11 zdrowych produktów, które tak naprawdę są nie zdrowe

Podziel się ze znajomymi :)
  • 18
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    18
    Shares

Branża „zdrowej żywności” jest pełna bzdur. W tym artykule znajdziesz wiele oświadczeń zdrowotnych do wszystkich rodzajów żywności, najczęściej na podstawie braku jakichkolwiek dowodów.

Oto TOP 11 „zdrowej żywności”, które w prawdzie mogą zaszkodzić.

1. Soki owocowe

Soki możesz znaleźć w każdym supermarkecie. Nie zawsze są takie na jakie wyglądają. Zazwyczaj mają małe ilości prawdziwych owoców, a często ich skład nie przekracza kilku składników, takich jak woda, sztuczne aromaty i cukier. Jeśli sięgasz po przemysłowy sok z “prawdziwych owoców”, wiedz, że nie jest to dobry pomysł. Dlaczego? Zazwyczaj pozbyto z nich najcenniejszych wartości, a wszystko co pozostaje to cukier i kilka witamin. Dla przykładu sok z pomarańczy zawiera tyle samo cukru co Coca Cola. Pochłanianie zbyt dużej ilości tego związku może prowadzić do wielu chorób. Spośród nich można wyróżnić: otyłość, cukrzycę typu II, choroby układu krążenia i wiele innych. Dlatego znacznie lepszym wyjściem będzie unikanie soków owocowych, na rzecz jedzenia owoców w postaci stałej.

ile_cukru_jest_w_2015-03-10_10-00-15

Jak zadbać o jelita i zmniejszyć ryzyko, otyłości oraz chorób cywilizacyjnych ? Czy istnieje probiotyk na odchudzanie ?Zapraszam tutaj

2. Pełne ziarno

Prawdą jest, że z dwojga złego lepiej wybrać pełne ziarno. Nie oznacza to jednak, że pieczywo pełnoziarniste jest zdrowe. To tak jakby powiedzieć, że papierosy bez filtra są zdrowsze niż filtrowane. To błędna logika. Istnieje wiele powodów dlaczego powinniśmy unikać pszenicy, w i tym pełnoziarnistej.

Pszenica jest głównym źródłem glutenu w diecie a dokładnie zmutowanej odmiany Gliadyny – 42 chromosomy. Większość populacji nawet nie zdaje sobie sprawy, że może mieć problem z jej tolerancją. Podczas spożywania glutenu nasz układ odpornościowy może atakować błonę śluzową przewodu pokarmowego, prowadząc tym samym do jej uszkodzenia. Może pojawić się ból, wzdęcia, zmęczenie, zmiana konsystencji stolca.

Jedno z badań oznajmia, że spożywanie dużej ilości błonnika prowadzi do niedoboru witaminy D, jednak musimy pamiętać, że optymalna ilość błonnika z produktów bezglutenowych w diecie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego . Inne badania dowodzą, że pszenica prowadzi do podwyższenia LDL, aż o 60%.

aid1966805-728px-Test-for-Gluten-Intolerance-Step-2

3. Nektar z agawy

Na półkach  ze zdrową żywnością z pewnością znajdziesz gdzieś produkt „bezcukrowy”, słodzony agawą. Jest to środek słodzący, reklamowany jako zdrowa alternatywa dla cukru, o naturalnie niskim indeksie glikemicznym. Szkodliwe skutki tego cukru nie mają jednak nic wspólnego z IG. Jest szkodliwe głównie dlatego, gdyż jest naładowany nienaturalną ilością fruktozy, a to może prowadzić do poważnych konsekwencji. Fruktoza jest metabolizowana w wątrobie. Wątroba pełna glikogenu przekształca ten cukier w tłuszcz. Co w konsekwencji może prowadzić do otłuszczenia wątroby i wszelkiego rodzaju problemów metabolicznych, takich jak: odporność na insulinę, hormony i leptyny, a w ostateczności do otyłości i cukrzycy.

Zwykły cukier biały zawiera około 50% fruktozy, gdzie w agawie sięga on 90%. Teraz już wiesz, agawa jest znacznie gorsza, jak cukier!syrop-z-agawy

 

4. Napoje dla sportowców

Napoje dla sportowców zostały stworzone dla osób aktywnych fizycznie, którzy właśnie zakończyli intensywną sesję treningową, gdzie doszło do wyczerpania glikogenu i dużej potliwości.

Z tego powodu zawierają:

  • Wodę – w celu uzupełnienia utraconych płynów,
  • Elektrolity – w celu uzupełniania sodu, który został utracony podczas wydzielania potu,
  • Cukier – który koniecznie trzeba dostarczyć po intensywnym treningu

Nie potrzeba dodatkowych elektrolitów, chyba że miał miejsce BARDZO intensywny trening. Poza tym większość ludzi JUŻ spożywa za dużo cukru. Jedna butelka Gatorade zawiera ponad 30g cukru. Najlepszym rozwiązaniem woda, należy nawadniać się zwłaszcza okołotreningowo.

6. „Zdrowe”Oleje roślinne

Postrach nad tłuszczami nasyconymi zawładnął światem do tego stopnia, że zaczęto spożywać produkty jeszcze gorsze!

Doskonałym przykładem są przemysły produkujące oleje z nasion, jak np. olej sojowy, kukurydziany czy bawełniany. Wymienione tłuszcze wydobywane są z nasion, przy użyciu bardzo ostrych metod przetwarzania, są między innymi:  poddawane wysokiej temperaturze , wybielaniu oraz rafinowane kwasem fosforowym, dokładnie ten sam kwas co znajduje się w cocacoli, przez to stają się toksyczne. Mało tego zawierają spore ilość kwasów tłuszczowych omega-6, bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Powinniśmy ich dostarczać znacznie mniej, a jeśli już to głównie z mięsa i orzechów. W prawdzie omega-6 spożywamy w dużym nadmiarze, co rodzi nam masę problemów. Wyróżniamy między innymi stany zapalne, które są główną przyczyną chorób przewlekłych. Ponadto przemysłowe oleje roślinne zawierają 0,56-4,2% kwasów trans, które są silnie toksyczne. Proporcja kwasów tłuszczowych omega3 do omega6 powinna być 1:1 a statystyki pokazują, że dysproporcja jest na poziomie 1:15

Nie odnosi się to do olejów tłoczonych na zimno, nierafinowanych i nie zjełczałych. Niestety większość przemysłowych olejów jest toksyczna.

6. Produkty beztłuszczowe i o obniżonej zawartości tłuszczu

Od kiedy pierwszy raz wyszła informacja o „low-fat” , wytwórcy rozpoczęli produkcję „zdrowych” wytworów, które były niskotłuszczowe lub beztłuszczowe. Jedynym problemem było to, że nie były smaczne. Zaczęto więc dodawać środki chemiczne, sztuczne substancje słodzące i ogromne ilości cukru. W efekcie końcowym zostało zastąpione to co było dobre – tłuszcz, tym co jest złe – cukier. Stąd otrzymujemy całkowicie „zdrowy” niskotłuszczowy jogurt pełen szkodliwych składników.

Należy omijać produkty Low-Fat i Fat-Free!
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

 

snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/