Użytkowników online: 114

Na pewno słyszeliście, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Jest to jednak w dużej mierze mit. Czasami lepiej pominąć śniadanie. Jedzenie niezdrowego śniadania może być znacznie gorsze niż nie jedzenie w ogóle!

Zdrowe śniadanie powinno zawierać błonnik, białko i zdrowy tłuszcz, który daje energię i sprawia, że czujesz się pełny.

Po zjedzeniu niezdrowego śniadania możesz czuć się ospały i ociężały z powodu przyrostu masy ciała. Zwiększa się też ryzyko chorób przewlekłych.

Oto 10 najgorszych posiłków na śniadanie:

Płatki śniadaniowe

Wiele osób uważa, że pożywne płatki śniadaniowe to dobry wybór na śniadanie dla dzieci i dorosłych.

Na opakowaniu płatków śniadaniowych często można spotkać takie hasła jak „zawiera produkty pełnoziarniste.” Etykieta może także sugerować ,że zboża zawarte w płatkach są dobrym źródłem składników odżywczych, takich jak witaminy A i żelazo.

W rzeczywistości płatki są wysoko przetworzone i zawierają jedynie niewielką ilość całych ziaren. Również składniki odżywcze są dodawane sztucznie w procesie zwanym wzmocnieniem.

Jedno z badań wykazało, że dzieci, które spożywały płatki śniadaniowe w celu poprawy funkcji układu immunologicznego zapadały na choroby tak samo często, jak dzieci, które nie jadły w ogóle płatków zbożowych.

Płatki śniadaniowe zawierają głównie rafinowane zboża i cukier. W rzeczywistości cukier jest zazwyczaj pierwszy lub drugi na liście składników. Im wyższe miejsce na liście, tym większa jego ilość w produkcie. Badania wykazały, że 1 filiżanka płatków śniadaniowych zawiera więcej cukru niż 3 ciasteczka czekoladowe.

Nawet „pożywne” płatki zbożowe, takie jak muesli zawierające owies, często są dosładzane cukrem. Wysokie spożycie cukru może podnieść ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy typu 2, chorób serca i innych przewlekłych schorzeń.

Konkluzja: Wielu znanych na rynku producentów płatków śniadaniowych dosładza swoje produkty. Aż trudno uwierzyć ale czasami jest w nich więcej cukru niż w ciasteczkach i deserach. Dodawanie do płatków całych ziaren oraz sztucznych witamin i minerałów nie czyni ich zdrowszymi.

Naleśniki i gofry

Naleśniki i gofry są popularnym wyborem na śniadania weekendowe w domu lub w restauracji na wakacjach.

Zarówno naleśniki jak i gofry zawierają mąkę pszenną, jajka, cukier i mleko. Chociaż mają więcej białka niż niektóre posiłki, naleśniki i gofry są robione z rafinowanej mąki. Wielu naukowców uważa, że rafinowane ziarna mąki pszennej przyczyniają się do oporności na insulinę i otyłości.

Ponadto naleśniki i gofry są zazwyczaj polane syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy.

Syrop kukurydziany o dużej zawartości fruktozy mogą powodować stan zapalny, który prowadzi do oporności na insulinę, co może prowadzić do stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2.

Lepszym wyborem niż syrop naleśnikowy jest czysty syrop klonowy. Ten drugi też niestety odznacza się wysoką zawartością cukru, który dodaje pustych kalorii.

Konkluzja: naleśniki i gofry są robione z rafinowanej mąki i syropów cukrowych. Mogą one prowadzić do oporności na glukozę i zwiększać ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2 i innych chorób.

Tosty z margaryną

Tosty z margaryną mogą wydawać się dobrym wyborem na śniadanie ponieważ nie zawierają tłuszczów nasyconych i cukru. W rzeczywistości jest to niezdrowe śniadanie z dwóch powodów:

Po pierwsze: w większości chleb jest robiony z mąki rafinowanej, posiada niewiele składników odżywczych i mało błonnika. Może powodować skoki poziomu cukru we krwi bardzo szybko.

Podwyższony poziom cukru we krwi prowadzi do zwiększonego głodu, który powoduje, że jemy więcej przy następnym posiłku.

Po drugie: większość margaryn zawiera tłuszcze trans, które są najbardziej niezdrowym rodzajem tłuszczu. Producenci żywności stworzyli tłuszcze trans poprzez dodanie wodoru do olejów roślinnych. W temperaturze pokojowej nie są tak twarde jak tłuszcze nasycone.

Podczas gdy badania nie wykazały, że tłuszcze nasycone szkodzą, tłuszcze trans są zdecydowanie szkodliwe dla zdrowia. Istnieje ogromna ilość dowodów, że tłuszcze trans są silnie przeciwzapalnie i zwiększają ryzyko chorób.

Należy także pamiętać, że margaryna z napisem na etykiecie: „nie zawiera tłuszczów trans” nadal posiada tłuszcze trans – około pół grama na opakowanie.

Konkluzja: Tost z margaryną podnosi poziom cukru we krwi, powoduje zwiększenie głodu i zwiększa ryzyko przyrostu masy ciała i chorób serca.

Babeczki ( muffinki )

Są one wykonane z rafinowanej mąki, olejów roślinnych, jajek i cukru. Jedynym zdrowym składnikiem są swojskie jajka.

Sprzedawane komercyjnie babeczki są często bardzo duże. Gwałtowny wzrost wielkości porcji w ciągu ostatnich 30 latach odegrał znaczącą rolę w epidemii otyłości.

Czasami na powierzchni babeczek można zauważyć cukier puder lub wypełnione są one wiórkami czekoladowymi lub suszonymi owocami, co dodatkowo zwiększa zawartość cukru i kalorii.

Konkluzja: Rafinowana mąka + rafinowane oleje roślinne + cukier – to wszystko jest bardzo niezdrowe.

Sok owocowy

Sok owocowy na śniadanie to jeden z najgorszych wyborów jaki można dokonać, jeśli starasz się uniknąć głodu, przyrostu masy ciała i przewlekłych chorób.

Niektóre soki owocowe w rzeczywistości zawierają bardzo mało soku i są słodzone cukrem lub syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy. Wysoki poziom cukru zwiększa ryzyko otyłości, zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2 i innych chorób.

Nawet 100%-wy sok z owoców zawiera dużo cukru. Spożywanie dużych ilości soku owocowego może mieć taki sam wpływ na twoją wagę i zdrowie jak picie napojów słodzonych cukrem.

Wzrost cukru we krwi następuję bardzo szybko gdyż sok nie zawiera tłuszczu ani błonnika, który spowolniłby wchłanianie. Przez to możesz czuć się zmęczony, chwiejny i głodny.

Słodkie pieczywo ( ciastka )

Słodkie pieczywo to szybka i łatwa opcja na śniadanie. Jednak jego składniki nie są wcale zdrowe.

Np. tarta zrobiona jest z białej mąki, brązowego cukru, syropu kukurydzianego i oleju sojowego.

Oprócz tego, ciastka mają tylko kilka gramów białka. Jedno z badań wykazało, że kobiety, które jadły śniadanie, w którego składzie były 3 g białka i 44 g węglowodanów były głodne i spożywały więcej na obiad niż kobiety, które jadły śniadanie wysokobiałkowe z niższą ilością węglowodanów.

Napis na etykiecie tarty „pieczona z prawdziwych owoców” znajduje się na przedniej części pudełka i stara się przekonać kupujących, że te ciastka są doskonałym wyborem.

Konkluzja: Ciastka charakteryzują się wysoką zawartością cukru i rafinowanych węglowodanów oraz niską zawartością białka, co może zwiększyć uczucie głodu.

Bułeczki z dżemem i śmietaną

Wyglądają bardziej jak deser niż posiłek. Bułeczki powstają z rafinowanej mąki pszennej, cukru, masła i aromatów.

Zazwyczaj polane są śmietaną i dżemem lub galaretką. Efektem końcowym jest wysokokaloryczne, słodkie śniadanie z małą ilością błonnika i białka.

Badania wykazały, że błonnik ma wiele zalet, w tym utrzymywanie właściwego stężenia cukru we krwi. Błonnik sprawia też, że czujesz się spełniony, więc zazwyczaj prędzej kończysz śniadanie.

W jednym z badań, otyłe dzieci zgłaszały uczucie głodu i mniejsze zadowolenie po spożyciu posiłku o wysokiej zawartości węglowodanów, niż po spożyciu posiłku o wysokiej ilości białka i niskiej zawartości węglowodanów.

Konkluzja: Bułeczki ze śmietaną i dżemem dostarczają mało składników odżywczych a dużo kalorii. Łatwo przyswajalne węglowodany i brak błonnika może prowadzić do uczucia głodu a w związku z tym do zwiększonego spożycia pokarmu i przyrostu masy ciała.

Słodzony beztłuszczowy jogurt

Miseczka zwykłego jogurtu greckiego z dodatkiem jagód jest doskonałym przykładem zdrowego śniadania. Jednakże słodzony, beztłuszczowy jogurt już absolutnie nie nadaje się na pierwszy posiłek. W rzeczywistości wiele beztłuszczowych jogurtów smakowych zawiera więcej cukru niż porównywalna porcja lodów.

Tłuszcz pomaga w zachowaniu uczucia sytości dłużej ponieważ jego trawienie trwa dłużej niż trawienie węglowodanów. Tłuszcz uruchamia też uwolnienie hormonu cholecystokininy.

Usuwanie tłuszczu z produktów mlecznych i dodawanie cukru zmienia jedynie pożywne śniadanie w smakołyk.

Konkluzja: Beztłuszczowy słodzony jogurt o bardzo wysokiej zawartości cukru jest niezdrowy. Brakuje w nim również naturalnego tłuszczu mlecznego, który zwiększa uczucie sytości.

Domowe batoniki wieloziarniste

Domowe batoniki wieloziarniste mogą wydawać się znakomitą opcją na śniadanie ale nie są dużo lepsze niż zwykłe batony.

Chociaż nieprzetworzony owies jest bogaty w błonnik, batonik wieloziarnisty zawiera jedynie od 1 do 3 gramów błonnika. Do tego zawiera dużo cukru.

Batoniki niektórych znanych producentów składają się z cukru, syropu kukurydzianego i miodu. Duże ilości tych cukrów mogą podnosić poziom cukru we krwi. Jeśli chodzi o te wyrabiane w domach to często dokładamy do nich czekoladę lub suszone owoce, co również podwyższa znacznie ilość cukru.

Zawartość białka w batonikach wieloziarnistych również wydaje się być niska.

Konkluzja: Domowe batoniki wieloziarniste zawierają zazwyczaj kilka rodzajów cukru, który negatywnie wpływa na poziom cukru we krwi. Brakuje w nich też białka.

Przetworzone, bezglutenowe przekąski śniadaniowe

Bezglutenowe diety stały się bardzo popularne w ostatnich latach ze względu na obawy związane z potencjalnymi negatywnymi skutkami zdrowotnymi spożywania glutenu.

Chociaż nie ma nic złego w unikaniu glutenu, jedzenie mocno przetworzonej żywności bezglutenowej dostępnej na rynku może powodować problemy.

Połączenie mąki z ryżu, ziemniaków i tapioki zastępuje mąkę pszenną. Dzięki temu powstaje bezglutenowy chleb czy bułki. Taka mąka ma wysoki indeks glikemiczny, więc gwałtownie podnosi poziom cukru we krwi. Wzrost ten prowadzi do wysokiego stężenia insuliny, które może powodować wzmożone uczucie głodu i w konsekwencji przyrost masy ciała.

Również bezglutenowe naleśniki, babeczki i inne wypieki nie są lepsze niż tradycyjne wersje oparte na pszenicy ze względu na niską zawartość białka i błonnika.

Konkluzja: Bezglutenowe pokarmy produkowane są z mąki, która podnosi poziom cukru we krwi, podwyższa poziom insuliny. Zwiększa się apetyt i waga. Brakuje w nich białka.

Śniadanie powinno dać ci energię na początek dnia, ustabilizować poziom cukru we krwi i dać ci pełną kontrolę nad twoim apetytem i wagą. Przez zły wybór śniadania możesz pozostać głodnym i walczyć z powrotem do formy przez resztę dnia. Możesz również zwiększyć ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych w przyszłości.

Jeśli chcesz zjeść dobre śniadanie, zadbaj o to, aby zawierało białko, zdrowy tłuszcz i błonnik. Niech będzie to nieprzetworzona żywność.