Jak wiemy istnieje wiele soków, koktajli i odżywczych napojów, które oczyszczają organizm i są nazywane czasami „bombami”witaminowymi. Natura obdarzyła nas również pokarmami, które mają wspaniałe właściwości oczyszczające. Poniżej przedstawiamy 10 pokarmów, które mogą pomóc odetkać tętnic i chronić twoje serce!

Wszystkie przepisy dopasowane do twojego zapotrzebowania kalorycznego ( odchudzanie, masa) znajdziesz w naszych dietach.

Awokado

Zamiast majonezu na kanapkę, pokrój owoc awokado. Badania wykazały, że codzienne spożywanie gruszki awokado wpływa na poprawę prawidłowego poziomu homocysteiny, oraz optymalizują parametry lipidogramu oraz poprawiają stężenie HDL i LDL,   pomaga utrzymać tętnice wolne od zatorów.


Awokado, surowe
167 kcal / 100g
IG-10

Białko 1.96 g
Tłuszcz 15.41 g
Węglowodany 8.64 g
Błonnik 6.8 g
Woda 72.33 ml

Szparagi

Oczyszczają tętnice. Przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi i zapobiegają tworzeniu się zakrzepów, które mogą powodować choroby układu sercowo-naczyniowego. Te jarzyny są pełne błonnika i minerałów, a także zawierają całą listę witamin w tym K, B1, B2, C i E.


Szparagi, surowe
20 kcal / 100g
IG-15

Białko 2.2 g
Tłuszcz 0.12 g
Węglowodany 3.88 g
Błonnik 2.1 g
Woda 93.22 ml

Granat

Ten owoc zawiera niezwykle cenne fitozwiązki, które działają jako przeciwutleniacze, aby chronić wyściółki naczyń krwionośnych przed uszkodzeniami. Sok z granatów pobudza w organizmie produkcję tlenku azotu, który pomaga utrzymać przepływ bezkolizyjny przepływ krwi w tętnicach.


Granaty, surowe
83 kcal / 100g
IG-35

Białko 1.67 g
Tłuszcz 1.17 g
Węglowodany 18.7 g
Błonnik 4 g
Woda 77.93 ml

Brokuły

Te warzywa są bogate w witaminę K oraz wapń, które to odgrywają szczególną rolę w podtrzymaniu zdrowych kości i zapobiegają osteoporozie. Witamina K jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi i ma wpływ na prawidłowy rozwój płodu. Jest także bogata w błonnik, który może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.


Surowy brokuł
22 kcal / 100g

Białko 3.17 g
Tłuszcz 0.49 g
Węglowodany 2.85 g
Błonnik 2.7 g
Woda 92.55 ml

Kurkuma

Przyprawa o silnym działaniu przeciwzapalnym. Przyczynia się do likwidacji stwardnienia tętnic – głównej przyczyny miażdżycy. Włączenie kurkumy do diety może zmniejszyć uszkodzenie ścian tętnic, zmniejsza też szanse zakrzepu krwi.


Przyprawy, kurkuma, mielone
312 kcal / 100g

Białko 9.68 g
Tłuszcz 3.25 g
Węglowodany 67.14 g
Błonnik 22.7 g
Woda 12.85 ml

Fermentowane ziarna np. soi

Zawierają witaminę K2 . Która wyłapuje, cząsteczki wapnia z tętnic i wbudowuje je w kości. Zakrzepy w tętnicach to w dużej mierze  złogi wapniowe i utlenione kwasy tłuszczowe omega-6


Tofu, solone i fermentowane (fuyu)
116 kcal / 100g

Białko 8.92 g
Tłuszcz 8 g
Węglowodany 4.38 g
Błonnik 9.6 g
Woda 70.01 ml

Owoc kaki

( Zwany persymoną lub hurmą ). Jest w nim mnóstwo przeciwutleniaczy i polifenoli, które działają w celu zmniejszenia stężenia cholesterolu LDL i trójglicerydów. Są one również doskonałym źródłem błonnika, który pomaga regulować ciśnienie krwi i utrzymać czyste tętnice.

Spirulina

Naturalna niebiesko-zielona mikro alga, której nazwa pochodzi od spiralnego kształtu, który przyjmuje. Spirulina pomaga w regulacji poziomu lipidów we krwi. Jest również źródłem białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Wpływa na odbudowę ścian tętnic i stabilizuje ciśnienie krwi.


Wodorosty, spirulina, suszone
290 kcal / 100g

Białko 57.47 g
Tłuszcz 7.72 g
Węglowodany 23.9 g
Błonnik 3.6 g
Woda 4.68 ml

Cynamon

Ta wyśmienita przyprawa może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Cynamon jest pełen antyoksydantów, które poprawiają funkcjonowanie układu krążenia krwi i chronią przed utlenianiem. Dosyp do kawy, dodaj do kompotu, posyp tosty. Urozmaicisz potrawy i zyskasz na zdrowiu.


Przyprawy, cynamon, mielone
247 kcal / 100g

Białko 3.99 g
Tłuszcz 1.24 g
Węglowodany 80.59 g
Błonnik 53.1 g
Woda 10.58 ml

Żurawina

Kolejny przeciwutleniacz, który pomoże obniżyć poziom cholesterolu LDL i podnieść HDL. W rzeczywistości regularne spożywanie czystego soku żurawinowego może pomóc zmniejszyć ogólne ryzyko chorób serca aż o 40%!


Żurawina, surowa
46 kcal / 100g

Białko 0.46 g
Tłuszcz 0.13 g
Węglowodany 11.97 g
Błonnik 3.6 g
Woda 87.32 ml

Zielona herbat

Zawiera znaczne ilości katechin – związków, które hamują wchłanianie cholesterolu podczas trawienia. Picie filiżanki lub dwóch każdego dnia może pomóc poprawić poziom lipidów we krwi i zmniejszyć zatory w tętnicach. Zielona herbata pobudza metabolizm, a prze to pomaga w utracie wagi i wspiera układ krążenia.


Herbata Ziołowa Warzona Hohoysi
2 kcal / 100g

Białko 0.12 g
Tłuszcz 0.2 g
Węglowodany 0 g
Błonnik 19.2 g
Woda 99.64 ml