Wygląd twojej twarzy zdradzi nam, czego jesz za dużo.

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Specjalista od pielęgnacji skóry Nigma Talib potrafi wyczytać z twarzy jakie błędy żywieniowe popełniamy. Krostki, zmarszczki, zaczerwienienia czy opuchnięcia w konkretnych miejscach to dla niej wskazówki. W swojej książce „Reverse The Signs Of Ageing: The Revolutionary Inside – Out Plan To Glowing, Youthful Skin” wyróżnia typy twarzy charakterystyczne dla efektów wywołanych przez cukier, nabiał, alkohol czy gluten.

W zależności od diety wyróżnia 4 typy twarzy. Który przypomina twoją?


Twarz amatorek wina

1

Typowe objawy:

– zmarszczki lub zaczerwienienie między oczami,

– opadające powieki,

– rozszerzone pory,

– odwodniona skóra

– czerwone policzki i nos

– głębokie bruzdy nosowo – wargowe

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

 

snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/

_________________________________________

Przyczyna:

– regularne picie alkoholu ( większości dni w tygodniu) nie tylko wina.

Alkohol odwadnia skórę, co uwidacznia zmarszczki i zagłębienia w skórze. Alkohol zawiera sporo cukru, który uszkadza kolagen, czyli białko odpowiedzialne za utrzymanie elastyczności skóry. Ponadto, zdaniem Nigmy, jego konsumpcja prowadzi do rozszerzania porów i opadania powiek. Alkohol hamuje działanie enzymu, z pomocą, którego organizm przeciwdziała procesom zapalnym niszczącym skórę. Z tego względu kilka kieliszków wina może wystarczyć, by proces zapalny uwidocznił się w postaci zaczerwienionych policzków czy nosa.
 Wskazówki:

Nigma Talib zaleca 3 – tygodniową przerwę od alkoholu (tyle czasu pozwoli organizmowi wrócić do równowagi), a następnie zmniejszyć konsumpcję alkoholu do sporadycznej.

 

Twarz cukrowa

2

Typowe objawy:

–  zmarszczki pod oczami i na czole,

– cienka skóra o szarym zabarwieniu,

– krostki na całej twarzy,

– zmizerniały wygląd.

 

Przyczyna:

– spożywanie dużej ilości węglowodanów prostych, (ciastka, słodycze, ale także chleb czy ryż).

Produkty te odpowiadają za szybki wzrost poziomu glukozy we krwi i równie szybki jej spadek. W wyniku procesu glikacji nadmiar glukozy przyczepia się do kolagenu i elastyny, co powoduję spadek elastyczności włókien. Skóra staje się cienka, krucha i ma tendencje do pękania. Powstają przedwczesne zmarszczki: zwłaszcza pod oczami, gdzie skóra jest najbardziej delikatna, a utrata kolagenu najbardziej widoczna. Ponadto, nadmiar cukru uszkadza również dystrybucję tłuszczu w organizmie, może to prowadzić do utraty tkanki tłuszczowej odpowiedzialnej za pulchność z twarzy. Twarze miłośników słodkich smaków mogą sprawiać wrażenie zmizerniałych czy wychudzonych. Nadmiar cukru jest bardzo uciążliwy dla jelit. Zaburza on delikatną równowagę bakteryjną, co może skutkować pojawieniem się wyprysków na twarzy, ramionach i klatce piersiowej.

 

Wskazówki:

– Ograniczenie przyjmowania cukrów prostych, najlepiej całkowite jej wyeliminowanie z diety może dać natychmiastowy i długotrwały efekt widoczny na twarzy. Jednak zmniejszenie chociażby o połowę da nam, zauważalną poprawę wyglądu cery.

 


Twarz nabiałowa

3

Typowe objawy:

ciemne worki i cienie pod oczami,

– obrzęknięte powieki,

– małe białe plamki i grudki na brodzie

 

Przyczyna:

– Prawdopodobne problemy trawienia produktów mlecznych tj. sery, jogurty czy śmietana.

Laktoza zawarta w mleku – to na nią część z nas ma nietolerancję. Może się ona pojawić wraz z upływem lat, gdyż wraz z wiekiem tracimy enzymy pozwalające skutecznie ją strawić. Możesz rozpoznać nietolerancję po odbijaniu się albo lekkim mdłościom po wypiciu mleka – mówi Nigma. Co więcej, mleko, które spożywamy, może zawierać ponad 20 hormonów i środków chemicznych. Część pochodzenia naturalnego, część – z antybiotyków, środków przeciwgrzybicznych czy przeciwbólowych, którymi karmione są krowy.

 

 

Wskazówki:

– Jeśli podejrzewasz, że sposób starzenia się twojej twarzy jest związany ze spożywaniem nabiału. Zaleca się wyłączyć wszystkie produkty mleczne z diety na 3 tygodnie i sprawdzić, co się będzie działo z cerą. Efekt może być uderzający – przekonuje.

 

Twarz glutenowa

4

Typowe objawy:

– opuchnięte czerwone policzki,

– ciemne plamy pigmentowe lub krostki na brodzie

 

Przyczyna:

– Nie tolerancja, nadwrażliwość na gluten (białko pochodzenia roślinnego) występującego m.in. w parzenicy, jęczmieniu, życie czy owsie.

W przypadku osób z prawdziwą nietolerancją na gluten, których jest stosunkowo niewiele, białko to rzeczywiście szkodzi. Skłania organizm do atakowania samego siebie. Za jego sprawą wytwarzane są przeciwciała uszkadzające kosmki jelitowe. Ze względu na to, że u niektórych osób wywołuje alergię i nieprzyjemne objawy w postaci m. in. silnych bólów brzucha, wzdęć, biegunek, stał się ostatnimi czasy przedmiotem licznych ataków, a dieta bezglutenowa zyskała na popularności.

 

Wskazówki:

– Osoby o takim typie cery powinny odstawić gluten (m. in. produkty z mąki pszennej, żytniej: chleb, płatki, makarony, ciastka, a także znaczną część kasz). Powinny również pić więcej wody oraz spożywać produkty zawierające dużo błonnika. Obrzęk powinien ustąpić, uwidoczniając kości policzkowe, a odcień skóry się znormalizować.

 

 

„Problemy z trawieniem pewnych pokarmów, nierozpoznane nietolerancje lub nadmierne spożycie czegoś, co w mniejszych ilościach byłoby normalnie strawione może powodować całą lawinę chemicznych i hormonalnych zmian, które przyspieszają procesy starzenia się organizmu i stają się widoczne na twarzy” – mówi Nigma. Jej zdaniem, to, która grupa produktów nam nie służy można poznać po tym, która część twarzy jest najbardziej dotknięta zmianami: czoło, policzki, broda czy oczy.
Nigma Talib nie daje uniwersalnych zaleceń wszystkim kobietom, a każdy przypadek rozpatruje indywidualnie.
„Jeśli uda nam się zidentyfikować szkodzące nam produkty, możemy wyeliminować je z diety lub choć zmniejszyć ich spożycie, a dzięki temu spowolnić procesy starzenia” – przekonuje.

 


Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


 

3 Komentarze

Dodaj komentarz