Jak wykazują badania w wysoce rozwiniętych społeczeństwach takich jak USA ok. 35% oraz ok. 23% Europy cierpi na insulinooporność , która może prowadzić do cukrzycy.

Wszystkie przepisy dopasowane do twojego zapotrzebowania kalorycznego ( odchudzanie, masa) znajdziesz w naszych dietach.

Nawet przez kilka lub kilkanaście lat można mieć już tą przypadłość a w ogóle o tym nie wiedzieć.

Jak to się dzieje.

Hormon insuliny stymuluje nasze komórki, aby w odpowiednim momencie mogły pobrać glukozę z krwi. [su_highlight background=”#ffd512″]Dzięki oporności na insulinę nasze komórki stają się niewrażliwe na insulinę[/su_highlight]. Ignorują ją i przez to glukoza nie jest pobierana z krwi. Nasz organizm produkuje coraz więcej insuliny, aby komórki mogły w końcu pobrać cukier z krwi , ale to nie działa. A poziom insuliny rośnie coraz wyżej.

Zioła, przyprawy i odpowiednie pokarmy to nasza pierwsza linia obrony.

Wysokie poziomy insuliny powodują :

  1. szybki przyrost wagi,
  2. przedwczesne starzenie się,
  3. wysokie ciśnienie krwi ,
  4. choroby serca i wyższe ryzyko raka
  5. Ostatecznie prowadzą do cukrzycy typu 2.


Oto osiem przypraw i pokarmów, które mogą pomóc przywrócić i utrzymać wrażliwość komórek na insulinę.

1. Kurkuma

W 100% skuteczna w zapobieganiu cukrzycy

  • Badania z 2009 r. wykazały , że kurkumina , substancja czynna występująca w kurkumie , [su_highlight background=”#ffd512″]była od 500 do 100 000 razy skuteczniejsza niż lek na receptę Metformina[/su_highlight] przeznaczona do aktywowania odpowiedniego wchłaniania glukozy z krwi.
  • W innym badaniu z udziałem 240 osób dorosłych w wieku przedcukrzycowym pacjenci otrzymywali dziennie 250 miligramów kurkuminy lub placebo. Po dziewięciu miesiącach u 16,4 % osób , które nie przyjmowały kurkuminy a przyjmowały placebo rozwinęła się cukrzyca. [su_highlight background=”#ffd512″]Natomiast u pozostałej części grupy , która przyjmowała kurkuminę cukrzyca nie rozwinęła się. [/su_highlight]Innymi słowy, kurkumina była w 100% skuteczna w zapobieganiu cukrzycy typu 2

2. Imbir

Obniża poziom glukozy we krwi na czczo o 10,5%

  • W specjalnym badaniu 88 chorych na cukrzycę zostało podzielonych na dwie grupy. Każdego dnia jedna grupa otrzymywała placebo, a druga otrzymywała 3 kapsułki z proszkiem imbiru. Po ośmiu tygodniach grupa imbirowa zredukowała poziom cukru na czczo o 10,5%[su_highlight background=”#ffd512″]. Ale grupa placebo ZWIĘKSZYłA poziom cukru we krwi na czczo o 21%.[/su_highlight] Ponadto wrażliwość na insulinę znacznie wzrosła w grupie imbiru.
  • W innym badaniu naukowcy udowodnili, że 1600 mg dziennie imbiru poprawia osiem markerów cukrzycy , w tym wrażliwość na insulinę .

3. Cynamon

Mniej niż połowa łyżeczki dziennie obniża poziom cukru we krwi

  • Cynamon działa częściowo poprzez spowolnienie tempa opróżniania żołądka po jedzeniu. Badania polegały na tym , że raz dziennie na czczo jedna grupa zjadała po filiżance puddingu bez dodania cynamonu a druga zjadała po filiżance puddingu z dodaniem cynamonu. [su_highlight background=”#ffd512″]Zaobserwowano , że dodanie cynamonu spowolniło tempo opróżniania żołądka z 37% do 34,5% i znacznie spowolniło wzrost poziomu cukru we krwi.[/su_highlight] Nawet mniej niż połowa łyżeczki dziennie zmniejsza poziom cukru we krwi u cukrzyków typu 2.

4. Ekstrakt z liści oliwnych

Wyniki porównywalne z metforminą

Badacze z University of Auckland udowodnili, że wyciąg z liści oliwnych zmniejsza wrażliwość na insulinę .

W specjalnym badaniu, 46 mężczyzn z nadwagą podzielono na dwie grupy. Jedna grupa otrzymywała kapsułki zawierające wyciąg z liści oliwnych, a druga grupa otrzymywała placebo. Po 12 tygodniach ekstrakt z liści oliwnych obniżył oporność na insulinę średnio o 15%. [su_highlight background=”#ffd512″]Zwiększył również produktywność komórek produkujących insulinę w trzustce o 28%.[/su_highlight] Naukowcy zauważyli, że suplementacja ekstraktem z liści oliwnych dała wyniki „porównywalne z powszechnymi lekami na cukrzycę (szczególnie metforminą)”.

5. Jagody po posiłku

Badania pokazują, że organizm potrzebuje mniej insuliny, aby uzyskać równowagę cukru po posiłku, jeśli je się również jagody . W badaniu zdrowych kobiet w Finlandii badani zostali poproszeni o zjedzenie białego i żytniego chleba. Z tym , że jeden raz spożywano sam chleb a drugi raz chleb z musem z jagód . Skrobia w samym chlebie podwyższa poziomy glukozy po posiłku.[su_highlight background=”#ffd512″] Naukowcy odkryli jednak, że dodawanie jagód do pieczywa znacznie zmniejszyło wzrost dawki insuliny po posiłku.[/su_highlight] Mus składał się z truskawek, borówek, żurawin i jeżyn.

6. Czarnuszka siewna

Tylko 2 gramy tych nasion zmniejszają oporność na insulinę

W badaniu 94 pacjentów z cukrzycą naukowcy zalecali 1, 2 lub 3 gramy dziennie nasion czarnuszki . Naukowcy odkryli, że przy dawce 2 gramów dziennie, czarne nasiona znacząco obniżają poziom glukozy we krwi na czczo i insulinooporność. Wyższa dawka 3 gramów na dzień nie przynosiła dodatkowych korzyści.
Czarnuszka ceniona jest  przez tysiące lat ze względu na ich właściwości lecznicze. Określane są czasem jako rzymska kolendra, czarny sezam i czarny kminek. Zostało to nazwane lekiem na wszystko oprócz śmierci .

7. Spirulina

Zwiększa wrażliwość na insulinę o 225%

W specjalnym badaniu pacjentów opornych na insulinę naukowcy porównali moc spiruliny i soi, aby kontrolować poziomy insuliny. Badaniom podano dwie grupy pacjentów po 17 osób. Jedna grupa otrzymywała 19 gramów spiruliny dziennie. Druga grupa pacjentów otrzymało 19 gramów soi. [su_highlight background=”#ffd512″]Po ośmiu tygodniach grupa przyjmująca spirulinę ,zwiększyła wrażliwość na insulinę średnio o 224,7%, [/su_highlight]podczas gdy grupa przyjmująca soję zwiększyła wrażliwość na insulinę o 60%.

8. Berberyna

Jest tak samo dobra jak trzy różne leki na cukrzycę

Berberyna to gorzki związek występujący w korzeniach kilku roślin, w tym gron złotonośnych, berberysu i Oregonu. [su_highlight background=”#ffd512″]Badania dowodzą, że jest tak samo dobry jak leki na receptę na cukrzycę.[/su_highlight] Chińscy naukowcy porównali berberynę do metforminy w badaniu pilotażowym z udziałem 36 pacjentów. Zauważyli, że berberyna obniżyła poziom cukru we krwi tak samo dobrze jak metformina w ciągu zaledwie trzech miesięcy. Pacjenci znacząco zmniejszyli także poziom glukozy we krwi na czczo oraz stężenie glukozy we krwi po posiłku.
W tym samym badaniu naukowcy podawali berberynę 48 pacjentom z cukrzycą przez trzy miesiące. Po zaledwie jednym tygodniu berberyna obniżyła zarówno poziom glukozy we krwi na czczo, jak i po posiłku. Ponadto ich oporność na insulinę spadła o 45%.
Inni badacze [su_highlight background=”#ffd512″]przeprowadzili metaanalizę 14 badań z udziałem 1068 uczestników. Zauważyli, że berberyna była równie skuteczna jak metformina, glipizyd i rozyglitazon .[/su_highlight] To są trzy najlepsze leki na cukrzycę na rynku. A berberyna nie ma skutków ubocznych.

Warto zapamiętać :

Jak poprawić wrażliwość na insulinę, spotęgować spalanie tkanki tłuszczowej i polepszyć samopoczucie ?

  1. Stosuj trening siłowy, mieszany z treningiem beztlenowym, badania pokazują, że krótkie intensywne ćwiczenia typu HIT, Tabata po pierwsze spalają nadwyżkę glukozy we krwi a po drugie powodują w naszym ciele dług tlenowy, który dostarcza o 200% więcej tlenu po zakończonym treningu. Taka pozytywna anomalia w naszym ciele tworzy się tylko przy treningach o intensywności ok. 90% tętna maksymalnego. Tego typu trening charakteryzuje się ćwiczeniami wielostawowymi i akcentami treningu siłowego. – więcej na ten temat 
  2. Stosuj urozmaiconą aktywność fizyczną – tutaj
  3. Musisz zacząć stosować manipulację węglowodanami – tutaj
  4. W 100% należy wyeliminować cukry proste – więcej na ten temat 
  5. w 100% wyeliminować kwasy tłuszczowe trans – więcej na ten temat 
  6. w 100% wyeliminować syrop glukozowo fruktozowy – więcej na ten temat 
  7. Musisz odbudować jelita – więcej tutaj 
  8. Musisz zlikwidować przewlekłe stany zapalne – więcej tutaj 
  9. Jedz produkty poprawiające wrażliwość na insulinę – tutaj 
  10. Stosuj dietę pogatoodżywczą – tutaj 
  11. Wieloletnie stany zapalne, które utrzymują się w naszym organizmie są prekursorami wszystkich chorób cywilizacyjnych. Analizując  źródło choroby wyszło by, że ok. 90% swój początek ma w mikro stanach zapalnych, które ewoluowały na przestrzeni lat w przewlekłe stany/choroby takie jak :  zawał, udar mózgu, cukrzyca, choroby nowotworowe, degeneracja stawów, choroba Alzheimera. cukrzyca II czy insulinooporność. Jak usunąć stany zapalne w insulinooporności ?[su_highlight background=”#ffd512″] ŻYWNOŚĆ Z NISKIM INDEKSEM GLIKEMICZNYM A OBNIŻENIE POZIOMU CUKRU WE KRWI [/su_highlight]Indeks glikemiczny, znany jako GI, to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Liczba może wahać się od 0 do 100, a produkty żywnościowe na podstawie tej liczby dzielimy na pokarmy o niskim, średnim i wysokim GI. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym są przetwarzane wolniej niż pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym, co oznacza, że obniżają poziom insuliny i przyczyniają się do utraty wagi.

Badania :

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22254118
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23365108
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21480806
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19665995
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24559810