Sprawdź czy nie masz tych objawów – Jak uchronić się przed insulinoopornością i cukrzycą typu II

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Poziom cukru we krwi wskazuje ilość glukozy we krwi, która jest głównym źródłem energii dla większości komórek ciała. Wysoki poziom cukru we krwi, z medycznego punktu widzenia, jest stanem hiperglikemii. Znamy 2 rodzaje cukrzycy: cukrzyca typu 2 (stan, w którym organizm nie może prawidłowo wykorzystywać glukozy) oraz cukrzyca typu 1 (trzustka nieprawidłowo funkcjonuje, zaburzając wydzielanie insuliny). Jeśli stan hiperglikemii utrzymuje się przez dłuższy czas, może spowodować stałe uszkodzenia pewnych części ciała, np.: nerek, naczyń krwionośnych, nerwów i oczu.

Jeżeli chcesz otrzymywać najnowsze materiały prosto na massengera o tej tematyce kliknij w ten link : Włącz powiadomienia 

Istnieje wiele czynników, które przyczyniają się do wysokiego poziomu cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą. Wśród nich rozróżniamy:

  • przejadanie się
  • pewne rodzaje leków, głównie leki sterydowe
  • opuszczanie lub złe dawkowanie leków przeciwcukrzycowych
  • brak ruchu
  • stres
  • choroby, takie jak przeziębienia
  • odwodnienie

14 oznak wysokiego cukru we krwi:

  1. problemy na tle nerwowym
  2. wzmożone pragnienie
  3. suche, spierzchnięte usta
  4. impotencja
  5. suchość i swędzenie skóry
  6. ustawiczny głód
  7. problemy żołądkowe
  8. nadmierne otłuszczenie brzucha/przyrost masy ciała
  9. słaba koncentracja
  10. powolne gojenie się ran i nacięć
  11. częste oddawanie moczu i/lub oddawanie moczu w nocy
  12. niewyraźne widzenie
  13. chroniczne zmęczenie
  14. nawracające infekcje

Żywność z niskim indeksem glikemicznym a obniżenie poziomu cukru we krwi

Indeks glikemiczny, znany jako GI, to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Liczba może wahać się od 0 do 100, a produkty żywnościowe na podstawie tej liczby dzielimy na pokarmy o niskim, średnim i wysokim GI. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym są przetwarzane wolniej niż pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym, co oznacza, że obniżają poziom insuliny i przyczyniają się do utraty wagi.

Żywność o niskim indeksie glikemicznym (GI 0-54)

  • 1 jajko: 0
  • 1 szklanka hummus: 6
  • 1 szklanka brokułów: 10
  • 1 średniej wielkości cebula: 10
  • 1 szklanka orzechów włoskich: 15
  • 1 szklanka czereśni: 22
  • 1 szklanka orzechów nerkowca: 22
  • 1 szklanka jogurtu: 23
  • 1 szklanka fasoli: 31
  • 360 gram soku pomidorowego: 38
  • 1 szklanka spaghetti: 42
  • 1 szklanka zielonych winogron: 46
  • 1 pomarańcza: 48
  • 1 duży banan
  • 1 szklanka groszku: 54

Żywność o średnim indeksie glikemicznym (GI 55-69)

  • 1 szklanka brązowego ryżu: 55
  •  1 łyżka miodu surowego: 55
  • 1 szklanka płatków owsianych: 58
  • 1 szklanka białego ryżu: 64
  • 1 porcja makaronu i sera: 64

Żywność o wysokim indeksie glikemicznym (GI 70-100)

  • 1 kromka zwykłego białego chleba: 70
  • 1 szklanki popcornu: 72
  • 1 pączek z lukrem: 76
  • 1 placek ryżowy: 78
  • 1 średni pieczony ziemniak: 85
  • 1 porcja płatków kukurydzianych: 92
  • 50 gram glukozy: 100

Dieta silnie wpływa na ogólny stan zdrowia, a zwłaszcza na poziom cukru we krwi. W przypadku wystąpienia któregokolwiek z 14 znaków wysokiego poziomu cukru we krwi, dokonaj pewnych zmian w diecie wyłączając z niej pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym w celu uniknięcia skoków cukru oraz dalszych komplikacji.

 

Jakie badania zrobić aby dowiedzieć się czy mam insulinooporność ?

Aby ograniczyć wam zbędnego czytania, przejdę bezpośrednio do meritum i pominę diagnostykę typu : METODA KLAMRY METABOLICZNEJ, TEST TOLERANCJI INSULINY , TEST SUPRESJI ENDOGENNEJ INSULINY,  WSPÓŁCZYNNIK INSULINEMIA/GLIKEMIA, są to badania diagnostyczne mało znane i często zawodne nie polecam ich swoim podopiecznym.

Pierwszym badaniem, które trzeba zrobić to testy:

  1. Poziom glukozy na czczo (krzywa cukrowa )
  2. Poziom insuliny na czczo (krzywa insulinowa )

Są to znane i rozpowszechnione w POLSCE badania, chociaż by ze względy, że te dwa parametry bada się u kobiet w ciąży aby wykluczyć cukrzycę ciążową.

Badanie polega na podaniu 50 lub 75 g roztworu wodnego z rozpuszczoną glukozą. Pierwszy pomiar (insuliny i glukozy z krwi ) powinien być zrobiony na czczo, kolejne pomiary krwi robione są w zależności od laboratorium co 30 lub 60 min, pomiarów krwi (pobranie krwi) robi się najczęściej 3/4 x czyli badanie może być stosunkowo długie bo 4x60min=4 godziny.

Badanie jest miarodajne i pozwoli nam określić czy nasz organizm :

  • wpada w hipergikemię reaktywną
  • jest w stanie przedcukrzycowym (insulinooporność)
  • ma cukrzycę typu II
  • ma hiperinsulinemię

Wyżej wymienione stany są oznaką zaburzeń metabolicznych, w tym celu niezbędna jest zmiana nawyków żywieniowych i wplatanie ukierunkowanego treningu.

Jeżeli nie wiesz jak sobie z tym poradzić zobacz tutaj.

Nie zapomnij o podstawach diagnostycznych

Jeżeli będziesz już w laboratorium warto określić dodatkowe parametry, ponieważ insulinooporność i inne zaburzenia metaboliczne bardzo często występują z innymi zaburzeniami np. choroby tarczycy, choroby autoimmunologiczne, choroby gastrologiczne. Poniżej przedstawiam propozycję diagnostyczną, którą zawsze wymagam od moich podopiecznych w momencie ropoczęcia współpracy dietetycznej.

Kliknij poniżej w Polub tę stronę, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga. Jeżeli masz pytanie dotyczące artykułu : Wpisz wiadomość 


PROFIL – PODSTAWOWY

  • Morfologia krwi z rozmazem – ok. 15zł
  • Cholesterol HDL – ok. 10zł
  • Cholesterol LDL – ok. 10zł
  • Trójglicerydy – ok. 9zł
  • Glukoza – ok. 7zł
  • Aspat – ok. 7zł
  • Alat – ok. 7zł
  • OB  –  ok. 7zł
  • CRP – ok. 15zł
  • W sumie ok. – 150zł 

(zalecany) PROFIL – PODSTAWOWY +

  • Morfologia krwi z rozmazem – ok. 15zł
  • Cholesterol HDL – ok. 10zł
  • Cholesterol LDL – ok. 10zł
  • Trójglicerydy – ok. 9zł
  • Glukoza – ok. 7zł
  • Aspat – ok. 7zł
  • Alat – ok. 7zł
  • OB  –  ok. 7zł
  • CRP – ok. 15zł
  • Hemoglobina glikowana HbA1c – ok. 25 zł
  • Badanie ogólne moczu z osadem – ok. 7 zł
  • Posiew kału (bakteriologiczny) – ok. 60zł
  • TSH – ok. 90zł
  • a-Amylaza – 0k. 7zł
  • Białko całkowite – ok. 6zł
  • Żelazo – ok. 7zł
  • Wapń całkowity – ok. 8zł
  • Kwas moczowy – ok. 9zł
  • Kreatynina – 0k. 7zł
  • Mocznik – ok. 7zł
  • Witamina B12 – ok. 36zł
  • Witamina D3 ok. 40 – 100zł
  • Homocysteina – ok. 80zł
  • W sumie ok. – 540 zł 

Wiem, że nie są to małe kwoty, ale uważam, że 150zł raz w roku warto zainwestować w swoje zdrowie, im wcześniej wykryte zaburzenia naszego organizmu tym łatwiej można wyrównać nasze ciało do poziomu optymalnego.


Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz