Użytkowników online: 49

Trawa pszeniczna jest znaną od tysięcy lat rośliną o nieocenionych właściwościach zdrowotnych, która sprawdza się jako lek i żywność. A to wszystko ze względu na jej bogactwo substancji odżywczych – zawiera dużą dawkę chlorofilu i ponad 100 innych cennych związków, przez co zasługuje na miano „super żywności”. Codzienne picie soku z trawy pszenicznej skutkuje świetnym samopoczuciem, zdrowiem i witalnością!

Trawa pszeniczna i jej historia

Już 2 000 lat temu Esseńczycy i druidzi znali lecznicze właściwości młodych traw. W starożytnych Chinach soki traw były zalecane jako środek oczyszczający krew i tonik do pielęgnacji twarzy. Indianie z Ameryki Środkowej stosowali sok z trawy pszenicznej w różnych celach leczniczych, zwłaszcza jako środek na gojenie się ran i oczyszczający organizm.

…ale przecież pszenica uważana jest za niezdrową?!…

Pszenica zmieniła się znacznie w ostatnich dziesięcioleciach w skutek wprowadzenia nowoczesnego rolnictwa i masowej produkcji żywności. Dzisiejsza pszenica nie jest już taka, jak 100 lat temu. Tym bardziej jest zdyskredytowana, bo dziś wiemy, że dojrzałe ziarna pszenicy zawierają gluten. Za to młoda trawa pszenicy nie zawiera glutenu, za to posiada multum właściwości zdrowotnych. 

Na początku XX wieku, niektórzy lekarze interesowali się trawą pszeniczną ze względu na wysoką zawartość chlorofilu. Chlorofil jako substancja aktywna z wielkim sukcesem była stosowana przez medyków przy różnych dolegliwościach. Na przykład, przy chorobach skóry, płuc, serca, układu krążenia, wrzodach, oraz jako środek na trawienie i przeciwbólowy. Po II wojnie światowej sok z trawy pszenicznej odszedł w zapomnienie. Głównym powodem tego stanu rzeczy był przemysł farmaceutyczny i jego słynne „praktyki biznesowe” promujące szereg nowych leków, na czele z antybiotykami.

„Super żywność” wraca do łask

Jednak za sprawą takich osób, jak dr Ann Wigmore, sok z trawy pszenicznej w ostatnich latach cieszy się coraz większą popularnością. Ann Wigmore była poważnie chora na raka, a lekarze dawali jej 6 miesięcy życia. Kobieta nie chciała pogodzić się z diagnozą medyczną i wtedy też przypomniała sobie o babci, która była uzdrowicielką w małej litewskiej wsi. Babcia do kuracjach leczniczych wykorzystywała głównie młode trawy. Wigmore rozpoczęła własne badania i doszła do wniosku, że trawa pszenicy powinna być najskuteczniejsza ze wszystkich traw leczniczych, ponieważ ma najwięcej substancji oczyszczających, odżywczych i anabolicznych. W efekcie, dzięki tej wiedzy, Wigmore promowała wśród społeczeństwa świeży sok z trawy pszenicznej w swoim opracowaniu „Living-Food-Programm“, gdzie to przedstawiła go jako środek, który pozwolił jej całkowicie zwalczyć raka.

Substancje odżywcze w trawie pszenicznej

W ostatnich latach, właściwości zdrowotne traw były często przedmiotem badań naukowych. Według amerykańskich naukowców, którzy przebadali 4700 rodzajów traw, trawa pszeniczna jest jedną z najbogatszych w składniki odżywcze.

Badacz Dr G. E. Earp-Thomas rozróżnił ponad 100 różnych substancji zawartych w świeżej trawie pszenicznej. W jego opinii, trawa pszeniczna zawiera niemal wszystkie składniki odżywcze, jakie organizm ludzki potrzebuje do zdrowego funkcjonowania.

Wartość odżywcza 100 gram trawy pszenicznej odpowiada 2 kilogramom warzyw!!!

Analiza dr G. E. Earp-Thoma przedstawia co jest zawarte w 100 g świeżej trawy pszenicznej:
(Źródło: „Weizengras, die Kraft im grünen Saft” autorstwa Christine Wolfrum,)

Białko 22,8 g – błonnik 17.1g – węglowodany 37,1 g – kalorie 286 g

Witaminy

Świeża trawy pszeniczna zawiera wszystkie niezbędne witaminy:

Minerały i pierwiastki śladowe

  • Żelazo 57mg
  • Potas 3200 mg
  • Wapń 514 mg
  • Kobalt 50mg
  • Miedź 57 mg
  • Magnez, 103 mg
  • Mangan 10 mg
  • Sód 29 mg
  • Fosfor 514 mg
  • Siarka 200 mg
  • Selen 1 mg
  • Cynk 5 mg
  • oraz 75 innych minerałów i pierwiastków śladowych

Aminokwasy

Trawy pszeniczna zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy:

  • Alanina 1,4 g
  • Arginina 1,1 g
  • Kwas asparaginowy 2,2 g
  • Cysteina 0,2 g
  • Kwas glutaminowy 2,4 g
  • Glicyna 1,2 g
  • Histydyna 0,5 g
  • Izoleucyna 0,9 g
  • Leucyna 1,6 g
  • Lizyna 0,8 g
  • Metionina 0,4 g
  • Enyloalanina 1,1 g
  • Fenyloalanina 1,1 g
  • Prolina 0,9 g
  • Treonina 1,1 g
  • Tryptofan 0,1 g
  • Tyrozyna 0,5 g
  • Walina 1,3 g

Chlorofil – „wisienka na torcie” w składnikach odżywczych

Głównie za sprawą wysokiej zawartości chlorofilu, trawa pszeniczna nosi miano „super żywności”. Świeża trawa pszeniczna składa się w 70% z chlorofilu i jest jedną z najbogatszych w tę substancję roślin. Chlorofil jest prawie identyczny jak ludzi barwnik krwi hemoglobina. Jedyna różnica jest taka, że chlorofil zawiera magnez, jako atom centralny, a hemoglobina żelazo.

Przez spożywanie traw i ziół bogatych w chlorofil wspomagany jest proces budulcowy, detoksykacja i wzmacniany jest układ odpornościowy. Promuje transport tlenu w komórkach, przyczynia się do oczyszczania krwi, w stymuluje tworzenie się nowych komórek krwi. Chlorofil usprawnia funkcjonowanie wszystkich narządów, obniża ciśnienie krwi i balansuje poziom cukru we krwi. Dodatkowo działa alkalizująco i pomaga uzyskać kwasowo-zasadową równowagę.
Trawa pszeniczna jest wyjątkowo bogata w luteinę – substancję należącą do karotenoidów. Luteina znajduje się w dużych ilościach w siatkówce i znacznie wpływa na zdrowie wzroku. Luteina może zapobiegać chorobom oczu, takim jak zwyrodnienie plamki żółtej oraz łagodzi istniejące już stany chorobowe.
Enzymy zaangażowane są w wiele procesów biochemicznych zachodzących w organizmie, a w szczególności w procesy trawienne. Dzięki nim możliwy jest metabolizm. Konsekwencją braku enzymów są choroby i przyspieszone procesy starzenia. Ilość i działanie enzymów znajdujących się w trawie pszenicznej nie do końca jest zbadane. 
Białka (aminokwasy)
Trawa pszeniczna ma wysoką zawartość białka z kompozycją wszystkich niezbędnych aminokwasów, których nasz organizm potrzebuje. Aminokwasy endogenne muszą być stale dostarczane w pożywieniu. Długotrwały deficyt choćby jednego aminokwasu może być przyczyną problemów zdrowotnych. Stężenie i skład aminokwasów w tej roślinie powinno zainteresować zwłaszcza sportowców.
Obszar zastosowań soku z trawy pszenicznej
„Pożywienie nie poddawane obróbce termicznej zmniejsza ryzyko zachorowania na raka o 75%. Sok z trawy pszenicznej zmniejsza to ryzyko do 95%.” Dr. Robinson, „Living Foods and Cancer“, 1984
Trawa pszeniczna nie jest sama w sobie lekarstwem, ale pomaga wyzdrowieć poprzez dostarczanie organizmowi doskonałego połączenia wysoko skoncentrowanych substancji witalnych. Interweniuje we wszystkie procesy fizjologiczne. Oto powody, dla których sok z trawy pszenicznej powinien być spożywany codziennie. Trawa pszeniczna …
  • ma silne działanie oczyszczające, odtruwające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, alkalizujące, oraz obniża ciśnienie krwi
  • sprzyja detoksykacji i oczyszczaniu – promuje wydalanie kwasów i innych toksyn
  • sprzyja tworzeniu się krwi i poprawia jej skład
  • poprawia krążenie krwi, dopływ tlenu i substancji odżywczych do komórek
  • dostarcza energii, poprawia wydajność fizyczną i psychiczną
  • reguluje poziom cukru we krwi
  • wspomaga bufory kwasowo zasadowe
  • oczyszcza narządy, a zwłaszcza wątrobę i przewód pokarmowy
  • reguluje trawienie
  • działa jak naturalny antybiotyk
  • stabilizuje i wzmacnia układ odpornościowy
  • przyspiesza procesy gojenia
  • wspomaga odchudzanie
  • redukuje nieprzyjemny zapach ciała
  • sprzyja budowie mięśni
  • poprawia cerę i wzmacnia włosy
  • sprzyja utrzymaniu zdrowych zębów

Według wyników licznych badań i doświadczeń, codzienne picie świeżego soku z trawy pszenicznej łagodzi objawy takich chorób jak:

  • alergia
  • niedokrwistość
  • arterioskleroza
  • artretyzm
  • nadciśnienie
  • zapalenie kości i stawów
  • przewlekłe zmęczenie, apatia
  • choroby jelit (kandydoza/ drożdżyca, zapalenie jelita grubego, niestrawność)
  • depresja
  • otyłość
  • bóle stawów
  • ból gardła
  • problemy skórne (trądzik, łupież, grzybica stóp etc.)
  • nieżyt żołądka
  • próchnica
  • nowotwory
  • migrena
  • ból ucha

Sok z trawy pszenicznej najczęściej przyjmuje się doustnie w formie napoju, ale można również stosować go całkiem inaczej:

Higiena jamy ustnej: Żuj trawę pszeniczną, lub płucz gardło sokiem. Taki zabieg stosuj w przypadku bólu gardła, przeciw nieświeżemu oddechowi, zapaleniom w obrębie jamy ustnej, próchnicy i dla bielszego uśmiechu.

Pielęgnacja włosów: Wetrzyj we włosy sok z trawy pszenicznej lub umyj jak zwykle, po czym wmasuj go w skórę głowy. Zabieg ten wskazany jest dla włosów cienkich, łamliwych, przetłuszczających się, oraz przy problemach z łupieżem. 

Pielęgnacja skóry: Dolej sok z trawy pszenicznej do kąpieli całego ciała, kąpieli stóp lub wetrzyj bezpośrednio w skórę. Zabiegi te są szczególnie polecane dla skóry suchej, z problemami, trądzikiem lub przy objawach grzybicy stóp.

Okłady/kompresy: Stosuj okład z z tego soku na źle gojące się rany, obrzęki, bóle stawów, ukąszenia owadów, wysypki.


SUGEROWANE DAWKOWANIE I SPOŻYCIE

Przy określaniu porcji, istotne jest, czy spożywamy sok uzyskany ze sproszkowanej formy trawy pszenicznej, czy też ze świeżych roślin. Główna zasada brzmi: zacznij przyjmować mniejszą porcję, następnie stopniowo ją zwiększaj!

Świeży sok z Trawy pszenicznej:

Faza początkowa: pojedyncza dzienna dawka to około 20 ml (mały kieliszek). Po okresie aklimatyzacji (trzy do pięciu dni) ilość można powoli zwiększać od 30 do 100 ml na dobę.

Dla celów terapeutycznych, oraz w wyjątkowych przypadkach można spożyć nawet do 200 ml soku na dobę.

Dopuszczalna ilość dziennego spożycia jest bardzo indywidualna i zależy od wielu czynników. Dlatego ważne jest, „słuchać” własnego ciała i ocenić działanie soku. Przy wystąpieniu silnych nudności lub innych niepokojących objawów, dawkę należy ponownie zmniejszyć.

Sproszkowana trawa pszeniczna:

Początkowo zaleca się przyjmowanie 3 g rozrobionych w szklance wody lub soku. Po okresie aklimatyzacji, dawka ta może wynosić 10 g na dobę. Zapoznaj się z informacjami zamieszczonymi na opakowaniu.

Kiedy najlepiej spożywać:

Sok z trawy pszenicznej zawsze pij na pusty żołądek, po czym przez pół godziny nic nie jedz. W innym przypadku mogą pojawić się nudności.

Jakie skutki uboczne mogą towarzyszyć spożywaniu soku z trawy pszenicznej?

Trawy pszeniczna ma silne działanie odtruwające. Może powodować tymczasowe bóle głowy, nudności, zawroty głowy, biegunkę i reakcje alergiczne. W przypadku wystąpienia działań niepożądanych w łagodnej postaci, nie należy przerywać kuracji, ponieważ są one efektem oczyszczania się organizmu. Skutki uboczne są dobrym i koniecznym objawem kuracji.

Jeśli objawy niepożądane są zbyt uciążliwe i niepokojące, najlepiej zmniejszyć dzienną porcję soku. Pomóc może również przerwanie kuracji na 1-2 dni. Da to organizmowi czas na przyzwyczajenie się do przyjmowanej substancji. Wraz z upływem czasu skutki uboczne będą coraz słabsze.