Jak wiemy istnieje wiele soków, koktajli i odżywczych napojów, które oczyszczają organizm i są nazywane czasami „bombami”witaminowymi. Natura obdarzyła nas również pokarmami, które mają wspaniałe właściwości oczyszczające. Poniżej przedstawiamy 10 pokarmów, które mogą pomóc odetkać tętnic i chronić twoje serce!

Awokado

Zamiast majonezu na kanapkę, pokrój owoc awokado

. Badania wykazały, że codzienne spożywanie gruszki awokado wpływa na poprawę prawidłowego poziomu homocysteiny, oraz optymalizują parametry lipidogramu oraz poprawiają stężenie HDL i LDL,   pomaga utrzymać tętnice wolne od zatorów.


Awokado, surowe
167 kcal / 100g

Białko 1.96 g
Tłuszcz 15.41 g
Węglowodany
w tym cukry
8.64 g
0 g
Błonnik 6.8 g
Woda 72.33 ml

Szparagi

Oczyszczają tętnice. Przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi i zapobiegają tworzeniu się zakrzepów, które mogą powodować choroby układu sercowo-naczyniowego. Te jarzyny są pełne błonnika i minerałów, a także zawierają całą listę witamin w tym K, B1, B2, C i E.


Szparagi, surowe
20 kcal / 100g

Białko 2.2 g
Tłuszcz 0.12 g
Węglowodany
w tym cukry
3.88 g
0 g
Błonnik 2.1 g
Woda 93.22 ml

Granat

Ten owoc zawiera niezwykle cenne fitozwiązki, które działają jako przeciwutleniacze, aby chronić wyściółki naczyń krwionośnych przed uszkodzeniami. Sok z granatów pobudza w organizmie produkcję tlenku azotu, który pomaga utrzymać przepływ bezkolizyjny przepływ krwi w tętnicach.


Granaty, surowe
83 kcal / 100g

Białko 1.67 g
Tłuszcz 1.17 g
Węglowodany
w tym cukry
18.7 g
0 g
Błonnik 4 g
Woda 77.93 ml

Brokuły

Te warzywa są bogate w witaminę K oraz wapń, które to odgrywają szczególną rolę w podtrzymaniu zdrowych kości i zapobiegają osteoporozie. Witamina K jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi i ma wpływ na prawidłowy rozwój płodu. Jest także bogata w błonnik, który może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.


Surowy brokuł
22 kcal / 100g

Białko 3.17 g
Tłuszcz 0.49 g
Węglowodany
w tym cukry
2.85 g
0 g
Błonnik 2.7 g
Woda 92.55 ml

Kurkuma

Przyprawa o silnym działaniu przeciwzapalnym. Przyczynia się do likwidacji stwardnienia tętnic – głównej przyczyny miażdżycy. Włączenie kurkumy do diety może zmniejszyć uszkodzenie ścian tętnic, zmniejsza też szanse zakrzepu krwi.


Przyprawy, kurkuma, mielone
312 kcal / 100g

Białko 9.68 g
Tłuszcz 3.25 g
Węglowodany
w tym cukry
67.14 g
0 g
Błonnik 22.7 g
Woda 12.85 ml

Fermentowane ziarna np. soi

Zawierają witaminę K2 . Która wyłapuje, cząsteczki wapnia z tętnic i wbudowuje je w kości. Zakrzepy w tętnicach to w dużej mierze  złogi wapniowe i utlenione kwasy tłuszczowe omega-6


Tofu, solone i fermentowane (fuyu)
116 kcal / 100g

Białko 8.92 g
Tłuszcz 8 g
Węglowodany
w tym cukry
4.38 g
0 g
Błonnik 9.6 g
Woda 70.01 ml

Owoc kaki

( Zwany persymoną lub hurmą ). Jest w nim mnóstwo przeciwutleniaczy i polifenoli, które działają w celu zmniejszenia stężenia cholesterolu LDL i trójglicerydów. Są one również doskonałym źródłem błonnika, który pomaga regulować ciśnienie krwi i utrzymać czyste tętnice.

Spirulina

Naturalna niebiesko-zielona mikro alga, której nazwa pochodzi od spiralnego kształtu, który przyjmuje. Spirulina pomaga w regulacji poziomu lipidów we krwi. Jest również źródłem białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Wpływa na odbudowę ścian tętnic i stabilizuje ciśnienie krwi.


Wodorosty, spirulina, suszone
290 kcal / 100g

Białko 57.47 g
Tłuszcz 7.72 g
Węglowodany
w tym cukry
23.9 g
0 g
Błonnik 3.6 g
Woda 4.68 ml

Cynamon

Ta wyśmienita przyprawa może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Cynamon jest pełen antyoksydantów, które poprawiają funkcjonowanie układu krążenia krwi i chronią przed utlenianiem. Dosyp do kawy, dodaj do kompotu, posyp tosty. Urozmaicisz potrawy i zyskasz na zdrowiu.


Przyprawy, cynamon, mielone
247 kcal / 100g

Białko 3.99 g
Tłuszcz 1.24 g
Węglowodany
w tym cukry
80.59 g
0 g
Błonnik 53.1 g
Woda 10.58 ml

Żurawina

Kolejny przeciwutleniacz, który pomoże obniżyć poziom cholesterolu LDL i podnieść HDL. W rzeczywistości regularne spożywanie czystego soku żurawinowego może pomóc zmniejszyć ogólne ryzyko chorób serca aż o 40%!


Żurawina, surowa
46 kcal / 100g

Białko 0.46 g
Tłuszcz 0.13 g
Węglowodany
w tym cukry
11.97 g
0 g
Błonnik 3.6 g
Woda 87.32 ml

Zielona herbat

Zawiera znaczne ilości katechin – związków, które hamują wchłanianie cholesterolu podczas trawienia. Picie filiżanki lub dwóch każdego dnia może pomóc poprawić poziom lipidów we krwi i zmniejszyć zatory w tętnicach. Zielona herbata pobudza metabolizm, a prze to pomaga w utracie wagi i wspiera układ krążenia.


Herbata Ziołowa Warzona Hohoysi
2 kcal / 100g

Białko 0.12 g
Tłuszcz 0.2 g
Węglowodany
w tym cukry
0 g
0 g
Błonnik 19.2 g
Woda 99.64 ml