8 produktów, które musisz stosować w insulinooporności / Jak poprawić wrażliwość na insulinę o 225% ?

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jak wykazują badania w wysoce rozwiniętych społeczeństwach takich jak USA ok. 35% oraz ok. 23% Europy cierpi na insulinooporność , która może prowadzić do cukrzycy.

Nawet przez kilka lub kilkanaście lat można mieć już tą przypadłość a w ogóle o tym nie wiedzieć.

Jak to się dzieje.

Hormon insuliny stymuluje nasze komórki, aby w odpowiednim momencie mogły pobrać glukozę z krwi.  Dzięki oporności na insulinę nasze komórki stają się niewrażliwe na insulinę . Ignorują ją i przez to glukoza nie jest pobierana z krwi. Nasz organizm produkuje coraz więcej insuliny, aby komórki mogły w końcu pobrać cukier z krwi , ale to nie działa. A poziom insuliny rośnie coraz wyżej.

Zioła, przyprawy i odpowiednie pokarmy to nasza pierwsza linia obrony.

Wysokie poziomy insuliny powodują :

Czy wiesz , że przyczyną problemów z otyłością i nadwagą mogą być zaburzenia w naszej mikroflorze jelitowej ? Więcej na szkoleniu tutaj Z kodem : MD30 oszczędzasz 21zł (-30%)

  1. szybki przyrost wagi,
  2. przedwczesne starzenie się,
  3. wysokie ciśnienie krwi ,
  4. choroby serca i wyższe ryzyko raka
  5. Ostatecznie prowadzą do cukrzycy typu 2.


Oto osiem przypraw i pokarmów, które mogą pomóc przywrócić i utrzymać wrażliwość komórek na insulinę.

1. Kurkuma: w 100% skuteczna w zapobieganiu cukrzycy

  • Badania z 2009 r. wykazały , że kurkumina , substancja czynna występująca w kurkumie ,  była od 500 do 100 000 razy skuteczniejsza niż lek na receptę Metformina  przeznaczona do aktywowania odpowiedniego wchłaniania glukozy z krwi.
  • W innym badaniu z udziałem 240 osób dorosłych w wieku przedcukrzycowym pacjenci otrzymywali dziennie 250 miligramów kurkuminy lub placebo. Po dziewięciu miesiącach u 16,4 % osób , które nie przyjmowały kurkuminy a przyjmowały placebo rozwinęła się cukrzyca.  Natomiast u pozostałej części grupy , która przyjmowała kurkuminę cukrzyca nie rozwinęła się.  Innymi słowy, kurkumina była w 100% skuteczna w zapobieganiu cukrzycy typu 2 .

2. Imbir: obniża poziom glukozy we krwi na czczo o 10,5%

  • W specjalnym badaniu 88 chorych na cukrzycę zostało podzielonych na dwie grupy. Każdego dnia jedna grupa otrzymywała placebo, a druga otrzymywała 3 kapsułki z proszkiem imbiru. Po ośmiu tygodniach grupa imbirowa zredukowała poziom cukru na czczo o 10,5% . Ale grupa placebo ZWIĘKSZYłA poziom cukru we krwi na czczo o 21%.  Ponadto wrażliwość na insulinę znacznie wzrosła w grupie imbiru.
  • W innym badaniu naukowcy udowodnili, że 1600 mg dziennie imbiru poprawia osiem markerów cukrzycy , w tym wrażliwość na insulinę .

3. Cynamon: Mniej niż połowa łyżeczki dziennie obniża poziom cukru we krwi

  • Cynamon działa częściowo poprzez spowolnienie tempa opróżniania żołądka po jedzeniu. Badania polegały na tym , że raz dziennie na czczo jedna grupa zjadała po filiżance puddingu bez dodania cynamonu a druga zjadała po filiżance puddingu z dodaniem cynamonu.  Zaobserwowano , że dodanie cynamonu spowolniło tempo opróżniania żołądka z 37% do 34,5% i znacznie spowolniło wzrost poziomu cukru we krwi.  Nawet mniej niż połowa łyżeczki dziennie zmniejsza poziom cukru we krwi u cukrzyków typu 2.

4. Ekstrakt z liści oliwnych: wyniki porównywalne z metforminą

Badacze z University of Auckland udowodnili, że wyciąg z liści oliwnych zmniejsza wrażliwość na insulinę .

W specjalnym badaniu, 46 mężczyzn z nadwagą podzielono na dwie grupy. Jedna grupa otrzymywała kapsułki zawierające wyciąg z liści oliwnych, a druga grupa otrzymywała placebo. Po 12 tygodniach ekstrakt z liści oliwnych obniżył oporność na insulinę średnio o 15%.  Zwiększył również produktywność komórek produkujących insulinę w trzustce o 28%.  Naukowcy zauważyli, że suplementacja ekstraktem z liści oliwnych dała wyniki „porównywalne z powszechnymi lekami na cukrzycę (szczególnie metforminą)„.

TRZYMAM DIETĘ, ALE NIE MOGĘ SCHUDNĄĆ z brzucha oraz ud a moje samopoczucie cały czas się pogarsza – jakie są przyczyny, co można zrobić? Więcej na szkoleniu tutaj  Z kodem : MD30 oszczędzasz 21zł (-30%)

5. Jagody po posiłku

Badania pokazują, że organizm potrzebuje mniej insuliny, aby uzyskać równowagę cukru po posiłku, jeśli je się również jagody . W badaniu zdrowych kobiet w Finlandii badani zostali poproszeni o zjedzenie białego i żytniego chleba. Z tym , że jeden raz spożywano sam chleb a drugi raz chleb z musem z jagód . Skrobia w samym chlebie podwyższa poziomy glukozy po posiłku.  Naukowcy odkryli jednak, że dodawanie jagód do pieczywa znacznie zmniejszyło wzrost dawki insuliny po posiłku.  Mus składał się z truskawek, borówek, żurawin i jeżyn.

6. Czarnuszka siewna – Tylko 2 gramy tych nasion zmniejszają oporność na insulinę

W badaniu 94 pacjentów z cukrzycą naukowcy zalecali 1, 2 lub 3 gramy dziennie nasion czarnuszki . Naukowcy odkryli, że przy dawce 2 gramów dziennie, czarne nasiona znacząco obniżają poziom glukozy we krwi na czczo i insulinooporność. Wyższa dawka 3 gramów na dzień nie przynosiła dodatkowych korzyści.
Czarnuszka ceniona jest  przez tysiące lat ze względu na ich właściwości lecznicze. Określane są czasem jako rzymska kolendra, czarny sezam i czarny kminek. Zostało to nazwane lekiem na wszystko oprócz śmierci .

7. Spirulina zwiększa wrażliwość na insulinę o 225%

W specjalnym badaniu pacjentów opornych na insulinę naukowcy porównali moc spiruliny i soi, aby kontrolować poziomy insuliny. Badaniom podano dwie grupy pacjentów po 17 osób. Jedna grupa otrzymywała 19 gramów spiruliny dziennie. Druga grupa pacjentów otrzymało 19 gramów soi.  Po ośmiu tygodniach grupa przyjmująca spirulinę ,zwiększyła wrażliwość na insulinę średnio o 224,7%,  podczas gdy grupa przyjmująca soję zwiększyła wrażliwość na insulinę o 60%.

8. Berberyna jest tak samo dobra jak trzy różne leki na cukrzycę

Berberyna to gorzki związek występujący w korzeniach kilku roślin, w tym gron złotonośnych, berberysu i Oregonu.  Badania dowodzą, że jest tak samo dobry jak leki na receptę na cukrzycę.  Chińscy naukowcy porównali berberynę do metforminy w badaniu pilotażowym z udziałem 36 pacjentów. Zauważyli, że berberyna obniżyła poziom cukru we krwi tak samo dobrze jak metformina w ciągu zaledwie trzech miesięcy. Pacjenci znacząco zmniejszyli także poziom glukozy we krwi na czczo oraz stężenie glukozy we krwi po posiłku.
W tym samym badaniu naukowcy podawali berberynę 48 pacjentom z cukrzycą przez trzy miesiące. Po zaledwie jednym tygodniu berberyna obniżyła zarówno poziom glukozy we krwi na czczo, jak i po posiłku. Ponadto ich oporność na insulinę spadła o 45%.
Inni badacze  przeprowadzili metaanalizę 14 badań z udziałem 1068 uczestników. Zauważyli, że berberyna była równie skuteczna jak metformina, glipizyd i rozyglitazon .  To są trzy najlepsze leki na cukrzycę na rynku. A berberyna nie ma skutków ubocznych.

Warto zapamiętać :

 

Jak poprawić wrażliwość na insulinę, spotęgować spalanie tkanki tłuszczowej i polepszyć samopoczucie ?

  1. Stosuj trening siłowy, mieszany z treningiem beztlenowym, badania pokazują, że krótkie intensywne ćwiczenia typu HIT, Tabata po pierwsze spalają nadwyżkę glukozy we krwi a po drugie powodują w naszym ciele dług tlenowy, który dostarcza o 200% więcej tlenu po zakończonym treningu. Taka pozytywna anomalia w naszym ciele tworzy się tylko przy treningach o intensywności ok. 90% tętna maksymalnego. Tego typu trening charakteryzuje się ćwiczeniami wielostawowymi i akcentami treningu siłowego. – więcej na ten temat 
  2. Stosuj urozmaiconą aktywność fizyczną – tutaj
  3. Musisz zacząć stosować manipulację węglowodanami – tutaj
  4. W 100% należy wyeliminować cukry proste – więcej na ten temat 
  5. w 100% wyeliminować kwasy tłuszczowe trans – więcej na ten temat 
  6. w 100% wyeliminować syrop glukozowo fruktozowy – więcej na ten temat 
  7. Musisz odbudować jelita – więcej tutaj 
  8. Musisz zlikwidować przewlekłe stany zapalne – więcej tutaj 
  9. Jedz produkty poprawiające wrażliwość na insulinę – tutaj 
  10. Stosuj dietę pogatoodżywczą – tutaj 
  11. Wieloletnie stany zapalne, które utrzymują się w naszym organizmie są prekursorami wszystkich chorób cywilizacyjnych. Analizując  źródło choroby wyszło by, że ok. 90% swój początek ma w mikro stanach zapalnych, które ewoluowały na przestrzeni lat w przewlekłe stany/choroby takie jak :  zawał, udar mózgu, cukrzyca, choroby nowotworowe, degeneracja stawów, choroba Alzheimera. cukrzyca II czy insulinooporność. Jak usunąć stany zapalne w insulinooporności ? ŻYWNOŚĆ Z NISKIM INDEKSEM GLIKEMICZNYM A OBNIŻENIE POZIOMU CUKRU WE KRWI  Indeks glikemiczny, znany jako GI, to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Liczba może wahać się od 0 do 100, a produkty żywnościowe na podstawie tej liczby dzielimy na pokarmy o niskim, średnim i wysokim GI. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym są przetwarzane wolniej niż pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym, co oznacza, że obniżają poziom insuliny i przyczyniają się do utraty wagi.

Badania :

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22254118
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23365108
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21480806
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19665995
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24559810




Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz