Poziom cukru we krwi wskazuje ilość glukozy we krwi, która jest głównym źródłem energii dla większości komórek ciała. Wysoki poziom cukru we krwi, z medycznego punktu widzenia, jest stanem hiperglikemii.
Znamy 2 rodzaje cukrzycy: cukrzyca typu 2 (stan, w którym organizm nie może prawidłowo wykorzystywać glukozy) oraz cukrzyca typu 1 (trzustka nieprawidłowo funkcjonuje, zaburzając wydzielanie insuliny). Jeśli stan hiperglikemii utrzymuje się przez dłuższy czas, może spowodować stałe uszkodzenia pewnych części ciała, np.: nerek, naczyń krwionośnych, nerwów i oczu.
Istnieje wiele czynników, które przyczyniają się do wysokiego poziomu cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą.
Wśród nich rozróżniamy:
- przejadanie się
- pewne rodzaje leków, głównie leki sterydowe
- opuszczanie lub złe dawkowanie leków przeciwcukrzycowych
- brak ruchu
- stres
- choroby, takie jak przeziębienia
- odwodnienie
14 oznak wysokiego cukru we krwi:
- problemy na tle nerwowym
- wzmożone pragnienie
- suche, spierzchnięte usta
- impotencja
- suchość i swędzenie skóry
- ustawiczny głód
- problemy żołądkowe
- nadmierne otłuszczenie brzucha/przyrost masy ciała
- słaba koncentracja
- powolne gojenie się ran i nacięć
- częste oddawanie moczu i/lub oddawanie moczu w nocy
- niewyraźne widzenie
- chroniczne zmęczenie
- nawracające infekcje
Żywność z niskim indeksem glikemicznym a obniżenie poziomu cukru we krwi
Indeks glikemiczny, znany jako GI, to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Liczba może wahać się od 0 do 100, a produkty żywnościowe na podstawie tej liczby dzielimy na pokarmy o niskim, średnim i wysokim GI. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym są przetwarzane wolniej niż pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym, co oznacza, że obniżają poziom insuliny i przyczyniają się do utraty wagi.
Żywność o niskim indeksie glikemicznym (GI 0-54)
- 1 jajko: 0
- 1 szklanka hummus: 6
- 1 szklanka brokułów: 10
- 1 średniej wielkości cebula: 10
- 1 szklanka orzechów włoskich: 15
- 1 szklanka czereśni: 22
- 1 szklanka orzechów nerkowca: 22
- 1 szklanka jogurtu: 23
- 1 szklanka fasoli: 31
- 360 gram soku pomidorowego: 38
- 1 szklanka spaghetti: 42
- 1 szklanka zielonych winogron: 46
- 1 pomarańcza: 48
- 1 duży banan
- 1 szklanka groszku: 54
Żywność o średnim indeksie glikemicznym (GI 55-69)
- 1 szklanka brązowego ryżu: 55
- 1 łyżka miodu surowego: 55
- 1 szklanka płatków owsianych: 58
- 1 szklanka białego ryżu: 64
- 1 porcja makaronu i sera: 64
Żywność o wysokim indeksie glikemicznym (GI 70-100)
- 1 kromka zwykłego białego chleba: 70
- 1 szklanki popcornu: 72
- 1 pączek z lukrem: 76
- 1 placek ryżowy: 78
- 1 średni pieczony ziemniak: 85
- 1 porcja płatków kukurydzianych: 92
- 50 gram glukozy: 100
Dieta silnie wpływa na ogólny stan zdrowia, a zwłaszcza na poziom cukru we krwi. W przypadku wystąpienia któregokolwiek z 14 znaków wysokiego poziomu cukru we krwi, dokonaj pewnych zmian w diecie [su_highlight background=”#f7e400″]wyłączając z niej pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym [/su_highlight]w celu uniknięcia skoków cukru oraz dalszych komplikacji.
Jakie badania zrobić aby dowiedzieć się czy mam insulinooporność ?
Aby ograniczyć wam zbędnego czytania, przejdę bezpośrednio do meritum i pominę diagnostykę typu : METODA KLAMRY METABOLICZNEJ, TEST TOLERANCJI INSULINY , TEST SUPRESJI ENDOGENNEJ INSULINY, WSPÓŁCZYNNIK INSULINEMIA/GLIKEMIA, są to badania diagnostyczne mało znane i często zawodne nie polecam ich swoim podopiecznym.
Pierwszym badaniem, które trzeba zrobić to testy:
- Poziom glukozy na czczo (krzywa cukrowa )
- Poziom insuliny na czczo (krzywa insulinowa )
Są to znane i rozpowszechnione w POLSCE badania, chociaż by ze względy, że te dwa parametry bada się u kobiet w ciąży aby wykluczyć cukrzycę ciążową.
Badanie polega na podaniu 50 lub 75 g roztworu wodnego z rozpuszczoną glukozą. Pierwszy pomiar (insuliny i glukozy z krwi ) powinien być zrobiony na czczo, kolejne pomiary krwi robione są w zależności od laboratorium co 30 lub 60 min, pomiarów krwi (pobranie krwi) robi się najczęściej 3/4 x czyli badanie może być stosunkowo długie bo 4x60min=4 godziny.
Badanie jest miarodajne i pozwoli nam określić czy nasz organizm :
- wpada w hipergikemię reaktywną
- jest w stanie przedcukrzycowym (insulinooporność)
- ma cukrzycę typu II
- ma hiperinsulinemię
Wyżej wymienione stany są oznaką zaburzeń metabolicznych, w tym celu niezbędna jest zmiana nawyków żywieniowych i wplatanie ukierunkowanego treningu.
Jeżeli nie wiesz jak sobie z tym poradzić zobacz tutaj.
Nie zapomnij o podstawach diagnostycznych
Jeżeli będziesz już w laboratorium warto określić dodatkowe parametry, ponieważ insulinooporność i inne zaburzenia metaboliczne bardzo często występują z innymi zaburzeniami [su_highlight background=”#f7e400″]np. choroby tarczycy, choroby autoimmunologiczne, choroby gastrologiczne. [/su_highlight] Poniżej przedstawiam propozycję diagnostyczną, którą zawsze wymagam od moich podopiecznych w momencie ropoczęcia współpracy dietetycznej.
PROFIL – PODSTAWOWY
- Morfologia krwi z rozmazem – ok. 15zł
- Cholesterol HDL – ok. 10zł
- Cholesterol LDL – ok. 10zł
- Trójglicerydy – ok. 9zł
- Glukoza – ok. 7zł
- Aspat – ok. 7zł
- Alat – ok. 7zł
- OB – ok. 7zł
- CRP – ok. 15zł
- W sumie ok. – 150zł
(zalecany) PROFIL – PODSTAWOWY +
- Morfologia krwi z rozmazem – ok. 15zł
- Cholesterol HDL – ok. 10zł
- Cholesterol LDL – ok. 10zł
- Trójglicerydy – ok. 9zł
- Glukoza – ok. 7zł
- Aspat – ok. 7zł
- Alat – ok. 7zł
- OB – ok. 7zł
- CRP – ok. 15zł
- Hemoglobina glikowana HbA1c – ok. 25 zł
- Badanie ogólne moczu z osadem – ok. 7 zł
- Posiew kału (bakteriologiczny) – ok. 60zł
- TSH – ok. 90zł
- a-Amylaza – 0k. 7zł
- Białko całkowite – ok. 6zł
- Żelazo – ok. 7zł
- Wapń całkowity – ok. 8zł
- Kwas moczowy – ok. 9zł
- Kreatynina – 0k. 7zł
- Mocznik – ok. 7zł
- Witamina B12 – ok. 36zł
- Witamina D3 ok. 40 – 100zł
- Homocysteina – ok. 80zł
- W sumie ok. – 540 zł
Wiem, że nie są to małe kwoty, ale uważam, że 150zł raz w roku warto zainwestować w swoje zdrowie, im wcześniej wykryte zaburzenia naszego organizmu tym łatwiej można wyrównać nasze ciało do poziomu optymalnego.