka, błonnika i potencjał probiotyczny – niż tofu, który jest również na bazie soi.

Wzmocniony przez Probiotyki


Jeśli przeszkadza Ci niepokój żołądkowo-jelitowy lub chcesz wzmocnić swoją odporność, każde z tych źródeł naturalnych probiotyków może stanowić pewną ulgę. „Te bogate probiotyczne pokarmy nie tylko dają nam dobre bakterie, ale większość produktów spożywczych daje nam również inne korzyści zdrowotne” mówi King. Jest to sytuacja bardzo korzystna.
Konsumenci mają szeroki wybór kapsułek, płynów i żywności do wyboru, więc jest to ważne, aby wybrać opcję, która pasuje do Twojego budżetu, upodobań i potrzeb leczniczych. Nadal nie masz pewności? Porozmawiaj ze swoim lekarzem w celu omówienia, czy recepta na probiotyki klasy medycznej może być właśnie dla Ciebie, mówi King.




1 Komentarz

  1. Gdzie kupujesz kimchi, kombuchę, miso czy tempeh?
    Z tego co widzę na allegro jest to mało dostępny towar, w którym wydaje mi się, że z racji importu z dalekich krajów jest dużo konserwantów.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz