Wszystkie przepisy dopasowane do twojego zapotrzebowania kalorycznego ( odchudzanie, masa) znajdziesz w naszych dietach.

🥛 Mleko zwierzęce – najczęstszy alergen, nadmiar kazeiny nie jest rekomendowany, raz na jakiś czas można wypić, nie jako fundament zbilansowanej diety

🍬Słodycze – kwasy tłuszczowe trans i syrop fruktozowy zwiększają ryzyko cukrzycy II, Nowotworów, chorób autoagresywnych

🍫 Mleczna czekolada – słaby stosunek kalorii do wartości odżywczych, zawiera więcej kwasów tłuszczowe trans i syropu fruktozowego niż gorzka czekolada

🥑 Margaryna – zbrodnia przeciwko ludzkości

😉 Wymysł chemików a nie natury, same kwasy tłuszczowe trans

🍞 Pieczywo przemysłowe – brak jakikolwiek norm i standardów dotyczących produkcji pieczywa, najlepiej piec samemu lub korzystać z małych zaufanych piekarni.

Jeżeli chcesz poprawić samopoczucie oraz ogólny stan zdrowia wybieraj węglowodany dobrej jakości i unikaj przetworzonych produktów.

Węglowodany złe – rafinowane

Wszystkie węglowodany z których w sposób sztuczny zostały usunięte naturalne substancje biologiczne (błonnik, witaminy, minerały i inne związki biologicznie aktywne) są węglowodanami złymi np. biała mąka, cukier, syrop kukurydziany. Ponadto do złych produktów możemy zaliczyć węglowodany wzbogacone o kwasy tłuszczowe tran, syrop glukozowo fruktozowy oraz chemiczne wzmacniacze smaku np. paluszki, ciastka na wagę itp

Dobre węglowodany – odżywcze

Dobrymi węglowodanami są wszystkie owoce, warzywa, orzechy, przyprawy oraz nasiona w niezmienionej postaci, tak jak matka natura je stworzyła. Im mniejsza obróbka termiczna tym lepiej, dlatego rekomenduje zielone szejki na bazie warzyw.
Warto wybierać produkty z jak najwyższą pojemnością antyutleniającą *ORAC np. cynamon, aronia oraz produkty znajdujące się jak najwyżej w skali *ANDI np. jarmuż, rukiew wodna, kapusta chińska

Możemy podzielić węglowodany na proste (te co szybko podnoszą poziom cukru w naszym krwiobiegu) i złożone (te co wolno podnoszą poziom cukru w naszym krwiobiegu)
Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny są istotne, ale nie są najważniejsze, stosowanie ich w różnym kontekście ma sens np. nieprzetworzone węglowodany proste świetne są aby odbudować glikogen po intensywnym treningu, nieprzetworzone węglowodany złożone można zastosować np. przed treningiem aby zoptymalizować uwalnianie energii na treningu.

Najistotniejsze w komponowaniu posiłków jest dostarczanie jak największej ilości składników biologicznie aktywnych (które konserwują nasze DNA i wydłużają życie) oraz dopasowanie tak makroskładników (BTW) aby energia i samopoczucie przy wykonywaniu czynności codziennych była na najwyższym poziomie

ORAC – zdolność niszczenia wolnych rodników, im wyższa wartość danego produktu tym lepiej chroni komórki naszego ciała.

ANDI – skala pokazująca jak największą gęstość odżywczą danego produktu. Chodzi o to aby w 100kcal produktu była jak najwięcej witamin, minerałów oraz związków biologicznie aktywnych.