Użytkowników online: 91

SKÓRKA JABŁKA

Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C. Gromadzi się ona pod skórką, dlatego najlepiej jeść, gotować i piec w całości. Najwięcej tej witaminy znajdziemy w owocach surowych. A im dłużej będziemy je poddawać obróbce termicznej, tym większe będą jej straty. Co ciekawe, małe jabłka zawierają znacznie więcej witaminy C niż duże okazy.

CO DZIEJE SIĘ GDY WYPIJESZ NA PUSTY ŻOŁĄDEK OCET JABŁKOWY Z MIODEM ?

SKÓRKA ZIEMNIAKA

Dodanie skórek ziemniaka do posiłków pomoże zwalczyć napady łaknienia i bezmyślnego jedzenia. Efekt ten zapewnia wysoka zawartość błonnika, a także podstawowych substancji, które zapobiegają wzrostowi poziomu cukru w organizmie. Długoterminowe spożywanie łupin ziemniaka może pomóc przeciwdziałać cukrzycy (typ 2) i związanym z nią schorzeniom, takim jak choroba wieńcowa.

Frytki ze słodkich ziemniaków + naturalny ketchup

 

SKÓRKA CYTRYNY

 

Cytryny w kuchni używamy w zasadzie na co dzień. Dodajemy ją do herbaty, sokiem doprawiamy wiele dań. Skórkę zaś najczęściej wyrzucamy. To wielki błąd, bo to ona zawiera nawet 10 razy więcej witamin niż sok z cytryny! Pora zmienić nasze zwyczaje.

Te popularne owoce, nie tylko ze względu na właściwości kulinarne ale i zdrowotne, były już znane starożytnym Rzymianom i Grekom, którzy uważali je za symbol zdrowia. Cytryna uprawiana jest dla swoich owoców zawierających: olejki lotne, limonen (aż do 70 proc.), alfa-terpinene, alfa-pinene, beta-pinene, citral, kumaryny, bioflawonoidy, witaminy A, E, B1, B2, B3, B6 oraz witaminę C (40 – 50 mg na 100 g owocu). Kolejna warta uwagi witamina w cytrynie to P (znana jako rutyna). Jej głównym zadaniem jest ochrona witaminy C przed zbyt szybkim utlenianiem. Głównym źródłem tej cennej witaminy jest właśnie skórka – warto więc ją wykorzystać, a nie wyrzucać!

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

Będziesz zaskoczona do czego można wykorzystać banana i cytrynę

SKÓRKA GRTEJPFRUTA

Dzięki wysokiej zawartości wody przyczynia się do zwiększenia uczucia sytości, zapewniając małą ilość kalorii. Ponadto, potrzeba większej ilości energii do strawienia grejpfrut, powoduje spalenie kolejnych kalorii  Grejpfruty zawierają naringeninę, przeciwutleniacz, który stabilizuje poziom insuliny, zapobiegając przyrost masy ciała. Przeprowadzone badania, udowodniły, że ci, którzy codziennie jedli grejpfrut stracili 20 kilogramów w 13 tygodni bez jakichkolwiek zmian w ich diecie.

http://motywatordietetyczny.pl/2016/04/cytrusowy-detox-z-zielonej-herbaty-na-zaparcia-wzdecia-gazy-bole-glowy/

 

SKÓRKA POMARAŃCZY

Utrzymuje ciało dobrze nawodnione i zapewnia dostateczną ilość błonnika. Pomarańcz zapewnia ok 85 kalorii i 5 g błonnika pokarmowe. Zawiera duże ilości witaminy C, tiaminy i kwasu foliowego, które zwiększają metabolizm.

SKÓRKA AWOKADO

Zamiast majonezu na kanapkę, pokrój owoc awokado. Badania wykazały, że codzienne spożywanie gruszki awokado wpływa na poprawę prawidłowego poziomu homocysteiny, oraz optymalizują parametry lipidogramu oraz poprawiają stężenie HDL i LDL,   pomaga utrzymać tętnice wolne od zatorów.

Zaskakujące fakty na temat Awokado – dlatego powinieneś jeść jedno awokado każdego dnia