11 pokarmów, które naturalnie odblokowują tętnice i chronią przed zawałem serca.


Podziel się ze znajomymi 🙂
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jak wiemy istnieje wiele soków, koktajli i odżywczych napojów, które oczyszczają organizm i są nazywane czasami „bombami”witaminowymi. Natura obdarzyła nas również pokarmami, które mają wspaniałe właściwości oczyszczające. Poniżej przedstawiamy 10 pokarmów, które mogą pomóc odetkać tętnic i chronić twoje serce!

Awokado. Zamiast majonezu na kanapkę, pokrój owoc awokado. Badania wykazały, że codzienne spożywanie gruszki awokado wpływa na poprawę prawidłowego poziomu homocysteiny, oraz optymalizują parametry lipidogramu oraz poprawiają stężenie HDL i LDL,   pomaga utrzymać tętnice wolne od zatorów.

Szparagi. Oczyszczają tętnice. Przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi i zapobiegają tworzeniu się zakrzepów, które mogą powodować choroby układu sercowo-naczyniowego. Te jarzyny są pełne błonnika i minerałów, a także zawierają całą listę witamin w tym K, B1, B2, C i E.

Granat. Ten owoc zawiera niezwykle cenne fitozwiązki, które działają jako przeciwutleniacze, aby chronić wyściółki naczyń krwionośnych przed uszkodzeniami. Sok z granatów pobudza w organizmie produkcję tlenku azotu, który pomaga utrzymać przepływ bezkolizyjny przepływ krwi w tętnicach.

Brokuły. Te warzywa są bogate w witaminę K oraz wapń, które to odgrywają szczególną rolę w podtrzymaniu zdrowych kości i zapobiegają osteoporozie. Witamina K jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi i ma wpływ na prawidłowy rozwój płodu. Jest także bogata w błonnik, który może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.

Kurkuma. Przyprawa o silnym działaniu przeciwzapalnym. Przyczynia się do likwidacji stwardnienia tętnic – głównej przyczyny miażdżycy. Włączenie kurkumy do diety może zmniejszyć uszkodzenie ścian tętnic, zmniejsza też szanse zakrzepu krwi.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________
Fermentowane ziarna np. soi – zawierają witaminę K2 . Która wyłapuje, cząsteczki wapnia z tętnic i wbudowuje je w kości. Zakrzepy w tętnicach to w dużej mierze  złogi wapniowe i utlenione kwasy tłuszczowe omega-6
Owoc kaki ( zwany persymoną lub hurmą ). Jest w nim mnóstwo przeciwutleniaczy i polifenoli, które działają w celu zmniejszenia stężenia cholesterolu LDL i trójglicerydów. Są one również doskonałym źródłem błonnika, który pomaga regulować ciśnienie krwi i utrzymać czyste tętnice.

Spirulina. Naturalna niebiesko-zielona mikro alga, której nazwa pochodzi od spiralnego kształtu, który przyjmuje. Spirulina pomaga w regulacji poziomu lipidów we krwi. Jest również źródłem białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Wpływa na odbudowę ścian tętnic i stabilizuje ciśnienie krwi.

Cynamon. Ta wyśmienita przyprawa może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Cynamon jest pełen antyoksydantów, które poprawiają funkcjonowanie układu krążenia krwi i chronią przed utlenianiem. Dosyp do kawy, dodaj do kompotu, posyp tosty. Urozmaicisz potrawy i zyskasz na zdrowiu.

Żurawina. Kolejny przeciwutleniacz, który pomoże obniżyć poziom cholesterolu LDL i podnieść HDL. W rzeczywistości regularne spożywanie czystego soku żurawinowego może pomóc zmniejszyć ogólne ryzyko chorób serca aż o 40%!

Zielona herbata. Zawiera znaczne ilości katechin – związków, które hamują wchłanianie cholesterolu podczas trawienia. Picie filiżanki lub dwóch każdego dnia może pomóc poprawić poziom lipidów we krwi i zmniejszyć zatory w tętnicach. Zielona herbata pobudza metabolizm, a prze to pomaga w utracie wagi i wspiera układ krążenia.

 


Podziel się ze znajomymi 🙂
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

6 Comments

  1. Działają jako, może, pomoże – to takie słowa klucze, które niosą ze sobą wiadomość, że te działania nie muszą przynieść oczekiwanego skutku. Często są to wnioski, że skoro podejrzewa się, że dana witamina robi to i tamto, a w danym owocu jest jej sporo, to ten owoc musi pomagać właśnie na to! Akurat mam miażdżycę, przechodziłem zabieg nazwijmy to: udrożniania żył. I dowiedziałem się, że nie ma sposobu (lekarstwa! rośliny! zaklęcia!) które usuwałyby złogi miażdżycowe. Jedyną rośliną, która ma takie właściwości jest … mięta. Ale trzeba by pić jej duże ilości przez lata, bo te działania są takie słabe. Jeżeli ktoś wykazał, że np. awokado odblokowuje tętnice to powinien oczekiwać nagrody Nobla. Oczywiście zaraz za tym idą zarzuty, że: wszyscy wiedzą, ale to firmy farmaceutyczne blokują i już nawet kilku ludzi co mieli to udowadniać zginęło w tajemniczych wypadkach lub zmarło na zawały.

  2. To prawda ze natura obdarzyla nas ludzi wspanialymi mozliwosciami , owocami i jarzynami , ale ile no i jakiej jakosci ( konwencjonalne jarzyny i owoce z supermarketu nie posiadaja zadnych wartosci odzywczych ) trzeba by sporzyc zeby mialy odpowiednie dzialanie na nasz organizm . Istnieje medycznie sprawdzony srodek zeby bardzo szybko i efektywnie odniesc rezultaty – plynny , naturalny i skacentrowany CHLOROFIL . Jezeli cie to interesuje napisz na moj email:a.gredziak@hotmail.de

Dodaj komentarz