Przewlekłe choroby zapalne, takie jak zapalenie stawów, w krajach zachodnich są problemem na miarę epidemii . Zespół naukowców zajął się badaniem powiązań obecności stanów zapalnych i życiowych nawyków. Typowa, zachodnia dieta, jako że jest daleka od zdrowych standardów żywieniowych, stymuluje rozwój zapalenia, który jest przyczyną wielu przewlekłych chorób. Przeciwzapalne i przeciwbólowe diety (np. dieta na reumatyzm i dieta przy SM) łączą te same składniki odżywcze, pomimo różnych schorzeń. Niektóre naturalne środki przeciwzapalne chciałbym wam przedstawić.

Stan zapalny jest przyczyną prawie wszystkich chorób

Zapalenie oskrzeli, zapalenie stawów, osteoporoza, stwardnienie rozsiane, cukrzyca, nadciśnienie, choroba Alzheimera, rak – te różne choroby biorą swój początek przede wszystkim z powodu obecności [su_highlight background=”#fd820a” color=”#ffffff”]nadmiaru stanów zapalnych w organizmie[/su_highlight]. W rzeczywistości przyczyną wielu setek dolegliwości zdrowotnych jest przewlekłe zapalenie, którego objawem może być choćby niepozorny trądzik, jak również obejmujące całe ciało zakażenie krwi. Już sama terminologia mówi sama za siebie (np. zapalenie płuc, zapalenie dróg moczowych etc.)

Zapalenie może objawić się pod postacią:

  • zaczerwienienia
  • bólu
  • obrzęku
  • ocieplenia
  • upośledzenia funkcjonowania.

Początkowo zapalenia wewnętrzne przebiega niezauważenie – zwykle gorączka i złe samopoczucie są pierwszymi objawami tego stanu.

Proces zapalny, mimo iż może mieć swój początek w następstwie lokalnej hipoperfuzji (zmniejszonego przepływu krwi), prowadzi do zwiększenia przepływu krwi. W ten sposób białka osocza pełniące funkcje obronne są transportowane z krwi do miejsca zapalenia.

Zazwyczaj stan zapalny jest naturalnym mechanizmem obrony organizmu przed najeźdźcami i zanieczyszczeniami. Przez niezdrową diety i stylu życia, mogą być także wystąpić reakcje zapalne, które z czasem rozwijają się w przewlekły stan zapalny i w żaden sposób nie służą do utrzymania dobrego zdrowia. W większości przypadków niewykryte przewlekłe zapalenie powoduje rozwój poważnej choroby. Aby uniknąć tego zjawiska,nie obejdzie się bez zapobiegawczego stylu życia, z elementarną jego częścią w postaci zdrowej diety przeciwzapalnej.

Rozważmy teraz wątek zapalenia jako prekursora chorób przewlekłych, aby móc im przeciwdziałać.

Główne przyczyny zapalenia

  • deficyt niezbędnych składników odżywczych
  • zakwaszenie organizmu metalami ciężkimi i konserwantami
  • nadmierny stres
  • zaburzenia snu
  • brak ruchu
  • zbyt mało światła słonecznego
  • narażenie na toksyny
  • zakażenie bakteryjne, wirusowe, grzybicze…

Zapalenie należy rozumieć jako naturalną odpowiedź organizmu na stres. Przykładem takiej sytuacji stresowej jest przeziębienie. Odpowiedzią organizmu jest wtedy stan zapalny objawiający się gorączką w celu zwalczenia „zimnolubnych” wirusów. Ta forma reakcji zapalnej przeciw patogenowi jest stanem pozytywnym. Problem pojawia się wtedy, gdy w efekcie niewłaściwego stylu życiu zapalenie trwa dłużej, niż powinno.

Stała ekspozycja na szkodliwe czynniki napędza układ autoimmunologiczny do granic możliwości. Tak więc środek zapobiegawczy na przewlekły stan zapalny to nic innego, jak  wzmacnianie odporności za pomocą bogatej w składniki odżywcze diety. 

Składniki odżywcze w diecie przeciwzapalnej

W krajach zachodnich typowa dieta bazuje na białej mące, cukrze rafinowanym, białku zwierzęcymi i nisko jakościowych tłuszczach –  takie odżywianie to najkrótsza droga do zaburzenia flory jelitowej  i łańcucha zdarzeń w postaci przewlekłych stanów zapalnych.

Najistotniejsze substancje odżywcze w diecie przeciwzapalnej to:

oraz

  • probiotyki lactobacillus plantarum 299v
  • bifidobacterium infantis 35624
  • maślany np. Debutir

Niektóre naturalne środki przeciwzapalne:

Unikaj żywności promującej zapalenia

Kto chce zapobiegać i łagodzić stany zapalne, musi pamiętać o eliminacji żywności pro zapalnej do możliwego minimum, ponieważ niepotrzebnie obciąża układ odpornościowy. Mam tu głównie na myśli wszelkiego rodzaju przetworzoną przemysłowo żywność, dodatki i konserwanty, a także produkty mleczne i produkty zbożowe zawierające gluten, które łatwo powodują zapalenia, a także przyczyniają się do zakwaszenia i śluzu.

Ponadto, żywność pochodzenia zwierzęcego powinna być zasadniczo zredukowana, ponieważ niektóre produkty mięsne i mleczne zawierają dużo kwasu arachidonowego, który powoduje stany zapalne.