1. Seler

Ponieważ zawiera dużą ilość wody i bardzo mało kalorii, doskonale pomaga stracić nam na wadzę. Jest bogaty w błonnik pokarmowy, który wytwarza hormon sytości. Organizm dostaje sygnał, że nie musi już jeść.  Idealny do szejka z bananem i awokado  

2. Ogórek

Ogórek również posiada dużo wody i mało kalorii. Oprócz korzyści dla smukłej sylwetki, posiada niesamowite właściwości dla zdrowej skóry. Jest on używany do leczenia cieni i opuchlizn wokół oczu. Łagodzi podrażnienia skóry i obrzęki.  Jest również doskonałym źródłem krzemu,  który potrzebny jest do wzmocnienia tkanki łącznej.

3. Brokuł

Ma mnóstwo węglowodanów, które dają energii.  Zawiera tiaminę, ryboflawinę, wapń, żelazo i magnez Ma dużo pozytywnych właściwości dla zdrowia i odżywiania.

4. Kapusta

100 g. kapusty to jedynie ok. 20-50 kcl. Posiada dużo wartości odżywczych i minerałów. Jedno z popularniejszych warzyw  wspomagających utratę wagi, ze względu na rewelacyjny wpływ na naszą florę jelitową.  

5. Fasola

Jest doskonałym źródłem białka i błonnika, które zaspokajają głód. To zapobiega przejadaniu się.  Białka w ziarnie utrzymują poziom energii i odpowiedni poziom cukru. 

6. Szpinak

Zawiera składniki odżywcze, takie jak wapń, żelazo, magnez, tiamina, fosfor oraz witaminy A, B6, C, E i K, zapobiega także retencji wody. Szpinak nie tylko pomaga wzmocnić mięśnie, ale również stabilizuje ciśnienie krwi i poprawia zdrowie neurologicznej. Witamina K pozytywnie wpływa na kości.

[bsa_pro_ad_space id=4]

7. Papryka

Dzięki zawartości kapsaicyny, po spożyciu papryki organizm rozgrzewa się. W konsekwencji powoduję ona szybsze spalanie kalorii. Papryka przyspiesza także metabolizm. Czerwone, żółte i pomarańczowe papryki są lekko słodki w smaku, mogą zaspokoić apetyt na słodycze.

Warto przeczytać  Ostry smak z papryk - poprawia zdrowie i spala tkankę tłuszczową / 13 badań

8. Kiełki luceryny.

Zawierają witaminy A, B, B12, K, kwas foliowy, wapń, potas, cynk, fosfor oraz chlorofil. Oprócz korzyści utraty masy ciała, kiełki lucerny  zmniejszają stany zapalne i spadek ciśnienia krwi.  Zwiększają także aktywność komórek. Wzmacniają układ immunologiczny.

Potrzebujesz diety na odchudzanie ?

Po nocach słyszę te głosy „Damian a jesz jajka na śniadanie, Damian a czy stosujesz pieczywo, nabiał, pizzę, paluszki ….. Damian jak się odżywiasz?” Postanowiłem spisać wszystkie moje ulubione posiłki i stworzyć gotowe jadłospisy
Sprawdź szczegóły 

9. Rzeżucha.

Posiada dużo witaminy K i wapnia, które zapobiegają chorobą Alzheimera i osteoporozy. Jest bogata w beta-karoten i witaminę C, które  wspomagają system odpornościowy.  Jedzenie rzeżuchy zalecane jest osobom cierpiącym na cukrzycę (obniża poziom cukru we krwi). Zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki.

10. Cebula.

Najczęściej dodawane do posiłków.  Cebula zawiera kwercetynę, związek chemiczny roślin, która chroni przed różnymi chorobami w tym raka.  Ma właściwości bakteriobójcze.

11. Zielone warzywa.

Są niskokaloryczne i bardzo bogate w błonnik i witamin.  Zielone warzywa liściaste chroni przed zawałem serca i miażdżycą.  Zielone warzywa zawierają chlorofil, który wzmacnia odporność organizmu, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wpływa na czerwone krwinki Mają też niski indeks glikemiczny.

12. Pomidory.

Pomidory mają mnóstwo witamin i pierwiastków mineralnych. Zawierają antyutleniacze, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami i  zapobiegają procesom szybkiego starzenia się tkanek.  Pomidory wzmacniają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C.

 

DARMOWY E-BOOK WPROWADZENIE DO ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH

e-book jest darmowym wprowadzeniem do kolejnych edycji tej książki. Jeżeli chcesz ściągnąć aktualną wersję i być informowany o uaktualnieniach tej książki zostaw swojego maila.

POBIERZ EBOOKA